Saturday, October 29, 2016

Jangan Risau, Kita Bahas Nutrien Ibu Hamil Di Sini

Kajian membuktikan bahawa nutrisi untuk ibu hamil dengan gaya hidup yang kurang baik membolehkan bayi mengalami penyakit jantung, diabetes, dan obesiti.

Selepas dipercayai hamil, saat itulah anda harus mula berhati-hati dalam memilih pengambilan sebab makanan yang anda konsumsi akan diserap oleh bayi sebagai nutrisi untuk pertumbuhan. Salah memilih nutrisi, termasuk salah mengambil makanan tambahan yang mengandungi vitamin A, mungkin juga membawa bayi di dalam kandungan mengalami keracunan.

Jangan Risau, Kita Bahas Nutrien Ibu Hamil Di Sini

Hamil bukan bermakna bahawa seorang ibu harus memakan dengan jumlah hidangan untuk dua orang. Para ahli mengesyorkan ibu hamil dengan berat badan normal untuk mengambil 1800 kalori pada trimester pertama, 2200 kalori pada trimester kedua, dan 2400 kalori pada trimester terakhir. Agar bayi di dalam kandungan mengalami pertumbuhan dengan baik, anda disyorkan mengambil zat makanan berikut sebagai sumber nutrisi ibu hamil.

Asid folik

Sejak awal hingga usia kehamilan 12 minggu, anda dianjurkan untuk mangonsumsi suplemen asid folik sebanyak 400 mcg setiap hari. Anda juga memerlukan asid folik alami yang disebut folat. Berbeza dengan asam folat yang takarannya sudah jelas, folik sendiri tidak mempunyai sukatan yang disyorkan. Sumber folik adalah sayur-sayuran berwarna hijau.Sebagian marjerin dan bijirin juga telah diperkayakan dengan asid folik. Fungsi asid folik pada ibu hamil adalah mencegah bayi mengalami kecacatan tiub saraf (cacat lahir).

Karbohidrat 

Karbohidrat yang disyorkan untuk ibu hamil adalah yang mengandung zat tepung, sebagai contoh nasi, pasta, kentang, dan roti. Anda disyorkan untuk mengambil makanan sumber karbohidrat sebanyak 7 hingga 11 hidangan setiap harinya sesuai keperluan kalori harian anda. Karbohidrat akan diubah menjadi tenaga untuk ibu hamil dan pertumbuhan bayi di dalam kandungan.

Protein 

Semasa hamil, anda perlu 70 gram protein setiap harinya. Anda boleh mendapatkan protein daripada sumbernya, iaitu ikan, daging, telur, tahu, susu, kerang, dan yogurt. Keperluan akan protein ini dapat dipenuhi apabila anda mengambil tiga hingga empat hidangan protein setiap harinya. Misalnya untuk memenuhi keperluan protein harian ibu hamil, anda boleh mengambil dua cawan yogurt, dua cawan susu, dan 142 gram dada ayam.

Lemak 

Anda juga memerlukan lemak sebagai nutrisi ibu hamil. Tidak ada batas minimal lemak yang perlu anda konsumsi. Meski demikian, tentu saja tidak disyorkan untuk mengambilnya secara berlebihan. Selain itu, pilihlah sumber lemak sayuran yang sihat, termasuk biji-bijian, kacang-kacangan, dan avokad.

Serat dan vitamin 

Pada saat hamil, setiap harinya anda perlu 2.5 hingga 3 cawan sayur dan dua cawan buah untuk memenuhi keperluan akan serat. Serat pada sayur-sayuran dan buah-buahan berguna untuk membantu sistem pencernaan. Bahan makanan ini juga mengandungi pelbagai mineral dan vitamin, termasuk vitamin A dan C. Anda digalakkan untuk banyak memakan sayuran hijau untuk mendapatkan vitamin A, zat besi, dan asam folat. Agar tidak bosan dalam pengambilan serat, pilih buah-buahan dan sayur-sayuran yang berbeza-beza, termasuk epal, mangga, oren, ubi jalar, dan nanas.

Kalsium 

Sebanyak tiga cawan susu atau susu soya yang diperkaya kalsium per hari dianggap cukup untuk memenuhi keperluan kalsium ibu hamil. Pilihan lain untuk asupan kalsium adalah sardin atau jus oren yang telah diperkaya kalsium. Jika anda menyukai keju sebagai pengganti makanan-makanan yang telah dinyatakan, utamakan yang rendah lemak. Yogurt rendah lemak juga boleh menjadi pilihan yang baik. Sebab, satu cawan yogurt mempunyai kadar kalsium lebih banyak daripada secawan susu.

Zat besi 

Fungsi zat besi adalah membentuk hemoglobin dan kemudian bersama-sama membekalkan oksigen untuk sel darah merah. Ketika hamil, keperluan zat besi anda meningkat hingga 50 peratus. Peningkatan keperluan ini terutama pada dua trimester terakhir. Setiap harinya, ibu hamil perlu sekurang-kurangnya 27 miligram asupan zat besi. Sumber zat besi ada pada sayur-sayuran berwarna hijau, kacang-kacangan, dan daging tanpa lemak. Jangan sampai anda mengalami kekurangan zat besi kerana akan membawa keletihan dan anemia kekurangan besi. Bayi pun menjadi berisiko mengalami lahir dengan berat badan rendah.

Nutrien ibu hamil boleh berbeza takarannya, bergantung kepada usia, berat badan, usia kehamilan, dan aktiviti fizikal masing-masing ibu hamil. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk berunding kepada doktor tentang sukatan tepat dari makanan yang harus dimakan.

Related Posts

Jangan Risau, Kita Bahas Nutrien Ibu Hamil Di Sini
4/ 5
Oleh