Tiada sedar, setiap hari kita mengambil produk-produk yang mengandungi pemanis buatan. Benda ini hadir di dalam hampir semua produk konsumsi rumah, termasuk halnya pada minuman, kuih, gula-gula getah, hingga pasta gigi.
Meski pemanis buatan ialah pengganti gula sintetik, namun boleh saja ia berasal dari bahan alami. Bahan semulajadi yang boleh dijadikan bahan pengganti gula boleh berasal dari tumbuhan atau bahkan gula itu sendiri. Rasa manis yang dimiliki oleh pemanis buatan boleh berkali-kali ganda dari gula. Yang termasuk pemanis tiruan antara lain sakarin, aspartam, dan sukralosa.
Sejak awal kehadirannya, pemanis tiruan telah menuai kebimbangan pelbagai pihak. Kesan toksik yang mungkin ditimbulkannya kerap dikaitkan dengan pelbagai risiko kesihatan. Kanser, strok, bayi lahir dengan berat badan yang rendah, tekanan darah tinggi, muntah, pusing, dan kejang ialah sederet keadaan kesihatan yang dikaitkan dengan penggunaan pemanis tiruan.
Membantu menstabilkan berat badan
Faedah lain yang mungkin boleh didapati dari penggunaan pemanis tiruan ialah dapat membantu menstabilkan berat badan seseorang. Hal ini terlihat masuk akal mengingat kandungan kalori di dalam bahan ini nyaris tidak ada. Jika dibandingkan dengan gula biasa, tentu kandungan kalori dalam pengganti gula ini jauh lebih sedikit.
Contoh, minuman berkarbonat atau minuman bersoda yang memakai gula mempunyai 80gr karbohidrat dan 300 kalori jika kita mengambilnya kira-kira 355 ml sehari. Jika minuman tersebut memakai pemanis tiruan, maka jumlah kalori yang ada boleh ditekan hingga 0. Bagi penyuka kopi atau teh, menukar 2 sudu teh gula dengan pemanis tiruan bermakna mengelakkan asupan 32 kalori dan 10 gram karbohidrat.
Malangnya, penggunaan pemanis tiruan untuk menjayakan penurunan berat badan atau menstabilkannya masih menjadi tanda tanya. Pelbagai kajian lain yang justru mencari bahawa bahan ini boleh menaikkan berat badan seseorang. Sifat dari kajian ini masih belum sepenuhnya lengkap kerana belum dijumpai punca ilmiah dari tuntutan tersebut.
Selamat bagi pesakit diabetes
Salah satu keunggulan pemanis tiruan berbanding dengan gula ialah tidak menimbulkan kenaikan kadar gula darah. Berbeza dengan gula, pemanis tiruan bukan karbohidrat. Kerana keunggulan inilah pemanis tiruan sering disyorkan bagi para pesakit diabetes.
Meski sering dijadikan rujukan, pemakaian pengganti gula tetaplah tidak boleh sembarangan. Pesakit diabetes yang hendak menukar asupan gula dengan pemanis tiruan sebaiknya berunding terlebih dahulu kepada doktor atau ahli gizi.
Walau rendah kalori dan bukan termasuk golongan karbohidrat, produk yang sudah dicampur pemanis tiruan tetap menyimpan mungkin tidak selamat bagi pesakit diabetes. Sebab boleh saja bahan-bahan lain yang menyusun makanan atau minuman tersebut justru diperbuat daripada karbohidrat atau bahan-bahan dengan kandungan tinggi kalori. Akibatnya, kesan positif yang hendak diraih menjadi tidak kesampaian.
Produk dengan pemanis tiruan juga dianggap selamat bagi gigi kerana mungkin dapat membantu mengurangkan risiko terkena gigi berlubang. Malangnya, jika gula tiruan terkandung di dalam minuman bersoda, maka manfaat untuk gigi tidak lagi ada. Zat asam di dalam soda menyumbang tinggi terhadap keadaan hakisan email gigi.
Yang perlu digaris bawahi ialah jangan sepenuhnya menggantungkan keselamatan kesihatan hanya pada pemanis tiruan. Perhatikan pula jumlah komposisi keseluruhan daripada makanan atau minuman yang dimakan.
Meski pemanis buatan ialah pengganti gula sintetik, namun boleh saja ia berasal dari bahan alami. Bahan semulajadi yang boleh dijadikan bahan pengganti gula boleh berasal dari tumbuhan atau bahkan gula itu sendiri. Rasa manis yang dimiliki oleh pemanis buatan boleh berkali-kali ganda dari gula. Yang termasuk pemanis tiruan antara lain sakarin, aspartam, dan sukralosa.
Sejak awal kehadirannya, pemanis tiruan telah menuai kebimbangan pelbagai pihak. Kesan toksik yang mungkin ditimbulkannya kerap dikaitkan dengan pelbagai risiko kesihatan. Kanser, strok, bayi lahir dengan berat badan yang rendah, tekanan darah tinggi, muntah, pusing, dan kejang ialah sederet keadaan kesihatan yang dikaitkan dengan penggunaan pemanis tiruan.
Faedah Positif Pemanis tiruan
Meski sering dijadikan kambing hitam atas timbulnya berbagai penyakit, penggunaan pemanis tiruan kian meluas. Pengganti gula ini sendiri kerap dilakukan kerana dianggap memberikan kesan positif bagi kesihatan. Pelbagai keadaan yang mungkin terbantu dengan adanya pemanis tiruan, antara lain:Membantu menstabilkan berat badan
Faedah lain yang mungkin boleh didapati dari penggunaan pemanis tiruan ialah dapat membantu menstabilkan berat badan seseorang. Hal ini terlihat masuk akal mengingat kandungan kalori di dalam bahan ini nyaris tidak ada. Jika dibandingkan dengan gula biasa, tentu kandungan kalori dalam pengganti gula ini jauh lebih sedikit.
Contoh, minuman berkarbonat atau minuman bersoda yang memakai gula mempunyai 80gr karbohidrat dan 300 kalori jika kita mengambilnya kira-kira 355 ml sehari. Jika minuman tersebut memakai pemanis tiruan, maka jumlah kalori yang ada boleh ditekan hingga 0. Bagi penyuka kopi atau teh, menukar 2 sudu teh gula dengan pemanis tiruan bermakna mengelakkan asupan 32 kalori dan 10 gram karbohidrat.
Malangnya, penggunaan pemanis tiruan untuk menjayakan penurunan berat badan atau menstabilkannya masih menjadi tanda tanya. Pelbagai kajian lain yang justru mencari bahawa bahan ini boleh menaikkan berat badan seseorang. Sifat dari kajian ini masih belum sepenuhnya lengkap kerana belum dijumpai punca ilmiah dari tuntutan tersebut.
Selamat bagi pesakit diabetes
Salah satu keunggulan pemanis tiruan berbanding dengan gula ialah tidak menimbulkan kenaikan kadar gula darah. Berbeza dengan gula, pemanis tiruan bukan karbohidrat. Kerana keunggulan inilah pemanis tiruan sering disyorkan bagi para pesakit diabetes.
Meski sering dijadikan rujukan, pemakaian pengganti gula tetaplah tidak boleh sembarangan. Pesakit diabetes yang hendak menukar asupan gula dengan pemanis tiruan sebaiknya berunding terlebih dahulu kepada doktor atau ahli gizi.
Supaya Pemanis tiruan Tidak Membahayakan
Meski mempunyai keunggulan rendah kalori sehingga baik untuk diet menurunkan berat badan dan keselamatan bagi pesakit diabetes, penggunaan pemanis tiruan juga harus tetap mengikuti rambu-rambu aturan pakai yang jelas. Salah satu yang harus diperhatikan dengan saksama ialah bahan-bahan lain dari minuman atau makanan yang memakai gula tiruan.Walau rendah kalori dan bukan termasuk golongan karbohidrat, produk yang sudah dicampur pemanis tiruan tetap menyimpan mungkin tidak selamat bagi pesakit diabetes. Sebab boleh saja bahan-bahan lain yang menyusun makanan atau minuman tersebut justru diperbuat daripada karbohidrat atau bahan-bahan dengan kandungan tinggi kalori. Akibatnya, kesan positif yang hendak diraih menjadi tidak kesampaian.
Produk dengan pemanis tiruan juga dianggap selamat bagi gigi kerana mungkin dapat membantu mengurangkan risiko terkena gigi berlubang. Malangnya, jika gula tiruan terkandung di dalam minuman bersoda, maka manfaat untuk gigi tidak lagi ada. Zat asam di dalam soda menyumbang tinggi terhadap keadaan hakisan email gigi.
Yang perlu digaris bawahi ialah jangan sepenuhnya menggantungkan keselamatan kesihatan hanya pada pemanis tiruan. Perhatikan pula jumlah komposisi keseluruhan daripada makanan atau minuman yang dimakan.
Ternyata Pemanis tiruan Juga Punya Faedah Baik
4/
5
Oleh
shella