Faedah cuka epal sudah dikenal sejak ribuan tahun lalu di daratan Eropah. Selain dari sehingga kini masih ramai yang belum dapat disahkan secara saintifik, penggunaan cuka epal sudah sangat popular di antara komuniti.
Cuka epal sendiri dibuat dengan cara memerah epal segar bagi diambil airnya. Air epal ini kemudian akan ditapaikan menjadi alkohol setelah dicampurkan dengan bakteria dan ragi. Bakteria yang dilibatkan untuk menukar alkohol menjadi cuka ialah bakteria asid asetik. Apabila sudah siap digunakan, air epal akan berwarna kecokelatan dengan bau yang tajam.
Mengurangkan kadar kolesterol jahat
Kolesterol jahat boleh meningkatkan risiko seseorang terkena beberapa penyakit, seperti penyakit jantung dan hipertensi. Asam asetik di dalam cuka epal dianggap dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Malangnya, kajian ini masih sebatas menggunakan tikus dan belum ada kajian terhadap manusia.
Walau dianggap sebagai menjanjikan, tetapi pemakaian bagi tujuan ini belum disyorkan. Kajian lebih lanjut perlu dilakukan bagi membuktikannya. Dengan demikian, faedah cuka epal bagi mengurangkan kadar kolesterol jahat masih dianggap mitos.
Berguna positif bagi gula darah dan diabetes
Cuka epal mungkin berguna sebagai pengawal tekanan darah dan kencing manis. Bahkan, cuka epal dianggap sebagai mempunyai kesan yang sama dengan ubat-ubatan kedua-dua gangguan kesihatan ini.
Cuka epal telah dikadar mempunyai faedah bagi menyekat beberapa jenis tepung di dalam pencernaan. Walau tidak bersifat sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya dapat mencegah beberapa jenis tepung bagi dicerna sehingga mencegah peningkatan kadar gula darah.
Walau faedah ini telah dikadar sebagai hakikat, tetapi lebih baik cuka epal jangan dijadikan pilihan utama. Siapa pun yang hendak mengawal kadar gula darah, dianjurkan bagi memberi tumpuan pada diet makanan sihat daripada hanya bergantung kepada cuka epal.
Cuka epal juga perlu berhati-hati bagi siapa pun yang mengalami gastroparesis alias kelainan motilitas gastrik yang membuat pengosongan perut yang belum selesai. Bahkan bagi yang tidak mempunyai gangguan kesihatan selain diabetes, berunding kepada doktor merupakan langkah yang tepat bagi dilakukan bagi siapa pun yang ingin mengambilnya.
Menjadikan kenyang
Sebuah uji klinikal dilakukan terhadap 12 individu dan merumuskan bahawa cuka epal membuat mereka berasa lebih segera kenyang. Para peserta dalam uji klinikal ini diminta bagi memakan roti dengan cuka epal dan hanya memakan roti. Hasilnya, 12 individu ini mengatakan bahawa mengambil cuka epal dan roti membuat mereka lebih cepat kenyang berbanding masa hanya memakan roti.
Kerana hanya diujikan kepada 12 orang, faedah cuka epal bagi menjadikan seseorang lebih kenyang belum boleh dijadikan sebagai pegangan. Seterusnya diperlukan pembuktian lebih lanjut dengan melibatkan penyertaan yang lebih ramai bagi membuktikan hal ini.
Mengurangkan berat badan
Banyak pihak yang mendakwa bahawa cuka epal berguna bagi mengurangkan berat badan. Yang menyokong tuntutan ini menganggap cuka epal boleh membendung nafsu makan dan membakar lemak. Malangnya, tuntutan terhadap hal ini masih sangat minim. Boleh dikatakan bahawa faedah cuka epal bagi mengurangkan berat badan ialah mitos belaka.
Hakikat yang sebenarnya justeru wajib diwaspadai ialah rasanya yang sangat berasid dan berisiko memberikan masalah pencernaan bagi mereka yang belum terbiasa memakannya. Selain itu, cuka epal justeru boleh merengsakan tekak, apalagi ini jika dimakan terlalu sering dan dalam bilangan yang ramai.
Makanan atau zat-zat yang tertentu kerap kali dianggap sebagai berkhasiat baik kepada kesihatan. Kewujudan yang sudah lazim di tengah komuniti turut menguatkan tanggapan yang ada. Tidak ada salahnya bagi mencari maklumat klinikal yang sah atau tanyakan kepada doktor bagi mendapatkan kepastiannya.
Cuka epal sendiri dibuat dengan cara memerah epal segar bagi diambil airnya. Air epal ini kemudian akan ditapaikan menjadi alkohol setelah dicampurkan dengan bakteria dan ragi. Bakteria yang dilibatkan untuk menukar alkohol menjadi cuka ialah bakteria asid asetik. Apabila sudah siap digunakan, air epal akan berwarna kecokelatan dengan bau yang tajam.
Dakwaan Tentang Faedah Cuka Epal
Cuka epal didakwa mempunyai kesan positif bagi tubuh. Pelbagai di antara manfaat ini, antara lain:Mengurangkan kadar kolesterol jahat
Kolesterol jahat boleh meningkatkan risiko seseorang terkena beberapa penyakit, seperti penyakit jantung dan hipertensi. Asam asetik di dalam cuka epal dianggap dapat mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh. Malangnya, kajian ini masih sebatas menggunakan tikus dan belum ada kajian terhadap manusia.
Walau dianggap sebagai menjanjikan, tetapi pemakaian bagi tujuan ini belum disyorkan. Kajian lebih lanjut perlu dilakukan bagi membuktikannya. Dengan demikian, faedah cuka epal bagi mengurangkan kadar kolesterol jahat masih dianggap mitos.
Berguna positif bagi gula darah dan diabetes
Cuka epal mungkin berguna sebagai pengawal tekanan darah dan kencing manis. Bahkan, cuka epal dianggap sebagai mempunyai kesan yang sama dengan ubat-ubatan kedua-dua gangguan kesihatan ini.
Cuka epal telah dikadar mempunyai faedah bagi menyekat beberapa jenis tepung di dalam pencernaan. Walau tidak bersifat sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya dapat mencegah beberapa jenis tepung bagi dicerna sehingga mencegah peningkatan kadar gula darah.
Walau faedah ini telah dikadar sebagai hakikat, tetapi lebih baik cuka epal jangan dijadikan pilihan utama. Siapa pun yang hendak mengawal kadar gula darah, dianjurkan bagi memberi tumpuan pada diet makanan sihat daripada hanya bergantung kepada cuka epal.
Cuka epal juga perlu berhati-hati bagi siapa pun yang mengalami gastroparesis alias kelainan motilitas gastrik yang membuat pengosongan perut yang belum selesai. Bahkan bagi yang tidak mempunyai gangguan kesihatan selain diabetes, berunding kepada doktor merupakan langkah yang tepat bagi dilakukan bagi siapa pun yang ingin mengambilnya.
Menjadikan kenyang
Sebuah uji klinikal dilakukan terhadap 12 individu dan merumuskan bahawa cuka epal membuat mereka berasa lebih segera kenyang. Para peserta dalam uji klinikal ini diminta bagi memakan roti dengan cuka epal dan hanya memakan roti. Hasilnya, 12 individu ini mengatakan bahawa mengambil cuka epal dan roti membuat mereka lebih cepat kenyang berbanding masa hanya memakan roti.
Kerana hanya diujikan kepada 12 orang, faedah cuka epal bagi menjadikan seseorang lebih kenyang belum boleh dijadikan sebagai pegangan. Seterusnya diperlukan pembuktian lebih lanjut dengan melibatkan penyertaan yang lebih ramai bagi membuktikan hal ini.
Mengurangkan berat badan
Banyak pihak yang mendakwa bahawa cuka epal berguna bagi mengurangkan berat badan. Yang menyokong tuntutan ini menganggap cuka epal boleh membendung nafsu makan dan membakar lemak. Malangnya, tuntutan terhadap hal ini masih sangat minim. Boleh dikatakan bahawa faedah cuka epal bagi mengurangkan berat badan ialah mitos belaka.
Hakikat yang sebenarnya justeru wajib diwaspadai ialah rasanya yang sangat berasid dan berisiko memberikan masalah pencernaan bagi mereka yang belum terbiasa memakannya. Selain itu, cuka epal justeru boleh merengsakan tekak, apalagi ini jika dimakan terlalu sering dan dalam bilangan yang ramai.
Makanan atau zat-zat yang tertentu kerap kali dianggap sebagai berkhasiat baik kepada kesihatan. Kewujudan yang sudah lazim di tengah komuniti turut menguatkan tanggapan yang ada. Tidak ada salahnya bagi mencari maklumat klinikal yang sah atau tanyakan kepada doktor bagi mendapatkan kepastiannya.
Faedah Cuka Epal Antara Mitos Dan Hakikat
4/
5
Oleh
shella