Monday, November 21, 2016

Tepung Beras Dan Faedahnya Untuk Kesihatan

Tepung beras ialah salah satu pilihan yang baik untuk menggantikan tepung gandum. Sebab, tepung boleh membawa iritasi pada penghadaman bagi orang-orang yang mempunyai intoleransi terhadap gluten. Gluten sendiri adalah kumpulan protein yang terdapat pada terdapat dalam gandum.

Tepung gandum itu berasal dari bulir gandum. Selama ini tepung banyak digunakan sebagai bahan makanan. Malangnya, kerana kandungan gluten di dalamnya, orang-orang yang mengalami intoleransi terhadap gluten perlu mencari pengganti untuk tepung ini. Salah satu yang boleh dipilih ialah tepung beras.

Tepung Beras Dan Faedahnya Untuk Kesihatan

Tepung beras ialah tepung yang diperbuat daripada beras dengan proses pengilangan. Tepung ini boleh dieksploitasi menjadi pelbagai olahan makanan yang lazat, seperti bubur beras untuk bayi dan kudapan dari tepung beras.

Tepung Beras, Bebas Gluten

Tepung beras disebut-sebut sebagai makanan yang ada kaitannya dengan penyakit seliak. Penyakit ini adalah penyakit autoimun pada saluran penghadaman di mana diet yang mengandungi gluten boleh merosakkan lapisan dari usus halus. Dengan begitu, pengambilan gluten berisiko menimbulkan gangguan penyerapan makanan. Oleh kerana itu, pesakit dinasihatkan untuk mengelakkan gluten.

Selain tepung gandum, makanan lain yang perlu dielakkan kerana kandungan glutennya ialah gandum hitam (rye), dan barli (barli). Tepung beras boleh menjadi pilihan untuk menggantikan bahan-bahan tersebut. Selain itu, tepung kanji kentang, tepung soya, tepung tapioka, dan tepung jagung juga boleh dipilih.

Bagaimana Membuat Tepung Beras

Mengambil tepung beras dianggap dapat membantu menjimatkan wang, sekali gus dapat mengelakkan ahli keluarga yang mempunyai intoleransi gluten, jika ada.

Bagaimana membuat tepung beras pun mudah. Anda boleh mengikuti langkah-langkah pembuatan tepung beras, seperti di bawah ini.

  • Sediakan tepung beras satu hingga empat cawan.
  • Giling menggunakan blender, sehingga menjadi tepung. Boleh dengan cara digiling berulang-ulang sehingga mendapat tekstur yang diingini.
  • Makin halus tepung, maka akan semakin baik kerana ketika diolah menjadi makanan, teksturnya tidak terlalu berubah.
  • Gunakan tepung beras untuk mengolah berbagai macam resipi makanan, terutama resipi makanan bebas gluten.
  • Apabila masih ada sisa tepung beras yang belum digunakan, simpan di dalam bekas kedap udara supaya tidak mudah berkulat. Anda juga boleh menyimpannya di dalam penyejuk beku, tetap menggunakan bekas kedap udara.
  • Bila disimpan dengan baik, kemungkinan tepung beras putih tidak akan rosak dan boleh digunakan pada bila-bila saja, tidak terbatas waktu.


Resipi Kudapan dari Tepung Beras

Hakikatnya lagi, tepung beras boleh diproses menjadi makanan tradisional dan makanan moden ala mancanegara. Salah satu kudapan berasaskan tepung beras yang boleh anda buat ialah kuih lapis, jajanan tradisional. Berikut ini ialah bahan-bahan yang boleh dipersiapkan.

  • 300 gram tepung beras
  • 300 gram gula pasir
  • 100 gram tepung sagu
  • 4 helai daun pandan
  • 1.5 liter santan kental
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Pewarna makanan secukupnya


Bagaimana membuat tepung beras boleh kita simak di bawah ini.

  • Panaskan kuali dengan api kecil. Masukkan santan pekat, garam, dan daun pandan sambil terus diaduk hingga mendidih. Dinginkan.
  • Isikan tepung beras, tepung sagu, dan gula putih ke dalam bekas yang lebih besar. Aduk hingga rata.
  • Masukkan santan yang sudah disejukkan ke dalam campuran tepung beras, sedikit demi sedikit. Uli hingga tercampur rata.
  • Untuk adunan menjadi beberapa bahagian, beri pewarna makanan secukupnya.
  • Panaskan kukusan atau periuk dengan api sedang. Sediakan acuan kuih lapis, sapukan acuan dengan mentega atau minyak goreng.
  • Masukkan adunan lapisan pertama. Kukus kurang lebih 10 minit hingga setengah matang, lalu masukkan adunan lapisan selanjutnya.
  • Ulang proses ini sehingga semua adunan habis.
  • Setelah adunan habis, kukus kurang lebih 20 minit hingga adunan benar-benar matang.
  • Angkat dan sejukkan, lalu potong kuih sesuai dengan selera dan siap untuk dihidangkan


Ada dua catatan yang boleh kita perhatikan.

  • Jika menggunakan periuk kukusan biasa, beri alas kain pada tutup periuk agar air tidak menitis ke dalam adunan yang sedang dikukus.
  • Apabila memotong kek lapis, usahakan kuih dalam keadaan sejuk supaya tidak melekat pada pisau.


Mungkin selama ini anda menganggap tepung beras ialah bahan makanan yang biasa sahaja. Di balik itu semua, ternyata bahan ini menjadi bahan makanan yang lebih sihat dan sangat bermanfaat bagi sebahagian orang.

Related Posts

Tepung Beras Dan Faedahnya Untuk Kesihatan
4/ 5
Oleh