Susu soya sering diambil oleh orang mempunyai alahan pada susu sapi. Namun, memandangkan faedah yang banyak sebenarnya susu soya boleh diambil siapa saja, tentunya dengan kuantiti yang sesuai.
Susu soya dibuat dari kacang soya yang digiling dan direbus. Kerana berasal dari tumbuh-tumbuhan, secara semulajadi susu soya bebas kolesterol, rendah lemak tepu, dan tidak mengandungi laktosa.
Faedah susu soya lain tidak terlepas dari kandungan yang ada dalam kacang soya. Di bawah ialah beberapa kandungan susu soya yang baik bagi tubuh.
Sebenarnya soya seperti makanan lain, tidak masalah selama diambil secara seimbang. Pengambilan susu soya dalam jumlah yang seimbang boleh berguna bagi tubuh.
Pengambilan sebanyak 10 mg soya per hari boleh mengurangkan risiko kambuhnya kanser payudara sehingga 25 peratus. Hal ini kerana soya mengandungi antioksidan berupa zat genistein yang boleh menghalang pertumbuhan sel kanser apabila diambil dalam jumlah yang seimbang.
Pengambilan soya dalam bentuk apa pun, perlu diimbangi dengan sejumlah buah-buahan dan sayur-sayuran, biji-bijian utuh, dan produk protein lain. Hal ini kerana tubuh memerlukan pelbagai jenis makanan, jadi jangan hanya terpaku pada faedah susu soya untuk tubuh, tapi pengambilan juga pelbagai jenis makanan dan minuman lain agar keperluan nutrisi anda boleh dipenuhi.
Susu soya dibuat dari kacang soya yang digiling dan direbus. Kerana berasal dari tumbuh-tumbuhan, secara semulajadi susu soya bebas kolesterol, rendah lemak tepu, dan tidak mengandungi laktosa.
Faedah Susu Soya
Sebuah penelitian membuktikan bahawa wanita yang minum susu soya setiap hari mempunyai risiko osteoporosis 56% lebih rendah berbanding dengan wanita yang tidak meminumnya. Di samping itu, susu soya dapat mengurangkan simptom menopause, seperti sensasi hot flashes dan berpeluh di malam hari. Soya juga didakwa dapat membantu fungsi kognitif wanita yang berusia di bawah 65 tahun. Sedangkan tanggapan bahawa susu soya berguna bagi kesihatan jantung masih dikaji.Faedah susu soya lain tidak terlepas dari kandungan yang ada dalam kacang soya. Di bawah ialah beberapa kandungan susu soya yang baik bagi tubuh.
- Soya tinggi akan kandungan asam lemak seperti omega-3 yang dapat membantu mengurangkan kandungan lemak darah (kolesterol total dan trigliserida), sehingga mengurangkan risiko penyakit jantung koronari dan serangan jantung.
- Kalsium dan magnesium yang terkandung di dalam soya didakwa mampu membantu mengurangkan simptom pra-haid, mengatur kandungan gula darah, dan mengelakkan sakit migrain.
- Vitamin B12 membantu menghasilkan sel darah merah yang boleh mengelakkan anemia. Sumber Vitamin B12 antara lain telur dan produk susu. Tetapi, bagi vegetarian atau mereka yang alahan terhadap susu sapi, pengambilan susu soya membantu melengkapkan keperluan Vitamin B12
- Susu soya juga mengandungi seng atau zinc yang penting untuk sistem imuniti tubuh.
- Susu soya mengandungi protein yang hampir sama banyaknya dengan susu sapi, tetapi dengan kalori yang lebih rendah.
- Vitamin D adalah penting untuk kesihatan tulang. Ramai susu soya yang dijual telah ditambah dengan vitamin D.
Risiko Pengambilan Susu Soya
Selain mempunyai kandungan yang berguna untuk kesihatan, beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan produk soya mempunyai risiko seperti berikut.- Susu soya belum tentu sesuai sebagai alternatif pengganti susu sapi bagi bayi yang alahan. Dengan itu, sebelum memutuskan untuk menyediakan susu berbahan soya pada anak, diperlukan konsultasi dengan doktor terlebih dahulu.
- Soya mengandungi phytoestrogen yang secara semulajadi dihasilkan oleh tumbuh-tumbuhan. Untuk sebahagian orang, sebatian kimia ini boleh memberi kesan negatif pada tubuh. Hal ini kerana tubuh menghasilkan hormon estrogen, manakala phytoestrogen hampir sama dengan hormon estrogen. Dengan demikian, pengambilan susu soya secara tidak seimbang boleh menyebabkan berlebihannya kandungan hormon estrogen dalam tubuh.
- Pengambilan soya sebanyak 30 gram sahaja per hari selama sebulan didakwa boleh meningkatkan risiko gangguan fungsi tiroid pada orang dewasa.
- Kompaun isoflavon dalam soya berkaitan dengan penurunan jumlah mani dan mempunyai efek Selain seksual pada tikus. Tetapi, butuh penelitian lebih lanjut untuk mengetahui apakah keadaan tersebut berlaku juga pada manusia.
Sebenarnya soya seperti makanan lain, tidak masalah selama diambil secara seimbang. Pengambilan susu soya dalam jumlah yang seimbang boleh berguna bagi tubuh.
Pengambilan sebanyak 10 mg soya per hari boleh mengurangkan risiko kambuhnya kanser payudara sehingga 25 peratus. Hal ini kerana soya mengandungi antioksidan berupa zat genistein yang boleh menghalang pertumbuhan sel kanser apabila diambil dalam jumlah yang seimbang.
Pengambilan soya dalam bentuk apa pun, perlu diimbangi dengan sejumlah buah-buahan dan sayur-sayuran, biji-bijian utuh, dan produk protein lain. Hal ini kerana tubuh memerlukan pelbagai jenis makanan, jadi jangan hanya terpaku pada faedah susu soya untuk tubuh, tapi pengambilan juga pelbagai jenis makanan dan minuman lain agar keperluan nutrisi anda boleh dipenuhi.
Faedah Susu Soya
4/
5
Oleh
shella