Protein adalah salah satu zat gizi penting untuk mendapatkan keadaan tubuh yang prima. Untuk itu, perlu diketahui jenis-jenis makanan yang mengandungi protein yang dapat menyokong kesihatan.
Protein terdapat dalam tiap sel tubuh manusia. Zat ini diperlukan oleh manusia untuk membantu tubuh memperbaiki sel dan menghasilkan sel yang baru. Pengambilan protein terutamanya sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan pada masa kanak-kanak, remaja dan juga pada masa kehamilan.
Untuk memenuhi keperluan protein sehari-hari, ada pelbagai makanan yang mengandungi protein yang boleh anda pilih, iaitu:
Untuk orang dewasa memerlukan protein sekitiar 10-35% dari jumlah keperluan kalori per hari. Misalnya, untuk keperluan 2,000 kalori per hari, maka diperlukan sekitar 50-175 gram protein. Disyorkan untuk memilih pengambilan protein yang berbeza-beza, rendah lemak dan kalori.
Umumnya dua hingga tiga hidangan makanan kaya protein dapat memenuhi keperluan sehari-hari. Misalnya, 50-85 gram daging tanpa lemak, ayam atau ikan. Selain itu, anda juga boleh memilih kira-kira setengah cawan kacang-kacangan, ataupun satu butir telur.
Walau demikian diet jenis ini sebaiknya dilakukan hati-hati kerana ada beberapa risiko yang perlu dipertimbangkan jika diet protein tinggi ini dilakukan dalam jangka masa yang lama. Risiko yang boleh muncul meliputi kekurangan serat atau nutrisi lain yang boleh menyebabkan sakit kepala, sembelit atau bau mulut. Selain itu, pengambilan protein tinggi seperti daging merah ataupun produk susu kaya lemak boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.
Diet tinggi protein juga harus diwaspadai oleh pesakit gangguan buah pinggang kerana dapat memberi beban tambahan pada fungsi buah pinggang. Demikian juga jika anda menderita diabetes dan penyakit kronik lain, sebaiknya waspada dengan diet jenis ini.
Sangatlah penting untuk memberi perhatian kepada pengambilan protein yang mencukupi mengikut keperluan setiap hari. Dalam memilih makanan yang mengandungi protein, sebaiknya pilih pula yang rendah lemak dan kalori. Jika perlu, rujuk dengan doktor atau ahli gizi, terutama jika anda akan cuba pola makan baru.
Protein terdapat dalam tiap sel tubuh manusia. Zat ini diperlukan oleh manusia untuk membantu tubuh memperbaiki sel dan menghasilkan sel yang baru. Pengambilan protein terutamanya sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan pada masa kanak-kanak, remaja dan juga pada masa kehamilan.
Sumber Protein
Semasa proses pencernaan, makanan yang mengandungi protein akan dipecah menjadi bahagian-bahagian kecil yang dipanggil asid amino. Untuk mengekalkan kesihatan tubuh, setiap orang memerlukan pengambilan asid amino dalam jumlah besar.Untuk memenuhi keperluan protein sehari-hari, ada pelbagai makanan yang mengandungi protein yang boleh anda pilih, iaitu:
- Daging sapi tanpa lemak mengandungi protein sekaligus zat besi, zink, dan vitamin B 12. Selain itu, anda boleh memilih daging ayam putih, seperti ayam. Elakkan mengambil bahagian kulit seperti kulit ayam, kerana banyak mengandungi lemak tepu.
- Seafood atau makanan laut adalah sumber protein yang umumnya rendah lemak.
- Telur adalah makanan kaya protein dengan harga yang relatif terjangkau.
- Kacang-kacangan mempunyai kandungan protein yang tinggi serta serat sehingga boleh membuat rasa kenyang yang lebih lama.
- Soya adalah protein yang mampu membantu menekan kolesterol. Pengambilan ini juga sangat baik untuk menjaga kesihatan jantung. Anda juga boleh memilih olahan kacang soya seperti tahu atau tempe.
- Susu, keju, dan yogurt sebagai makanan yang kaya pengambilan protin mereka, sekaligus kalsium dan vitamin D. Pilih yang rendah lemak.
Memenuhi keperluan
Pada umumnya, pola makan seimbang dapat memenuhi keperluan protein setiap hari, sehingga tak diperlukan tambahan suplemen protein pada mereka yang sihat. Demikian juga vegetarian yang boleh memperoleh protein dari jenis tumbuhan, seperti kacang-kacangan atau soya.Untuk orang dewasa memerlukan protein sekitiar 10-35% dari jumlah keperluan kalori per hari. Misalnya, untuk keperluan 2,000 kalori per hari, maka diperlukan sekitar 50-175 gram protein. Disyorkan untuk memilih pengambilan protein yang berbeza-beza, rendah lemak dan kalori.
Umumnya dua hingga tiga hidangan makanan kaya protein dapat memenuhi keperluan sehari-hari. Misalnya, 50-85 gram daging tanpa lemak, ayam atau ikan. Selain itu, anda juga boleh memilih kira-kira setengah cawan kacang-kacangan, ataupun satu butir telur.
Awas Diet Protein Tinggi
Kemungkinan diet protein tinggi yang umumnya diiringi dengan menekan pengambilan karbohidrat boleh membantu penurunan berat badan kerana membuat tubuh merasa kenyang lebih lama.Walau demikian diet jenis ini sebaiknya dilakukan hati-hati kerana ada beberapa risiko yang perlu dipertimbangkan jika diet protein tinggi ini dilakukan dalam jangka masa yang lama. Risiko yang boleh muncul meliputi kekurangan serat atau nutrisi lain yang boleh menyebabkan sakit kepala, sembelit atau bau mulut. Selain itu, pengambilan protein tinggi seperti daging merah ataupun produk susu kaya lemak boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.
Diet tinggi protein juga harus diwaspadai oleh pesakit gangguan buah pinggang kerana dapat memberi beban tambahan pada fungsi buah pinggang. Demikian juga jika anda menderita diabetes dan penyakit kronik lain, sebaiknya waspada dengan diet jenis ini.
Sangatlah penting untuk memberi perhatian kepada pengambilan protein yang mencukupi mengikut keperluan setiap hari. Dalam memilih makanan yang mengandungi protein, sebaiknya pilih pula yang rendah lemak dan kalori. Jika perlu, rujuk dengan doktor atau ahli gizi, terutama jika anda akan cuba pola makan baru.
Teliti Pilih Makanan Mengandung Protein Tinggi
4/
5
Oleh
shella