Thursday, December 1, 2016

Hakikat dan Mitos Susu UHT

Untuk memanjangkan masa penggunaan, produk susu boleh mendapat proses ultra-high temperature atau proses pengolahan suhu sangat tinggi. Produk susu yang telah menjalani prosedur ini lazim disebut dengan nama susu UHT.

Dalam proses itu, susu akan diberikan suhu hingga di atas 135 darjah Celsius selama 1-2 saat. Tujuan pemanasan menggunakan suhu sangat tinggi dalam masa singkat tersebut guna membunuh spora di dalamnya. Setelah itu, susu akan dibungkus secara steril dan mempunyai masa pengambilan selama 6-8 bulan tanpa perlu disimpan di dalam peti sejuk. Hanya saja, panjangnya masa pengambilan tersebut berlaku selama bungkusan tidak dibuka.

Hakikat dan Mitos Susu UHT

Mitos dan Fakta Berkaitan Susu UHT

Memandangkan proses yang berbeza dari susu biasanya, banyak yang bimbang dengan kandungan pemakanan dan tahap keselamatan susu UHT. Beberapa anggapan di bawah ini merupakan kesimpulan yang perlu diperjelas berkaitan kualiti susu UHT jika berbanding dengan susu segar.

Perubahan kadar lemak dan protein susu

Pengaruh proses pengolahan UHT yang dilakukan terhadap susu juga sering dipersoalkan, terutama terhadap kandungan lemak dan protein di dalam susu. Hakikatnya, proses pemanasan dan denaturalisasi baik melalui UHT maupun pasteuriasi memang akan mengubah lemak susu baik secara fizikal mahupun kimia. Namun, perubahan yang terjadi hanya sedikit sahaja. Selain daripada itu, proses denaturalisasi tetap tidak menjejaskan nilai pemakanan keduanya.

Lemak susu sendiri memberikan kesan yang signifikan terhadap nilai pemakanan susu kerana di dalamnya terkandung sebahagian besar vitamin A, B, D, dan kalsium. Untuk mengetahui kandungan gizi sebuah produk susu secara lebih menyeluruh, jangan lupa untuk membaca label nutrisi yang tertera di bungkusan dengan saksama.

Kandungan gizi berubah drastik

Proses pemanasan dengan suhu tinggi dalam beberapa waktu telah mencetuskan banyak soalan, apakah teknik tersebut menukar kandungan gizi dalam susu UHT? Hakikatnya, proses UHT mengakibatkan kepada penurunan jumlah vitamin dalam jumlah yang kecil, di bawah 20 peratus.

Walaupun mengalami penurunan, hal tersebut amnya tidak merugikan pelanggan yang menjalani diet seimbang. Malahan, kehilangan vitamin yang terjadi selama proses pemanasan biasanya akan diganti oleh pengeluar. Pihak pengeluar boleh menambah beberapa vitamin ke dalam produk susu UHT mereka.

Tidak berkesan untuk mencegah osteoporosis

Banyak yang menganggap bahawa susu segar jauh lebih berkesan dalam mencegah penyakit osteoporosis. Ternyata kesimpulan tersebut sehingga saat ini masih mitos belaka. Faktanya, belum ada kesusasteraan saintifik yang menyokong tuntutan-tuntutan tersebut.

Penyelidikan justru menyatakan bahawa baik susu yang telah diproses dengan mesin UHT atau pasteur tetap tidak menukar bioavailabiliti (kelajuan penyerapan dan peredaran) kalsium di dalam susu. Sekurang-kurangnya hal ini sudah dibuktikan melalui eksperimen yang menggunakan tikus sebagai haiwan percubaan. Selain daripada itu, kajian juga dilakukan kepada manusia dengan menggunakan air susu ibu (ASI). Pada kenyataannya, antara ASI yang dibakar dan tidak dibakar, tidak menjejaskan proses penyerapan dan pengekalan kalsium, fosforus, dan natrium pada bayi pra-matang.

Membongkar hakikat-hakikat berkaitan susu UHT ternyata tidak seseram yang diduga. Maka dari itu, kini tidak perlu teragak-agak untuk mengambilnya. Hanya saja, pada usia dan golongan tertentu, seperti bagi bayi, kanak-kanak kecil, dan ibu hamil, sebaiknya berunding dengan doktor terlebih dahulu sebelum memakannya.

Related Posts

Hakikat dan Mitos Susu UHT
4/ 5
Oleh