Gula palm biasanya diperbuat daripada getah pokok Palmyra atau pohon kurma. Selain itu, gula ini juga boleh berasal dari getah pohon aren yang mempunyai nama Latin, Arenga pinnata, dan dari pohon nipah.
Kerana boleh juga dibuat dari pohon aren, maka gula palm umumnya kita kenal dengan sebutan gula aren. Gula ini merupakan hasil olahan tradisional yang sudah sejak lama dikenal luas di benua Asia dan Afrika. Selain dijual dalam bentuk sirap yang jatuh langsung dari pohonnya, getah aren ada juga yang dibiarkan menghablur dan dibungkus dalam pelbagai bentuk dan saiz.
Dalam kehidupan seharian, gula palm biasa digunakan sebagai salah satu bahan dalam hidangan manis dan gurih di beberapa negara Asia. Gula ini juga biasa ditambah dalam sup lentil untuk menambah rasa manis. Kewujudan gula palm ini juga berguna untuk mengimbangi rasa pedas, masin, dan asam. Hidangan lain yang juga mengandungi gula palm ialah hidangan sayur-sayuran dan kari.
Selain digunakan dalam hidangan sehari-hari, penggunaan gula palm juga biasanya dijalankan dalam festival keagamaan. Bahkan, dalam amanah tertentu bahan ini dipercayai mempunyai faedah bagi kesihatan. Gula palm juga biasa digunakan dalam acara-acara tertentu seperti pertunangan.
Khusus untuk isu kesihatan, gula palm biasa dimakan untuk mengimbangi rasa panas di perut selepas mengambil makanan pedas. Gula ini juga dianggap mempunyai kemungkinan boleh meningkatkan rasa panas dalam tubuh. Hal ini berguna untuk membuat tubuh berpeluh sehingga suhu badan tetap stabil terutama ketika musim panas bersuhu tinggi menyerang.
Salah satu penggunaan lain yang boleh dilakukan dengan gula palm ialah sirap alkohol yang di negara tertentu dikenal dengan sebutan tuak. Makanan ringan yang boleh dibuat dengan bahan gula palm ialah gula-gula dan kuih. Dalam industri tekstil tradisional, gula palm ini biasa digunakan untuk mewarnai kain secara semulajadi.
Mungkin pada masa ini gula palm atau gula aren tidak popular di telinga. Padahal, produk yang diolah secara tradisional tersebut mempunyai faedah yang mungkin sangat berguna bagi kehidupan sehari-hari.
Kerana boleh juga dibuat dari pohon aren, maka gula palm umumnya kita kenal dengan sebutan gula aren. Gula ini merupakan hasil olahan tradisional yang sudah sejak lama dikenal luas di benua Asia dan Afrika. Selain dijual dalam bentuk sirap yang jatuh langsung dari pohonnya, getah aren ada juga yang dibiarkan menghablur dan dibungkus dalam pelbagai bentuk dan saiz.
Penggunaan Gula Palm dalam Keseharian
Gula palm atau gula aren mempunyai warna yang berbeza-beza, mulai dari coklat keemasan hingga coklat gelap. Gula ini mempunyai kandungan sukrosa hingga 50 peratus, gula invert (campuran glukosa dan fruktosa) hingga 20 pesen, dan mempunyai kadar air hingga 20 peratus. Selain komposisi di atas, gula ini juga mempunyai bahan-bahan yang tidak larut, seperti protein.Dalam kehidupan seharian, gula palm biasa digunakan sebagai salah satu bahan dalam hidangan manis dan gurih di beberapa negara Asia. Gula ini juga biasa ditambah dalam sup lentil untuk menambah rasa manis. Kewujudan gula palm ini juga berguna untuk mengimbangi rasa pedas, masin, dan asam. Hidangan lain yang juga mengandungi gula palm ialah hidangan sayur-sayuran dan kari.
Selain digunakan dalam hidangan sehari-hari, penggunaan gula palm juga biasanya dijalankan dalam festival keagamaan. Bahkan, dalam amanah tertentu bahan ini dipercayai mempunyai faedah bagi kesihatan. Gula palm juga biasa digunakan dalam acara-acara tertentu seperti pertunangan.
Khusus untuk isu kesihatan, gula palm biasa dimakan untuk mengimbangi rasa panas di perut selepas mengambil makanan pedas. Gula ini juga dianggap mempunyai kemungkinan boleh meningkatkan rasa panas dalam tubuh. Hal ini berguna untuk membuat tubuh berpeluh sehingga suhu badan tetap stabil terutama ketika musim panas bersuhu tinggi menyerang.
Salah satu penggunaan lain yang boleh dilakukan dengan gula palm ialah sirap alkohol yang di negara tertentu dikenal dengan sebutan tuak. Makanan ringan yang boleh dibuat dengan bahan gula palm ialah gula-gula dan kuih. Dalam industri tekstil tradisional, gula palm ini biasa digunakan untuk mewarnai kain secara semulajadi.
Buat gula-gula dari Gula Palm
Sebagai bahan pembuat gula-gula, gula palm ialah bahan yang sesuai untuk membuat gula-gula organik. Terdapat banyak resipi yang melibatkan pemanis tradisional ini sebagai bahan asasnya. Salah satu contoh gula-gula klasik yang boleh dibuat dengan pemanis ini ialah gula-gula manis perisian yang dikenal dengan sebutan fudge. Gula-gula-gula-gula dengan bahan gula palm yang tradisional ini tentu sangat baik bagi mereka yang sedang menjalani diet organik alias menjauhi makanan-makanan yang mengandungi bahan kimia.Mungkin pada masa ini gula palm atau gula aren tidak popular di telinga. Padahal, produk yang diolah secara tradisional tersebut mempunyai faedah yang mungkin sangat berguna bagi kehidupan sehari-hari.
Gula Palem: Produk Tradisional Yang Kaya Faedah Untuk Tubuh Dan Kehidupan Sehari-Hari
4/
5
Oleh
shella