Saturday, December 31, 2016

Bahaya Minuman Bersoda Atas Risiko Diabetes

Menenggak minuman bersoda sejuk di tengah udara panas tak hanya mampu melegakan rasa haus, tetapi juga menjadikan tubuh menjadi lebih segar dan terasa sejuk. Namun, di balik kelazatan buih-buih sejuk, tersimpan bahaya minuman bersoda yang boleh menyerang tubuh. Salah satunya ialah penyakit diabetes.

Satu tin minuman bersoda rata-rata mengandungi 15 hingga 18 sudu teh gula dan lebih dari 240 kalori. Di samping jumlahnya yang tinggi dan dihadam cepat, gula dan kalori tersebut tidak mengurangkan pengambilan kalori pada menu makan anda. Zat-zat tersebut hanya akan menambah jumlah kalori pada santapan harian anda, jadi bukan sebagai pengganti. Berlebihnya pengambilan kalori dan gula ditambah dengan rendahnya aktiviti fizikal menjadikan bahan-bahan tersebut menjadi jarang digunakan. Kalori dan gula pun akhirnya disimpan dan terkumpul dalam tubuh.

Bahaya Minuman Bersoda Atas Risiko Diabetes

Bertumpuknya jumlah gula tersebut dipercayai berkaitan rapat dengan diabetes. Ada bukti saintifik yang menunjukkan bahawa minuman bergas yang mengandungi gula mampu meningkatkan risiko berkembangnya penyakit diabetes jenis 2. Di samping itu, ada juga kajian yang mendedahkan bahawa mengambil satu atau lebih minuman bergas dalam sehari, dipercayai mampu menjadikan tubuh lebih sukar menguruskan gula darah.

Tidak hanya gula darah yang susah dikawal, risiko diserang sindrom metabolik pun jadi meningkat. Sindrom metabolik ialah sekumpulan faktor risiko yang boleh meningkatkan risiko diabetes, penyakit jantung, dan stroke. Faktor-faktor tersebut meliputi tingginya tekanan darah, kadar lemak dalam darah (trigliserida), kadar gula darah, lemak perut, dan rendahnya tahap kolesterol baik HDL.

Dan jika anda berusaha menukar minuman bersoda biasa dengan yang rendah gula (diet soda), hasilnya tidak lebih baik atau menyihatkan. Memang benar diet soda tidak mengandungi gula dan hanya mengandungi sedikit kalori, atau bahkan tidak sama sekali. Walau bagaimanapun, diet soda biasanya mengandungi pemanis tiruan. Dan menurut kajian terhadap 66.118 wanita selama 14 tahun, baik minuman bergula asal atau dengan gula buatan sama-sama meningkatkan risiko terkena diabetes jenis 2.

Alternatif Minuman Bersoda

Jika ingin mengurangkan risiko diabetes, lakukan hal yang sebaliknya, iaitu jangan mengambil minuman bersoda yang mengandungi gula atau gula tiruan. Berdasarkan kajian, menukar hanya satu minuman bergula setiap hari dengan air putih, kopi bebas gula, atau teh tanpa gula, sudah boleh mengurangkan risiko diabetes.

Agar bahaya minuman bersoda seperti diabetes tidak mengintai anda, jom, ganti hidangan anda dengan pelbagai pilihan sihat seperti air putih, air halia, smoothie buah-buahan yang dikisar sendiri, coklat panas, air limau, susu, teh hijau, jus oren, atau kopi yang semuanya tanpa menggunakan gula atau pemanis tiruan.

Jom, jaga kesihatan diri dengan mengelakkan bahaya minuman bersoda mulai dari sekarang.

Related Posts

Bahaya Minuman Bersoda Atas Risiko Diabetes
4/ 5
Oleh