Sunday, February 5, 2017

Faedah Coklat Untuk Kesihatan

Pelbagai rasa coklat kini boleh dengan mudah ditemui di pusat membeli-belah. Pelbagai rasa yang mengusik makin menarik minat para peminatnya. Coklat juga disebut-sebut mempunyai faedah kesihatan. Apa saja faedah yang dimaksudkan?

Kandungan utama coklat ialah koko. Zat flavanol dalam koko mempunyai kesan antioksidan yang mampu mengurangkan kerosakan sel yang mempengaruhi risiko kesihatan seperti sakit jantung. Kandungan flavanol dalam coklat susu lebih sedikit berbanding coklat hitam.

Faedah Coklat Untuk Kesihatan

Mengurangkan Risiko Penyakit

Pada sebuah kajian, dinyatakan bahawa coklat membantu mengelakkan seseorang terkena penyakit kardiovaskular. Kesan-kesan yang boleh didapati antara lain:

  • Mengelakkan diabetes dengan memperbaiki rintangan insulin. Untuk pesakit diabetes jenis 2, faedah lain yang didapati ialah meminimakan komplikasi dari gula darah yang tinggi. Perlu juga diketahui beberapa jenis makanan yang bersahabat bagi pesakit diabetes.
  • Melancarkan aliran darah.
  • Menurunkan tekanan darah. Rata-rata, penggunaan coklat menekan tekanan darah sistolik hingga dua mata. Selain coklat, beberapa makanan juga diketahui membantu mengawal tekanan darah tinggi.
  • Meningkatkan HDL (high-density lipoprotein) yang juga dikenali sebagai kolesterol baik. Coklat juga sekaligus boleh menurunkan LDL (low-density lipoprotein) atau kolesterol jahat.


Kajian lain mendapati bahawa coklat hitam yang digunakan boleh mengurangkan sindrom keletihan kronik yang dialami tiap hari.

Selain itu, kajian terhadap bahan-bahan biologi aktif dari coklat seperti methylxanthine, menunjukkan kebolehan untuk mencetuskan keghairahan seksual.

Kesan yang dapat merugikan

Malangnya pada sisi lain, penggunaan coklat juga boleh mendatangkan kesan yang merugikan bagi tubuh. Misalnya mencetuskan timbulnya jerawat. Meski coklat tidak pernah disebut sebagai punca utama jerawat, tetapi beberapa jenis bahan makanan seperti gula, sirap jagung, dan karbohidrat tertentu, tidak jarang dicampurkan ke dalam coklat kemasan.

Rasa coklat yang sedap juga tidak jarang menyebabkan adiksi atau ketagihan. Jika hal ini berlaku, maka bukan mustahil coklat boleh meningkatkan berat badan lantaran dimakan berlebihan. Keadaan berat badan berlebihan justru akan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Trik Mengambil Cokelat

Banyak coklat dalam bungkusan yang dipasarkan saat ini menambah banyak bahan tambahan sehingga mengakibatkan peningkatan kandungan lemak, gula, dan kalori. Hal itu justru boleh meningkatkan penambahan berat badan yang berujung pada pelbagai risiko penyakit.

Pada dasarnya koko dalam coklat mengandungi zat gula dan lemak yang rendah. Manakala, serat tidak larut yang dimiliki koko sebahagian besar berasal dari kulit ari biji koko yang belum diproses.

Jika anda ingin mengambil faedah coklat untuk kesihatan, maka pilih serbuk koko tanpa pemanis yang boleh disajikan pada susu rendah lemak, bubur gandum, atau makanan dan minuman lain yang anda konsumsi.

Satu sudu makan serbuk koko tanpa pemanis mengandungi 20 kalori, kira-kira 0.5 gram lemak dan 1 gram serat. Koko jenis itu juga tidak mengandungi lemak tepu.

Berbeza dengan 2 auns atau 56 gram coklat susu yang rata-rata mengandungi 270 kalori, 17 gram lemak, dan 10 gram lemak tepu. Coklat susu sama sekali tidak mengandungi serat.

Coklat memang boleh membawa faedah bagi tubuh, namun sebelum membeli, perhatikan label pada bungkusan dari produk yang anda pilih. Sebaiknya elakkan produk dengan banyak bahan tambahan serta pemanis yang berlebihan.

Related Posts

Faedah Coklat Untuk Kesihatan
4/ 5
Oleh