Ibu hamil harus lebih selektif menjaga pengambilan makanan dan minuman. Jika tidak, makanan berbahaya dengan risiko pencemaran bakteria atau parasit boleh mengancam keselamatan ibu dan buah hati.
Ketika sedang mengandung, apa yang Ibu makan dan minum turut mempengaruhi kesihatan buah hati dalam kandungan, walaupun selepas dilahirkan. Banyak makanan dan minuman yang mudah ditemui sehari-hari ternyata berpotensi menimbulkan bahaya bagi perkembangan Si Kecil. Makanan atau minuman tersebut boleh saja sudah tercemar bakteria, parasit, atau mineral berbahaya seperti:
Oleh kerana itu, selama dalam masa kehamilan, ibu yang sedang mengandung dinasihatkan untuk mengelakkan atau bahkan tidak mengambil sama sekali minuman dan makanan berbahaya seperti berikut:
Sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dibersihkan atau mentah
Pastikan untuk selalu mencuci sayur-sayuran dan buah-buahan hingga bersih di bawah air mengalir. Elakkan pula makan buah-buahan atau sayur-sayuran yang sudah rosak, bolong, atau lebam kerana bakteria dapat berkembang di daerah tersebut.
Kafein
Terlalu banyak mengambil kafein ketika hamil boleh meningkatkan risiko keguguran dan bayi lahir dengan berat badan rendah. Ingat, kafein tidak hanya ada di kopi melainkan juga di teh, coklat, minuman berkarbonat, minuman bertenaga, dan bahkan ubat flu. Oleh kerana itu, disarankan untuk hanya minum 200 mg kafein sehari atau setara dengan dua cawan kopi segera.
Susu yang tidak dipasteur
Ibu hamil disyorkan hanya minum susu yang sudah dipasteur alias susu UHT. Apabila ibu lebih suka susu mentah, didihkannya terlebih dahulu.
Beberapa jenis keju
Keju dengan tekstur lembut seperti brie, camembert, keju biru, gorgonzola, dan Roquefort cenderung lebih lembap, hingga membuat bakteria listeria boleh tumbuh dan berkembang. Namun keju dengan tekstur keras masih boleh digunakan, contohnya keju parmesan, cheddar, atau stilton. Begitu pun dengan keju bertekstur lembut yang diperbuat dari susu yang sudah dipasteur seperti keju halloumi, ricotta, paneer, mozzarella, dan cottage.
Hati
Hati dan makanan yang mengandung hati kemungkinan mengandungi terlalu banyak vitamin A yang justru dapat berbahaya bagi bayi.
Daging mentah
Semua daging harus dimasak hingga matang agar terhindar dari pencemaran dan keracunan makanan akibat salmonella, Campylobacter, E.coli, parasit, dan pelbagai jangkitan lain.
Telur mentah
Telur yang mentah dan tidak dimasak hingga matang boleh menyebabkan keracunan makanan akibat bakteria salmonella. Ketika memasak telur, pastikan putih dan kuning telur matang hingga rata.
Makanan laut
Elakkan mengambil makanan berbahaya seperti ikan tilefish, makerel, todak, bluefish, striped bass, tuna, marlin, yu, dan beberapa jenis ikan lain. Ikan-ikan tersebut mengandungi tahap merkuri yang lebih tinggi dari ikan lain. Mujurlah, ibu hamil masih dibenarkan makan ikan lain dengan kadar merkuri rendah seperti lele, nila, sardin, Pollock, udang, dan salmon. Tentu saja takarannya dihadkan hingga sebanyak 340 gram per minggu. Dan ingat untuk selalu memasak hidangan laut terlebih dahulu dan elakkan memakan sushi, sashimi, dan makanan laut mentah lain.
Jom, sayangi diri dan buah hati dalam kandungan dengan mengelakkan pelbagai jenis makanan yang berbahaya untuk ibu hamil di atas.
Ketika sedang mengandung, apa yang Ibu makan dan minum turut mempengaruhi kesihatan buah hati dalam kandungan, walaupun selepas dilahirkan. Banyak makanan dan minuman yang mudah ditemui sehari-hari ternyata berpotensi menimbulkan bahaya bagi perkembangan Si Kecil. Makanan atau minuman tersebut boleh saja sudah tercemar bakteria, parasit, atau mineral berbahaya seperti:
- Toxoplasma gondii, parasit sebab jangkitan toxoplasmosis dengan gejala seperti lelah, demam, sakit kepala, kelenjar membengkak, dan sakit badan. Toxoplasmosis boleh menyebabkan keguguran atau bayi meninggal dalam kandungan. Dan jika lahir, Si Kecil kemungkinan akan mengalami keadaan serius seperti jangkitan mata yang teruk, penyakit kuning, pembesaran hati dan limpa, dan kejang-kejang.
- Merkuri, banyak kajian menunjukkan jika terdedah kepada merkuri selama hamil boleh mengganggu perkembangan otak dan sistem saraf bayi, serta mempengaruhi penglihatan, kemahiran motor, bahasa, dan kognitifnya.
- Listeria monocytogenes, bakteria sebab jangkitan Listeriosis dengan ciri-ciri termasuk badan terasa sakit, lelah, dan demam. Bakteria ini dapat dengan mudah masuk ke dalam plasenta hingga menyebabkan jangkitan yang mengancam kelangsungan hidup bayi dalam kandungan, bayi lahir tidak cukup bulan, bayi meninggal dalam kandungan, dan keguguran.
Oleh kerana itu, selama dalam masa kehamilan, ibu yang sedang mengandung dinasihatkan untuk mengelakkan atau bahkan tidak mengambil sama sekali minuman dan makanan berbahaya seperti berikut:
Sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dibersihkan atau mentah
Pastikan untuk selalu mencuci sayur-sayuran dan buah-buahan hingga bersih di bawah air mengalir. Elakkan pula makan buah-buahan atau sayur-sayuran yang sudah rosak, bolong, atau lebam kerana bakteria dapat berkembang di daerah tersebut.
Kafein
Terlalu banyak mengambil kafein ketika hamil boleh meningkatkan risiko keguguran dan bayi lahir dengan berat badan rendah. Ingat, kafein tidak hanya ada di kopi melainkan juga di teh, coklat, minuman berkarbonat, minuman bertenaga, dan bahkan ubat flu. Oleh kerana itu, disarankan untuk hanya minum 200 mg kafein sehari atau setara dengan dua cawan kopi segera.
Susu yang tidak dipasteur
Ibu hamil disyorkan hanya minum susu yang sudah dipasteur alias susu UHT. Apabila ibu lebih suka susu mentah, didihkannya terlebih dahulu.
Beberapa jenis keju
Keju dengan tekstur lembut seperti brie, camembert, keju biru, gorgonzola, dan Roquefort cenderung lebih lembap, hingga membuat bakteria listeria boleh tumbuh dan berkembang. Namun keju dengan tekstur keras masih boleh digunakan, contohnya keju parmesan, cheddar, atau stilton. Begitu pun dengan keju bertekstur lembut yang diperbuat dari susu yang sudah dipasteur seperti keju halloumi, ricotta, paneer, mozzarella, dan cottage.
Hati
Hati dan makanan yang mengandung hati kemungkinan mengandungi terlalu banyak vitamin A yang justru dapat berbahaya bagi bayi.
Daging mentah
Semua daging harus dimasak hingga matang agar terhindar dari pencemaran dan keracunan makanan akibat salmonella, Campylobacter, E.coli, parasit, dan pelbagai jangkitan lain.
Telur mentah
Telur yang mentah dan tidak dimasak hingga matang boleh menyebabkan keracunan makanan akibat bakteria salmonella. Ketika memasak telur, pastikan putih dan kuning telur matang hingga rata.
Makanan laut
Elakkan mengambil makanan berbahaya seperti ikan tilefish, makerel, todak, bluefish, striped bass, tuna, marlin, yu, dan beberapa jenis ikan lain. Ikan-ikan tersebut mengandungi tahap merkuri yang lebih tinggi dari ikan lain. Mujurlah, ibu hamil masih dibenarkan makan ikan lain dengan kadar merkuri rendah seperti lele, nila, sardin, Pollock, udang, dan salmon. Tentu saja takarannya dihadkan hingga sebanyak 340 gram per minggu. Dan ingat untuk selalu memasak hidangan laut terlebih dahulu dan elakkan memakan sushi, sashimi, dan makanan laut mentah lain.
Jom, sayangi diri dan buah hati dalam kandungan dengan mengelakkan pelbagai jenis makanan yang berbahaya untuk ibu hamil di atas.
Senarai Makanan Berbahaya Untuk Ibu Hamil
4/
5
Oleh
shella