Monday, November 28, 2016

Menu Makan Tengah Hari Yang Sihat Untuk Tubuh

Jika anda bosan dengan menu makan tengah hari yang itu-itu saja. Atau sering kali kekeliruan ketika hendak memilih makanan yang mana, membawa makan tengah hari dari rumah mungkin boleh menjadi penyelesaiannya.

Menu Makan Tengah Hari Yang Sihat Untuk Tubuh

Membawa makan tengah hari dari rumah mempunyai kelebihan yang tersendiri. Anda tidak perlu bimbang apakah makanan yang anda beli di luar bersih atau tidak. Selain itu, membawa makan tengah hari dari rumah juga memudahkan anda dalam menjaga pengambilan nutrien dan vitamin yang terkandung dalam makanan. Terutama bagi anda yang mempunyai alergi terhadap makanan tertentu, sedang menjalani program penurunan berat badan atau diet, atau menderita kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau diabetes. Membawa bekal pun boleh menjimatkan wang anda, bahkan jika tidak dilakukan setiap hari. Pelbagai hal ini boleh dijadikan panduan dalam menentukan menu makan tengah hari:

  • Telur tidak pernah salah. Telur sarat akan asid amino, protein, antioksidan, dan choline yang baik untuk kesihatan otak.
  • Elakkan pengambilan daging sekurang-kurangnya satu atau dua kali dalam semingg
  • Anda boleh menghangatkan semula sisa makanan semalam atau mengolahnya menjadi penganan baru.


Jika anda bingung ingin membuat menu makan tengah hari apa, berikut beberapa resipi menu makan tengah hari yang boleh anda praktikkan.

Sandwich telur kari

Bahan

  • 2 buah telur rebus telur, dicincang
  • 2 sudu makan yoghurt
  • 2 sudu makan lada merah dicincang
  • ¼ sudu teh serbuk kari
  • 2 keping roti gandum, panggang
  • ½ cawan bayam segar
  • Garam dan lada secukupnya


Cara membuat:

  • Campurkan telur, yogurt, paprika, serbuk kari, garam, dan lada dalam mangkuk kecil, aduk hingga rata.
  • Susun roti gandum, bayam, dan campuran telur. Sandwich siap untuk dihidangkan.


Rempah kari alami ternyata dapat menambah sebatian antioksidan pada bahan utama menu ini. Dengan hanya setangkup sandwich telur kari, anda akan tetap mendapat tenaga sebanyak 410 kalori.

Nasi ayam

Bahan:

  • nasi
  • 100 gram dada ayam tanpa tulang dan kulit
  • 5 butir telur, kocok
  • 85 gram cendawan
  • 1½ cawan bayam, dicincang
  • 1½ sudu makan halia segar, kupas, cincang
  • 2 ulas bawang putih, dicincang
  • 1 cawan bawang besar dicincang
  • 1 cawan hirisan nipis lobak
  • 1 sudu makan kicap ikan
  • 2 sudu makan seledri cincang
  • 2 sudu besar daun bawang
  • 1 sudu makan kicap
  • minyak


Cara membuat:

  • Sapukan kedua-dua sisi dada ayam dengan campuran halia dan bawang putih.
  • Bungkus dada ayam dengan bungkus plastik (plastic wrap), kukus selama 20 minit atau hingga matang.
  • Panaskan minyak, dadar telur hingga matang. Angkat, lalu iris telur dadar.
  • Panaskan semula minyak, masukkan ayam, bawang, lobak merah, sos ikan. Masak hingga ayam matang (jika perlu masukkan sedikit air).
  • Masukkan nasi, cendawan, saderi, daun bawang, dan kicap, masak selama tiga minit.
  • Terakhir masukkan putih telur dan bayam. Kacau dan hidangkan.


Hidangan ini lengkap jenis nutrisinya. Tahu mewakili protein sayuran, daging ayam mewakili protein, sayur-sayuran mewakili serat, dan nasi mewakili karbohidrat. Hebatnya, menu yang lengkap ini tetap rendah lemak, iaitu kira-kira 3.5 gram total lemak dan 0.7 gram saja kadar lemak jenuhnya.

Sup Sayur-sayuran

Bahan:

  • 1 liter air, didihkan
  • 1 buah bawang bombay ukuran sedang, iris
  • 2 buah lobak merah, dicincang
  • 3 batang seledri, iris
  • 400 gram tomato dicincang
  • 80 gram buncis
  • 1½ sudu makan pes tomato
  • 80 gram kacang polong
  • 50 gram macaroni
  • daun bawang
  • Garam dan lada secukupnya
  • ½ sdm minyak sayur


Cara membuat:

  • Panaskan minyak dalam periuk besar. Masukkan bawang besar, lobak merah, daun bawang, dan saderi. Tumis hingga mendesis. Kecilkan api dapur, tutup dan ungkep dengan api kecil selama lima minit.
  • Masukkan tomato, air, pes tomato, kacang, dan kacang polong beku.
  • Masukkan macaroni, garam, dan lada. Masak selama 15 minit atau sehingga pasta matang.


Sup sayur-sayuran sangat memenuhi syarat-syarat diet sihat, kerana banyak jenis sayur-sayuran dalam satu kali makan. Setiap hidangan menu ini juga menghasilkan sumber tenaga sebanyak 78 kkal dengan kadar lemak yang rendah kira-kira 1.9 gram. Kelompok vegetarian juga boleh membuatnya dan tetap bertenaga sepanjang sehari.

Ayam Lemon

Bahan:
2 Buah dada ayam tanpa tulang dan kulit
1 buah bawang bombay ukuran kecil, dihiris
1 gelas air kaldu
½ buah lemon, parut kulitnya dan perah untuk mendapatkan airnya
6 buah cendawan, iris
1 sdm irisan seledri
Garam, lada hitam, dan adas secukupnya
1 sudu makan minyak zaitun

Cara membuat:

  • Goreng ayam hingga berwarna coklat keemasan, ketepikan.
  • Tumis bawang dan cendawan, masukkan air kaldu. Kecilkan api kemudian tambah adas.
  • Masukkan parutan kulit lemon, seledri, air perasan lemon, dan lada hitam. Didihkan hingga air berkurang setengahnya.
  • Masukkan ayam ke dalam periuk. Masak selama 15-20 minit sehingga ayam masak.


Menu ini adalah menu yang kaya protein tapi tetap tidak berlebihan kadar lemaknya, atau alias kadar lemak medium. Dengan 39,8 gram protein dalam satu hidangan menu, anda boleh mendapatkan tenaga 292 kcal dengan kadar lemak hanya 9.7 gram.

Seperti yang dikatakan oleh salah satu pakar gizi, membawa bekal makan tengah hari dari rumah memastikan anda memegang kendali penuh atas apa saja yang masuk ke dalam tubuh. Jom jangan ragu untuk mencuba menu makan tengah hari di atas. Selain sihat, pelbagai masakan tersebut juga sarat gizi.

Related Posts

Menu Makan Tengah Hari Yang Sihat Untuk Tubuh
4/ 5
Oleh