Asap Kereta dan asap rokok serta makanan yang tercemar racun perosak ialah contoh-contoh sumber radikal bebas dari luar tubuh yang berisiko merosakkan sel-sel dalam tubuh dan mencetuskan penyakit serius. Mengambil makanan yang kaya antioksidan boleh mengurangkan risiko kerosakan tersebut.
Apabila dibelah, buah pisang dengan cepat akan berubah warna. Daging ayam yang tidak disimpan dalam peti sejuk pada lama-kelamaan akan menjadi basi. Inilah yang dinamakan proses pengoksidaan. Begitu juga dengan proses semulajadi yang berlaku pada sel tubuh manusia.
Apabila tubuh menggunakan oksigen, kira-kira 1-2 peratus sel-sel akan menjadi rosak dan berubah menjadi radikal bebas. Radikal bebas ialah sebutan untuk sel-sel rosak yang boleh menyebabkan keadaan negatif khusus. Untuk mengelakkan kerosakan, tubuh perlu cukup antioksidan.
Antioksidan dengan Radikal Bebas
Antioksidan ialah bahan yang membantu melindungi sel-sel tubuh anda daripada kesan buruk radikal bebas. Radikal bebas boleh diperolehi secara semulajadi dan dari luar tubuh. Secara semula jadi, radikal bebas ialah bahan kimia yang terhasil dari proses penghadaman makanan. Sementara dari luar tubuh, timbul sebab asap rokok dan radiasi. Radikal bebas yang tidak boleh ditangani tubuh boleh menjadi pencetus pelbagai penyakit kronik, seperti kanser dan sakit jantung.
Pada masa ini, terutamanya di bandar-bandar besar apabila tahap pencemaran lebih tinggi, antioksidan sangat diperlukan. Beban oksidatif dalam tubuh di persekitaran macam itu jauh lebih tinggi berbanding di tempat dengan tahap pencemaran rendah. Tubuh anda tidak secara semulajadi boleh menghasilkan antioksidan sesuai keperluan sehingga anda perlu mengambil cukup makanan dengan kandungan antioksidan tinggi. Untuk melawan radikal bebas, disyorkan untuk mengambil cukup makanan yang mengandung antioksidan setiap harinya.
Jenis dan Sumber Antioksida
Terdapat pelbagai jenis antioksidan. Vitamin C berperanan mengelakkan kerosakan dengan menangkap dan meneutralkan radikal bebas. Sementara vitamin E boleh memecahkan rantai radikal bebas. Satu lagi ialah flavonoid sebagai jenis yang terdapat dalam banyak makanan dan merupakan bahagian terbesar dari antioksida. Tiap jenis antioksidan bekerja dengan cara yang berbeza pada bahagian tubuh yang berlainan juga. Tubuh anda memerlukan pelbagai gabungan vitamin dan mineral untuk melindungi diri daripada kerosakan.
Pelbagai sayur dan buah mengandungi antioksidan lebih tinggi berbanding yang lain. Contoh antioksidan yang digunakan tubuh ialah vitamin C, E, dan betakarotin. Ketiga-tiga mereka banyak terkandung dalam buah-buahan dan sayur berwarna merah, jingga, kuning, dan ungu.
Berikut ini ialah beberapa makanan sumber antioksidan utama yang disyorkan untuk diambil secara rutin.
Kacang-kacangan: pecan, walnut, almond.
Buah-buahan: epal, pir, anggur, oren, pisang, mangga, nanas, betik, strawberi.
Sayur-sayuran: brokoli, asparagus, tomato, kubis merah, ubi merah.
Selain bahan di atas, coklat tanpa bahan tambahan, teh, dan kopi juga merupakan sumber antioksidan yang baik. Sentiasa cuba mengambil pelbagai kumpulan makanan agar mendapatkan faedah terbaik dari semua jenis.
Satu kajian mendapati bahawa wanita lanjut usia yang tidak terbiasa memakan sayur-sayuran dan buah-buahan segar setiap hari akan mempunyai risiko 25 peratus lebih tinggi untuk menghadapi serangan jantung dalam masa 10 tahun ke hadapan berbanding yang tidak. Elakkan memasak sayur-sayuran terlalu matang agar kandungan vitamin tidak hilang. Cara terbaik memakan sayur-sayuran ialah dengan dimakan mentah atau dikukus setengah matang.
Lebih Baik Pengambilan Sayur dan Buah Alami
Kajian mendapati bahawa suplemen antioksidan belum tentu mendatangkan faedah sebanyak antioksidan yang terdapat dalam bahan makanan segar. Walaupun ada kajian yang mendapati bahawa dalam beberapa kes suplemen ini boleh mendatangkan risiko.
Selain berisiko membawa komplikasi jika diambil serentak dengan ubat lain, makanan tambahan antioksida dalam dos yang tinggi boleh membawa risiko kesihatan. Pada perokok, tambahan betakaroten dalam kadar tinggi berisiko menyebabkan kanser paru-paru. Manakala suplemen vitamin E dalam dos yang tinggi boleh meningkatkan risiko stroke dan kanser prostat.
Daripada makanan tambahan, buah-buahan dan sayur-sayuran segar merupakan sumber antioksidan semulajadi terbaik. Utamakan yang mengandungi vitamin E, C, dan karotenoid, flavonoid, tanin, fenol and lignan. Selain kaya dengan antioksida, pada umumnya buah-buahan dan sayur-sayuran segar ini kaya dengan serat, rendah kadar lemak tepu, dan tidak mengandungi kolesterol.
Tetapi bukan bermakna bahawa makanan yang kaya dengan antioksidan langsung dapat mengelakkan semua kemungkinan penyakit. Faedah yang diperoleh daripada makanan berkhasiat boleh dimaksimumkan dengan gabungan pola hidup sihat, seperti sukan secara teratur dan rehat yang cukup.
Apabila dibelah, buah pisang dengan cepat akan berubah warna. Daging ayam yang tidak disimpan dalam peti sejuk pada lama-kelamaan akan menjadi basi. Inilah yang dinamakan proses pengoksidaan. Begitu juga dengan proses semulajadi yang berlaku pada sel tubuh manusia.
Apabila tubuh menggunakan oksigen, kira-kira 1-2 peratus sel-sel akan menjadi rosak dan berubah menjadi radikal bebas. Radikal bebas ialah sebutan untuk sel-sel rosak yang boleh menyebabkan keadaan negatif khusus. Untuk mengelakkan kerosakan, tubuh perlu cukup antioksidan.
Antioksidan dengan Radikal Bebas
Antioksidan ialah bahan yang membantu melindungi sel-sel tubuh anda daripada kesan buruk radikal bebas. Radikal bebas boleh diperolehi secara semulajadi dan dari luar tubuh. Secara semula jadi, radikal bebas ialah bahan kimia yang terhasil dari proses penghadaman makanan. Sementara dari luar tubuh, timbul sebab asap rokok dan radiasi. Radikal bebas yang tidak boleh ditangani tubuh boleh menjadi pencetus pelbagai penyakit kronik, seperti kanser dan sakit jantung.
Pada masa ini, terutamanya di bandar-bandar besar apabila tahap pencemaran lebih tinggi, antioksidan sangat diperlukan. Beban oksidatif dalam tubuh di persekitaran macam itu jauh lebih tinggi berbanding di tempat dengan tahap pencemaran rendah. Tubuh anda tidak secara semulajadi boleh menghasilkan antioksidan sesuai keperluan sehingga anda perlu mengambil cukup makanan dengan kandungan antioksidan tinggi. Untuk melawan radikal bebas, disyorkan untuk mengambil cukup makanan yang mengandung antioksidan setiap harinya.
Jenis dan Sumber Antioksida
Terdapat pelbagai jenis antioksidan. Vitamin C berperanan mengelakkan kerosakan dengan menangkap dan meneutralkan radikal bebas. Sementara vitamin E boleh memecahkan rantai radikal bebas. Satu lagi ialah flavonoid sebagai jenis yang terdapat dalam banyak makanan dan merupakan bahagian terbesar dari antioksida. Tiap jenis antioksidan bekerja dengan cara yang berbeza pada bahagian tubuh yang berlainan juga. Tubuh anda memerlukan pelbagai gabungan vitamin dan mineral untuk melindungi diri daripada kerosakan.
Pelbagai sayur dan buah mengandungi antioksidan lebih tinggi berbanding yang lain. Contoh antioksidan yang digunakan tubuh ialah vitamin C, E, dan betakarotin. Ketiga-tiga mereka banyak terkandung dalam buah-buahan dan sayur berwarna merah, jingga, kuning, dan ungu.
Berikut ini ialah beberapa makanan sumber antioksidan utama yang disyorkan untuk diambil secara rutin.
Kacang-kacangan: pecan, walnut, almond.
Buah-buahan: epal, pir, anggur, oren, pisang, mangga, nanas, betik, strawberi.
Sayur-sayuran: brokoli, asparagus, tomato, kubis merah, ubi merah.
Selain bahan di atas, coklat tanpa bahan tambahan, teh, dan kopi juga merupakan sumber antioksidan yang baik. Sentiasa cuba mengambil pelbagai kumpulan makanan agar mendapatkan faedah terbaik dari semua jenis.
Satu kajian mendapati bahawa wanita lanjut usia yang tidak terbiasa memakan sayur-sayuran dan buah-buahan segar setiap hari akan mempunyai risiko 25 peratus lebih tinggi untuk menghadapi serangan jantung dalam masa 10 tahun ke hadapan berbanding yang tidak. Elakkan memasak sayur-sayuran terlalu matang agar kandungan vitamin tidak hilang. Cara terbaik memakan sayur-sayuran ialah dengan dimakan mentah atau dikukus setengah matang.
Lebih Baik Pengambilan Sayur dan Buah Alami
Kajian mendapati bahawa suplemen antioksidan belum tentu mendatangkan faedah sebanyak antioksidan yang terdapat dalam bahan makanan segar. Walaupun ada kajian yang mendapati bahawa dalam beberapa kes suplemen ini boleh mendatangkan risiko.
Selain berisiko membawa komplikasi jika diambil serentak dengan ubat lain, makanan tambahan antioksida dalam dos yang tinggi boleh membawa risiko kesihatan. Pada perokok, tambahan betakaroten dalam kadar tinggi berisiko menyebabkan kanser paru-paru. Manakala suplemen vitamin E dalam dos yang tinggi boleh meningkatkan risiko stroke dan kanser prostat.
Daripada makanan tambahan, buah-buahan dan sayur-sayuran segar merupakan sumber antioksidan semulajadi terbaik. Utamakan yang mengandungi vitamin E, C, dan karotenoid, flavonoid, tanin, fenol and lignan. Selain kaya dengan antioksida, pada umumnya buah-buahan dan sayur-sayuran segar ini kaya dengan serat, rendah kadar lemak tepu, dan tidak mengandungi kolesterol.
Tetapi bukan bermakna bahawa makanan yang kaya dengan antioksidan langsung dapat mengelakkan semua kemungkinan penyakit. Faedah yang diperoleh daripada makanan berkhasiat boleh dimaksimumkan dengan gabungan pola hidup sihat, seperti sukan secara teratur dan rehat yang cukup.
Antioksidan Untuk Menentang Radikal Bebas
4/
5
Oleh
shella