Rasa pedas daripada cili sering dituduh sebagai punca sakit perut. Tetapi, sebenar faedah cili justru sebaliknya. Kandungan daripada cili boleh mengurangkan gangguan perut.
Cili terdiri daripada pelbagai jenis berbeza yang tersebar di pelbagai benua, termasuk negara-negara Asia. Tanaman ini berasal dari daratan Amerika yang kemudian merebak sebagai makanan dan ubat-ubatan. Rasa pedas dan panas ketika cili disapu, dirasai atau ditelan, disebabkan oleh kandungan capsaicin atau kapsaisin.
Berbeza dengan pandangan umum yang menuduh cili sebagai punca sakit perut, cili justru boleh digunakan untuk menangani pelbagai gangguan pencernaan. Misalnya rasa tidak selesa pada perut (pencernaan yg terganggu), sakit perut, gas pada usus, cirit-birit, kekejangan perut, dan lain-lain.
Kajian saintifik mendapati, pengambilan cili dalam bentuk serbuk, sos, atau makanan mengandungi cili, mempunyai risiko lebih rendah mengalami ulser perut (stomach ulcer). Perbandingan tersebut dilakukan antara orang-orang yang memakan cili kira-kira 24 kali per bulan, daripada yang hanya mengambil 8 kali per bulan.
Semasa ini, pesakit ulser perut diminta menyekat atau mengelakkan cili. Tetapi, penyelidikan mendapati cili bukan punca terjadinya ulser perut. Kapsaisin dalam cili tidak merangsang pembentukan asam lambung, justeru mengelakkan hal tersebut. Kapsaisin akan merangsang keadaan basa pada lambung, dan melancarkan peredaran darah yang membantu mengelakkan dan bahkan mengubati ulser perut.
Walaupun demikian, tidak semua keadaan gangguan pencernaan boleh dibantu oleh cili. Kajian mendapati, pengambilan cili secara langsung tidak terbukti mampu mengurangkan sindrom kerengsaan usus besar (irritable bowel syndrome).
Secara khas, faedah cili dengan kandungan vitamin C mampu membantu penyerapan tubuh terhadap zat besi dari pengambilan makanan lain, seperti kacang dan biji-bijian.
Selain itu, cili juga disebut mampu membantu menurunkan berat badan kerana boleh menekan nafsu makan sekaligus meningkatkan metabolisme tubuh.
Apabila tubuh berasa kurang tenaga, kapsaisin dalam cili akan membantu mendorong kenaikan suhu badan yang menjadikan tubuh lebih bertenaga.
Kajian yang dimuatkan dalam jurnal kesihatan di Inggeris, mencari kemungkinan pengambilan cili segar dalam mengelakkan terkena kencing manis atau kanser.
Apakan anda ingin merasa nikmatnya sajian bercabe tapi takut kepedasan? Jangan bimbang, ada trik yang boleh anda lakukan. Lupakan air, sediakan susu di samping makanan anda. Lemak pada susu akan segera meneutralkan rasa pedas di mulut.
Walaupun faedah cili tidak sedikit, tetapi sebaiknya elakkan pengambilan yang berlebihan. Konsultasi dengan doktor atau pakar pemakanan untuk yang mempunyai keadaan kesihatan khas sebelum memakan cili.
Cili terdiri daripada pelbagai jenis berbeza yang tersebar di pelbagai benua, termasuk negara-negara Asia. Tanaman ini berasal dari daratan Amerika yang kemudian merebak sebagai makanan dan ubat-ubatan. Rasa pedas dan panas ketika cili disapu, dirasai atau ditelan, disebabkan oleh kandungan capsaicin atau kapsaisin.
Melancarkan Saluran Pencernaan
Cili boleh dimakan segar ataupun dikeringkan untuk tujuan pengawetan. Cili kering juga tak jarang ditumbuk untuk dihidangkan dalam bentuk serbuk. Cili segar akan memperkayakan rasa salad atau pasta yang dihidangkan. Selain itu, cili juga boleh dipanggang atau dibakar sehingga berwarna kehitaman.Berbeza dengan pandangan umum yang menuduh cili sebagai punca sakit perut, cili justru boleh digunakan untuk menangani pelbagai gangguan pencernaan. Misalnya rasa tidak selesa pada perut (pencernaan yg terganggu), sakit perut, gas pada usus, cirit-birit, kekejangan perut, dan lain-lain.
Kajian saintifik mendapati, pengambilan cili dalam bentuk serbuk, sos, atau makanan mengandungi cili, mempunyai risiko lebih rendah mengalami ulser perut (stomach ulcer). Perbandingan tersebut dilakukan antara orang-orang yang memakan cili kira-kira 24 kali per bulan, daripada yang hanya mengambil 8 kali per bulan.
Semasa ini, pesakit ulser perut diminta menyekat atau mengelakkan cili. Tetapi, penyelidikan mendapati cili bukan punca terjadinya ulser perut. Kapsaisin dalam cili tidak merangsang pembentukan asam lambung, justeru mengelakkan hal tersebut. Kapsaisin akan merangsang keadaan basa pada lambung, dan melancarkan peredaran darah yang membantu mengelakkan dan bahkan mengubati ulser perut.
Walaupun demikian, tidak semua keadaan gangguan pencernaan boleh dibantu oleh cili. Kajian mendapati, pengambilan cili secara langsung tidak terbukti mampu mengurangkan sindrom kerengsaan usus besar (irritable bowel syndrome).
Kaya Pemakanan
Kalori dalam cili juga tergolong rendah, beserta kandungan serat dan pelbagai nutrien bermanfaat, seperti vitamin A, C, asid folik, kalium. Selain itu, cili juga mengandungi magnesium dan zat besi.Secara khas, faedah cili dengan kandungan vitamin C mampu membantu penyerapan tubuh terhadap zat besi dari pengambilan makanan lain, seperti kacang dan biji-bijian.
Selain itu, cili juga disebut mampu membantu menurunkan berat badan kerana boleh menekan nafsu makan sekaligus meningkatkan metabolisme tubuh.
Apabila tubuh berasa kurang tenaga, kapsaisin dalam cili akan membantu mendorong kenaikan suhu badan yang menjadikan tubuh lebih bertenaga.
Kajian yang dimuatkan dalam jurnal kesihatan di Inggeris, mencari kemungkinan pengambilan cili segar dalam mengelakkan terkena kencing manis atau kanser.
Apakan anda ingin merasa nikmatnya sajian bercabe tapi takut kepedasan? Jangan bimbang, ada trik yang boleh anda lakukan. Lupakan air, sediakan susu di samping makanan anda. Lemak pada susu akan segera meneutralkan rasa pedas di mulut.
Walaupun faedah cili tidak sedikit, tetapi sebaiknya elakkan pengambilan yang berlebihan. Konsultasi dengan doktor atau pakar pemakanan untuk yang mempunyai keadaan kesihatan khas sebelum memakan cili.
Faedah Cili Justeru Boleh Mengurangkan Gangguan Perut
4/
5
Oleh
shella