Mentega terbuat dari lemak haiwan sehingga mengandung lemak jenuh. Selama ini lemak tepu atau LDL dianggap sebagai lemak jahat yang berisiko memudaratkan kesihatan tubuh, terutama dikaitkan dengan penyakit diabetes, strok, dan serangan jantung. Walaupun pada kajian terbaru lemak tepu tidak ada kaitannya dengan penyakit-penyakit tersebut, penggunaan mentega tetap harus dihadkan kerana lemak tepu boleh meningkatkan kadar kolesterol di dalam tubuh.
Sebenar, sebahagian besar makanan mempunyai dua macam kandungan lemak, iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu, namun umumnya masing-masing makanan mengandungi salah satu jenis lemak yang lebih dominan.
Lemak trans
Lemak trans ialah lemak yang sudah mengalami proses penghidrogenan. Lemak trans terdapat pada makanan yang sudah diproses dan makanan camilan tertentu, termasuk kerepek, kuih, dan biskut. Selain itu terdapat pada marjerin, sos untuk salad, dan keropok. Proses hidrogenasi membuat lemak trans bertahan lebih lama dan teksturnya menjadi lebih keras ketika berada di suhu bilik. Lemak trans ini membuat keropok dan kerepek terasa makin rangup. Namun, usahakan untuk mengambil lemak jenis ini sejarang mungkin kerana dapat meningkatkan kadar kolesterol di dalam darah.
Lemak tak jenuh ganda
Lemak ini juga adalah jenis dari lemak tak tepu. Sumbernya ada pada minyak nabati, iaitu minyak jagung, minyak kacang soya, minyak bijan, dan minyak biji bunga matahari. Sumber lain iaitu makanan-makanan laut (seafood). Seperti lemak tak jenuh tunggal, lemak tak jenuh ganda juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol buruk (LDL) jika dimakan menggantikan lemak tepu. Ada dua jenis lemak tak tepu rantai panjang yang penting, iaitu: • asid lemak omega 3, boleh didapati dari ikan salmon, ikan sardin, dan kerang, kacang walnut, minyak kacang soya, dan minyak kanola. Mengambil asid lemak omega 3 sebanyak 250 mg per hari akan membantu meningkatkan kesihatan tubuh. • asid lemak omega 6, anda boleh mendapatnya dari minyak jagung dan minyak soya.
Lemak tak tepu tunggal
Lemak tak tepu tunggal ialah salah satu dari dua jenis lemak tak tepu. Sumber lemak ini ada pada minyak canola, minyak sayur, minyak kacang, alpukat, dan zaitun. Anda disyorkan mengambil makanan yang mengandungi lemak tak tepu tunggal untuk mengambil faedah, iaitu mengekalkan paras kolesterol baik (HDL). Lemak tak tepu tunggal juga bersifat menurunkan kadar kolesterol buruk (LDL). Yang perlu diperhatikan, anda perlu mengimbanginya dengan mengurangkan konsumsi lemak tepu agar kadar kolesterol buruk (LDL) benar-benar dapat diturunkan.
Lemak tak tepu
Lemak yang ini sebahagian besar dihasilkan daripada tumbuh-tumbuhan. Anda disyorkan untuk mengambil lebih banyak lemak tak tepu berbanding lemak tepu. Lemak tak tepu boleh membantu mengurangkan kolesterol jahat. Meski begitu, perhatikan pula untuk menghadkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu.
Lemak tepu
Umumnya terdapat pada makanan yang berasal dari haiwan, termasuk daging merah, daging ayam, ikan, keju, dan susu. Kadarnya pun berbeza-beza, sebagai contoh lemak tepu pada daging merah lebih tinggi berbanding ayam dan ikan. Makanan yang berasal dari tumbuh-tumbuhan pun ada yang mengandungi lemak tepu, contohnya ialah lemak koko. Selain itu, minyak sayur-sayuran yang biasa digunakan di kawasan tropika, termasuk minyak sawit dan minyak kelapa, mengandungi lemak tepu. Contoh lain ialah makanan yang bahan penyokongnya dari mentega, termasuk biskut dan cake. Pada suhu bilik, lemak tepu berbentuk pepejal. Oleh itu kerap disebut sebagai lemak padat. Bahan ini dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah.
Selama ini, seringkali orang-orang yang berusaha mengurangkan konsumsi lemak tepu menukar makanannya menjadi karbohidrat olahan yang kurang sihat, sebagai contoh roti putih.Tentu saja hasilnya tidak akan lebih baik kerana karbohidrat olahan yang tidak sihat berkaitan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Lalu harus bagaimana tuntuk mengurangkan risiko terkena penyakit jantung? Tentu saja digantikan dengan yang lebih baik termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, dan karbohidrat yang berkualiti tinggi termasuk bijirin utuh (whole grain). Untuk pilihan minyak goreng dan mentega, anda boleh menggantikannya dengan minyak jagung atau minyak kacang soya.
Anda mungkin sukar untuk mengelakkan lemak tepu. Sekurang-kurangnya, jangan memakan lemak tepu lebih dari 10% dari jumlah keseluruhan kalori harian.Anda pun harus seboleh mungkin mengelakkan lemak trans, kerana ternyata jenis lemak inilah yang telah terbukti meningkatkan risiko penyakit jantung.
Sebenar, sebahagian besar makanan mempunyai dua macam kandungan lemak, iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu, namun umumnya masing-masing makanan mengandungi salah satu jenis lemak yang lebih dominan.
Berbagai Macam Lemak
Untuk tahu tentang mentega lebih lanjut, anda boleh mengenal pelbagai jenis lemak di bawah ini.Lemak trans
Lemak trans ialah lemak yang sudah mengalami proses penghidrogenan. Lemak trans terdapat pada makanan yang sudah diproses dan makanan camilan tertentu, termasuk kerepek, kuih, dan biskut. Selain itu terdapat pada marjerin, sos untuk salad, dan keropok. Proses hidrogenasi membuat lemak trans bertahan lebih lama dan teksturnya menjadi lebih keras ketika berada di suhu bilik. Lemak trans ini membuat keropok dan kerepek terasa makin rangup. Namun, usahakan untuk mengambil lemak jenis ini sejarang mungkin kerana dapat meningkatkan kadar kolesterol di dalam darah.
Lemak tak jenuh ganda
Lemak ini juga adalah jenis dari lemak tak tepu. Sumbernya ada pada minyak nabati, iaitu minyak jagung, minyak kacang soya, minyak bijan, dan minyak biji bunga matahari. Sumber lain iaitu makanan-makanan laut (seafood). Seperti lemak tak jenuh tunggal, lemak tak jenuh ganda juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol buruk (LDL) jika dimakan menggantikan lemak tepu. Ada dua jenis lemak tak tepu rantai panjang yang penting, iaitu: • asid lemak omega 3, boleh didapati dari ikan salmon, ikan sardin, dan kerang, kacang walnut, minyak kacang soya, dan minyak kanola. Mengambil asid lemak omega 3 sebanyak 250 mg per hari akan membantu meningkatkan kesihatan tubuh. • asid lemak omega 6, anda boleh mendapatnya dari minyak jagung dan minyak soya.
Lemak tak tepu tunggal
Lemak tak tepu tunggal ialah salah satu dari dua jenis lemak tak tepu. Sumber lemak ini ada pada minyak canola, minyak sayur, minyak kacang, alpukat, dan zaitun. Anda disyorkan mengambil makanan yang mengandungi lemak tak tepu tunggal untuk mengambil faedah, iaitu mengekalkan paras kolesterol baik (HDL). Lemak tak tepu tunggal juga bersifat menurunkan kadar kolesterol buruk (LDL). Yang perlu diperhatikan, anda perlu mengimbanginya dengan mengurangkan konsumsi lemak tepu agar kadar kolesterol buruk (LDL) benar-benar dapat diturunkan.
Lemak tak tepu
Lemak yang ini sebahagian besar dihasilkan daripada tumbuh-tumbuhan. Anda disyorkan untuk mengambil lebih banyak lemak tak tepu berbanding lemak tepu. Lemak tak tepu boleh membantu mengurangkan kolesterol jahat. Meski begitu, perhatikan pula untuk menghadkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu.
Lemak tepu
Umumnya terdapat pada makanan yang berasal dari haiwan, termasuk daging merah, daging ayam, ikan, keju, dan susu. Kadarnya pun berbeza-beza, sebagai contoh lemak tepu pada daging merah lebih tinggi berbanding ayam dan ikan. Makanan yang berasal dari tumbuh-tumbuhan pun ada yang mengandungi lemak tepu, contohnya ialah lemak koko. Selain itu, minyak sayur-sayuran yang biasa digunakan di kawasan tropika, termasuk minyak sawit dan minyak kelapa, mengandungi lemak tepu. Contoh lain ialah makanan yang bahan penyokongnya dari mentega, termasuk biskut dan cake. Pada suhu bilik, lemak tepu berbentuk pepejal. Oleh itu kerap disebut sebagai lemak padat. Bahan ini dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah.
Kandungan Lemak pada Mentega dan Kaitannya dengan Kesihatan
Mentega pada umumnya mengandungi lemak tepu. Walaupun kajian terkini menyatakan tidak ditemuinya hubungan antara lemak tepu dengan peningkatan risiko penyakit jantung, hal ini bukan bermakna kita boleh mengambil lemak tepu sewenang-wenangnya. Bagaimanapun juga, lemak tepu boleh meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Pelbagai agensi-agensi kesihatan terkemuka masih tetap menyarankan agar kita mengelakkan konsumsi lemak tepu.Selama ini, seringkali orang-orang yang berusaha mengurangkan konsumsi lemak tepu menukar makanannya menjadi karbohidrat olahan yang kurang sihat, sebagai contoh roti putih.Tentu saja hasilnya tidak akan lebih baik kerana karbohidrat olahan yang tidak sihat berkaitan dengan peningkatan risiko penyakit jantung. Lalu harus bagaimana tuntuk mengurangkan risiko terkena penyakit jantung? Tentu saja digantikan dengan yang lebih baik termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, dan karbohidrat yang berkualiti tinggi termasuk bijirin utuh (whole grain). Untuk pilihan minyak goreng dan mentega, anda boleh menggantikannya dengan minyak jagung atau minyak kacang soya.
Anda mungkin sukar untuk mengelakkan lemak tepu. Sekurang-kurangnya, jangan memakan lemak tepu lebih dari 10% dari jumlah keseluruhan kalori harian.Anda pun harus seboleh mungkin mengelakkan lemak trans, kerana ternyata jenis lemak inilah yang telah terbukti meningkatkan risiko penyakit jantung.
Waspada Mentega Kerana Mengandung Lemak tepu
4/
5
Oleh
shella