Sunday, December 18, 2016

Pelbagai Jenis Pemanis tiruan, Sebahagian Berbahaya

Pelbagai makanan, minuman dan produk diet pada masa ini menggunakan pemanis tiruan. Bahan pengganti gula ini diketahui mempunyai faedah yang dianggap menyokong orang-orang yang menjalani diet mengurangkan berat badan. Namun jangan lupa, pemanis tiruan ini juga mempunyai kesan buruk bagi kesihatan jika pemakaiannya berlebihan.

Pemanis tiruan ialah pengganti gula sintentik. Pemanis itu dapat berasal dari bahan alami, seperti tanaman herba dan hasil olahan gula biasa (gula RAFINASI). Pemanis tiruan juga dikenali sebagai penambah rasa manis yang kuat kerana rasanya jauh lebih manis berbanding gula biasa.

Pelbagai Jenis Pemanis tiruan, Sebahagian Berbahaya

Zat kimia pengganti gula ini ialah bahan tambahan yang meniru kesan gula dengan jumlah kalori lebih rendah. Industri makanan dan minuman makin pelbagai menukar gula atau sirap jagung dengan pemanis tiruan di dalam siri produk-produknya. Hal ini disebabkan keuntungan daripada penjualan produk dengan pemanis tiruan sangat tinggi.

Pelbagai bahan pemanis tiruan yang sering digunakan dalam produk makanan dan minuman:

  • Acelsufam potassium, bahan ini sangat stabil dalam suhu tinggi dan mudah larut jadi sesuai digunakan dalam pelbagai produk makanan. Batasan pengambilan harian yang disyorkan ialah 15 mg / kg berat badan.
  • Neotam. Kandungan neotam menyatu dan membentuk rasa manis yang unik. Pemanis tiruan ini pelbagai digunakan pada makanan rendah kalori dan penambah rasa dalam makanan lain. Secara kimia, kandungannya hampir sama seperti aspartam, namun rasanya 40 kali lebih manis dari aspartam. Berbanding dengan gula RAFINASI, tahap kemanisan neotam mencapai 8.000 kali lebih tinggi. Neotam boleh dimakan sehingga 18mg / kg berat badan dalam sehari.
  • Aspartam. Bahan ini digunakan sebagai pemanis dalam gula-gula getah, bijirin sarapan, supaya-supaya dan minuman berkarbonat. Rasa manisnya mencapai 220 kali lebih manis daripada gula biasa. Pengambilan yang boleh diterima tiap hari sebanyak 50 mg / kg berat badan. Kandungan aspartam terdiri daripada asid amino, asid aspartik, fenilalania, serta sedikit etanol.
  • Sakarin. Rasa manis yang dihasilkan mencapai 200-700 kali lebih tinggi daripada gula biasa. Penggunaan sakarin dalam sekali persembahan untuk makanan yang diproses tidak boleh melebihi 30 mg manakala untuk minuman juga tidak lebih dari 4 mg / 10 ml cecair.
  • Sucralosa, dihasilkan daripada sukrosa dan mempunyai rasa manis 600 kali berbanding gula. Bahan ini biasa digunakan pada produk makanan yang dipanggang atau digoreng. Pengambilan harian sucralosa yang sesuai ialah sebanyak 5 mg / kg berat badan.


Adakah Kesan Buruk Pemanis Tiruan dalam Makanan dan Minuman Kita?

Selama ini, pemanis tiruan terus dihujani oleh kritik kerana adanya dugaan bahawa penambahan pemanis tiruan boleh menimbulkan pelbagai masalah kesihatan. Sakarin diduga mempunyai kandungan karsinogen yang menyebabkan kanser, meski hal ini belum terbukti dengan pasti. Sakarin dinyatakan sebagai karsinogen lemah yang aman bagi manusia. Kemungkinan bahaya lain dari sakarin adalah reaksi alergi dari kandungan di dalamnya iaitu sulfonamid. Sulfonamid boleh juga didapati di beberapa jenis antibiotik dan pada beberapa orang yang memakannya boleh menyebabkan alergi dengan gejala seperti kulit ruam, pening, cirit-birit, dan kesukaran bernafas.

Sementara itu, pemanis tiruan aspartam menjadi pengganti gula yang paling kontroversi. Apabila suhu aspartam sangat tinggi, alkohol kayu di dalam aspartam berubah menjadi formalin yang berbahaya bagi tubuh. Zat aspartam akan ikut dicernakan di dalam perut sehingga pada nantinya akan dikeluarkan dalam bentuk yang tidak sama dengan bentuk struktur awal. Ini sebabnya kenapa aspartam tidak boleh dimakan seseorang yang mengalami gangguan metabolik kerana dikhuatiri tidak akan dapat dicernakan dengan sempurna.

Curiga adanya masalah kesihatan disebabkan penggunaan pemanis tiruan sucralose, neotam, dan acelsufame potassium juga masih disiasat oleh pelbagai penyelidik. Setakat ini, kajian belum membuahkan kepastian jadi pemanis alami itu tetap dinyatakan selamat untuk diambil manusia bahkan untuk wanita hamil sekali pun.

Pemanis tiruan menjadi alternatif menarik sebagai pengganti gula kerana tidak menambah kalori dalam makanan. Ini menjadi pilihan yang baik terutama untuk mengendalikan berat badan dan pesakit diabetes. Namun kita harus mengetahui bahawa masih ada perdebatan terhadap bahayanya. Kerana itu, kita perlu mengikuti aturan pengambilan harian untuk pemanis tiruan ini supaya kesihatan kita tetap terjaga. Jika kita curiga mempunyai gejala disebabkan penggunaan pemanis tiruan, menghentikan penambahan zat-zat ini ke dalam makanan menjadi cara terbaik untuk memastikannya.

Related Posts

Pelbagai Jenis Pemanis tiruan, Sebahagian Berbahaya
4/ 5
Oleh