Demi mengekalkan daya tahan dan paparan yang menarik, beberapa pengeluar menambah boraks pada produk makanannya. Sedang, zat tersebut boleh memberi kesan negatif jika masuk ke tubuh.
Boraks diketahui pula dengan nama sodium borate, sodium tetraborate atau disodium tetraborate. Bahan-bahan ini banyak dipakai dalam berbagai hal seperti pembuatan kosmetik, detergen, pembasmi serangga, gelas, dan keramik.
Penambahan boraks dalam makanan merupakan perkara yang dilarang. Walau begitu, sudah banyak dijumpai makanan mengandung boraks yang beredar di pasaran. Makanan tersebut antara lain bakso, mie, keropok, ketupat dan beberapa jenis jajanan pasaran.
Memandangkan kesan buruk dalam kesihatan, Kerajaan akan melakukan pengeluaran produk jika diketahui terdapat boraks dalam makanan itu.
Berikut beberapa kesan negatif yang mungkin terjadi dalam anda jika mengambil makanan mengandung boraks:
Sebagai contoh, berikut fitur-fitur bakso yang mengandungi boraks seperti diutarakan oleh Kerajaan:
Boraks ialah zat beracun yang tidak bijak bagi kesihatan manusia. Oleh kerana itu, elakkan makanan yang mengandungi boraks. Jika anda pengeluar makanan, jangan mencampurkan boraks dalam produk jualan anda, apalagi jika matlamat demi merauk kelebihan yang banyak. Utamakan keselamatan pelanggan.
Boraks diketahui pula dengan nama sodium borate, sodium tetraborate atau disodium tetraborate. Bahan-bahan ini banyak dipakai dalam berbagai hal seperti pembuatan kosmetik, detergen, pembasmi serangga, gelas, dan keramik.
Penambahan boraks dalam makanan merupakan perkara yang dilarang. Walau begitu, sudah banyak dijumpai makanan mengandung boraks yang beredar di pasaran. Makanan tersebut antara lain bakso, mie, keropok, ketupat dan beberapa jenis jajanan pasaran.
Memandangkan kesan buruk dalam kesihatan, Kerajaan akan melakukan pengeluaran produk jika diketahui terdapat boraks dalam makanan itu.
Berikut beberapa kesan negatif yang mungkin terjadi dalam anda jika mengambil makanan mengandung boraks:
- Demam.
- Mual.
- Muntah.
- Sakit perut.
- Cirit-birit.
- Sakit kepala.
- Mata merah.
- merosakkan kesuburan
- Merosakkan janin.
- Kulit memerah terutama di telapak tangan, telapak kaki, skrotum, dan punggung dan mengelupas.
- Tidak sedarkan diri.
- Deperesi pernafasan (kesukaran bernafas)
- Kegagalan buah pinggang akut.
- Kematian.
Kenali Ciri-ciri Makanan mengandungi Boraks
Jangan hanya menilai makanan dari paparannya yang menggugah selera. Kerana boleh saja makanan itu mengandungi boraks. Ciri-ciri makanan mengandungi boraks iaitu lebih tahan lama, dengan tekstur lebih kenyal dan lembut.Sebagai contoh, berikut fitur-fitur bakso yang mengandungi boraks seperti diutarakan oleh Kerajaan:
- Jika digigit, teksturnya terasa lebih lembut dan lebih keras ketimbang bakso normal.
- Boleh bertahan sehingga lima hari.
- Bakso normal mempunyai warna kecoklatan kerana kesan penggunaan daging. Namun, bakso berboraks mengeluarkan warna keputihan.
- Jika dijatuhkan ke lantai, bakso akan melantun layaknya bola.
- Tercium bau yang aneh.
Boraks ialah zat beracun yang tidak bijak bagi kesihatan manusia. Oleh kerana itu, elakkan makanan yang mengandungi boraks. Jika anda pengeluar makanan, jangan mencampurkan boraks dalam produk jualan anda, apalagi jika matlamat demi merauk kelebihan yang banyak. Utamakan keselamatan pelanggan.
Kesan Makanan Yang mengandungi Boraks
4/
5
Oleh
shella