Kol adalah pokok sayur-sayuran berdaun hijau atau ungu dari jenis Brassica oleracea. Ternyata, faedah kol atau sayuran yang juga disebut kubis ini sangat banyak.
Kol ialah salah satu sayuran yang mudah ditemui di mana-mana. Seperti sayuran lain, kol sarat akan kandungan nutrisi yang diperlukan tubuh. Kol mengandungi vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folat, kalori atau sumber tenaga, karbohidrat, protein, mangan, kalsium, kalium, dan thiamin atau Vitamin B1. Mengambil setengah cawan kol yang sudah dimasak bahkan sudah boleh memenuhi kira-kira 47% keperluan vitamin C harian.
Selain itu, kol juga mengandungi antioksidan choline, beta-karotena, lutein dan zeaxanthin, serta flavonoid kaempferol, quercetin, dan apigenin. Sebatian-sebatian berkhasiat tersebut lebih banyak terkandung dalam kol ungu berbanding kol hijau.
Dilihat dari banyaknya nutrisi dalam kol, tak heran jika kol mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh jika dimakan. Beberapa faedah kol antara lain ialah:
Mengelakkan kanser
Kol mengandungi sebatian anti-kanser sulforaphane yang didakwa dapat mengurangkan risiko kanser pada seseorang. Sulforaphane diduga boleh menghalang enzim berbahaya yang membuat sel kanser berkembang. Penyelidikan menunjukkan, jika mengambil kol diduga boleh menunda atau menghalang pelbagai jenis kanser seperti melanoma, kanser esofagus, prostat, dan pankreas. Risiko terkena kanser pundi kencing, usus, perut, dan paru-paru pun diduga akan turun jika sering meminum kol dan sayuran sebagainya.
Ada kabar gembira untuk para wanita, kol ternyata juga mengandung zat kimia alami apigenin yang didakwa boleh mengurangkan saiz kanser payudara. Kol ungu bahkan mengandungi antioksidan antosianin yang sudah terbukti perlahan sel kanser, membunuh sel kanser yang sudah terbentuk, dan menghentikan pembentukan pertumbuhan tumor baru.
Kesihatan jantung
Selain daripada melindungi tubuh daripada serangan penyakit kanser, antioksidan antosianin juga dapat menekan keradangan yang boleh membawa penyakit kardiovaskular. Kandungan polifenol yang tinggi dalam kol pun didakwa boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Caranya, dengan mengelakkan pengumpulan platelet dan mengurangkan tekanan darah.
Ada kajian yang menunjukkan bahawa menambah minum jus sayuran dan buah-buahan yang dicampur kol dan brokoli selama 3-9 minggu diduga boleh mengurangkan kolesterol LDL sekali gus menghadkan pada pesakit kolesterol tinggi. Namun, pelbagai tuntutan di atas masih memerlukan penelitian lebih lanjut.
Kekebalan tubuh dan penghadaman
Kol yang ditapai kaya akan probiotik yang berguna untuk sistem kekebalan tubuh dan penghadaman. Vitamin dan mineral pun lebih mudah diserap oleh tubuh dengan bantuan mikrob ini. Selain daripada itu, kandungan serat dan air dalam kol dapat membantu mengelakkan sembelit dan menjaga saluran pencernaan tetap sihat.
Melegakan payudara bengkak
Kol diduga berkesan mengurangkan atau menghilangkan bengkak atau sakit payudara pada ibu menyusui. Caranya dengan meletakkan daun kol pada kulit payudara.
Faedah kol lain
Dari pelbagai faedah kol, sayuran ini pun didakwa mampu menangani sakit perut, barah usus dan perut, asid perut berlebih, asma, mual di pagi hari pada ibu hamil (morning sickness), dan mengelakkan osteoporosis. Salah satu sebatian dalam kubis bahkan dapat melindungi tubuh daripada kesan berbahaya terapi radiasi. Malangnya, kajian lebih lanjut masih diperlukan guna membuktikan pelbagai faedah kol tersebut.
Walaupun kol mempunyai pelbagai khasiat, jangan pula mengambil sayuran yang satu ini secara berlebih. Terlalu banyak banyak makan kol boleh menyebabkan perut kembung, penyakit bawaan makanan, dan gondok (jika kekurangan pengambilan iodin). Elakkan atau kurangkan pula pengambilan kol jika anda sedang hamil dan menyusui, menderita diabetes, mempunyai kelenjar tiroid yang kurang aktif, atau akan dibedah. Ada pelbagai faedah kol yang boleh dinikmati, tapi tetap perlu berhati-hati dalam mengambilnya. Tanyakan pada doktor pakar pemakanan untuk mengetahui manfaatnya lebih jauh.
Kol ialah salah satu sayuran yang mudah ditemui di mana-mana. Seperti sayuran lain, kol sarat akan kandungan nutrisi yang diperlukan tubuh. Kol mengandungi vitamin C, vitamin K, vitamin B6, folat, kalori atau sumber tenaga, karbohidrat, protein, mangan, kalsium, kalium, dan thiamin atau Vitamin B1. Mengambil setengah cawan kol yang sudah dimasak bahkan sudah boleh memenuhi kira-kira 47% keperluan vitamin C harian.
Selain itu, kol juga mengandungi antioksidan choline, beta-karotena, lutein dan zeaxanthin, serta flavonoid kaempferol, quercetin, dan apigenin. Sebatian-sebatian berkhasiat tersebut lebih banyak terkandung dalam kol ungu berbanding kol hijau.
Dilihat dari banyaknya nutrisi dalam kol, tak heran jika kol mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh jika dimakan. Beberapa faedah kol antara lain ialah:
Mengelakkan kanser
Kol mengandungi sebatian anti-kanser sulforaphane yang didakwa dapat mengurangkan risiko kanser pada seseorang. Sulforaphane diduga boleh menghalang enzim berbahaya yang membuat sel kanser berkembang. Penyelidikan menunjukkan, jika mengambil kol diduga boleh menunda atau menghalang pelbagai jenis kanser seperti melanoma, kanser esofagus, prostat, dan pankreas. Risiko terkena kanser pundi kencing, usus, perut, dan paru-paru pun diduga akan turun jika sering meminum kol dan sayuran sebagainya.
Ada kabar gembira untuk para wanita, kol ternyata juga mengandung zat kimia alami apigenin yang didakwa boleh mengurangkan saiz kanser payudara. Kol ungu bahkan mengandungi antioksidan antosianin yang sudah terbukti perlahan sel kanser, membunuh sel kanser yang sudah terbentuk, dan menghentikan pembentukan pertumbuhan tumor baru.
Kesihatan jantung
Selain daripada melindungi tubuh daripada serangan penyakit kanser, antioksidan antosianin juga dapat menekan keradangan yang boleh membawa penyakit kardiovaskular. Kandungan polifenol yang tinggi dalam kol pun didakwa boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Caranya, dengan mengelakkan pengumpulan platelet dan mengurangkan tekanan darah.
Ada kajian yang menunjukkan bahawa menambah minum jus sayuran dan buah-buahan yang dicampur kol dan brokoli selama 3-9 minggu diduga boleh mengurangkan kolesterol LDL sekali gus menghadkan pada pesakit kolesterol tinggi. Namun, pelbagai tuntutan di atas masih memerlukan penelitian lebih lanjut.
Kekebalan tubuh dan penghadaman
Kol yang ditapai kaya akan probiotik yang berguna untuk sistem kekebalan tubuh dan penghadaman. Vitamin dan mineral pun lebih mudah diserap oleh tubuh dengan bantuan mikrob ini. Selain daripada itu, kandungan serat dan air dalam kol dapat membantu mengelakkan sembelit dan menjaga saluran pencernaan tetap sihat.
Melegakan payudara bengkak
Kol diduga berkesan mengurangkan atau menghilangkan bengkak atau sakit payudara pada ibu menyusui. Caranya dengan meletakkan daun kol pada kulit payudara.
Faedah kol lain
Dari pelbagai faedah kol, sayuran ini pun didakwa mampu menangani sakit perut, barah usus dan perut, asid perut berlebih, asma, mual di pagi hari pada ibu hamil (morning sickness), dan mengelakkan osteoporosis. Salah satu sebatian dalam kubis bahkan dapat melindungi tubuh daripada kesan berbahaya terapi radiasi. Malangnya, kajian lebih lanjut masih diperlukan guna membuktikan pelbagai faedah kol tersebut.
Walaupun kol mempunyai pelbagai khasiat, jangan pula mengambil sayuran yang satu ini secara berlebih. Terlalu banyak banyak makan kol boleh menyebabkan perut kembung, penyakit bawaan makanan, dan gondok (jika kekurangan pengambilan iodin). Elakkan atau kurangkan pula pengambilan kol jika anda sedang hamil dan menyusui, menderita diabetes, mempunyai kelenjar tiroid yang kurang aktif, atau akan dibedah. Ada pelbagai faedah kol yang boleh dinikmati, tapi tetap perlu berhati-hati dalam mengambilnya. Tanyakan pada doktor pakar pemakanan untuk mengetahui manfaatnya lebih jauh.
Faedah Kol Amat Sangat Banyak, Tapi Bikin Perut Kembung
4/
5
Oleh
shella