Tanpa garam, makanan akan terasa tawar. Tapi terlalu banyak masukkan garam dapur ke dalam makanan juga tidak baik bagi kesihatan.
Tak dinafikan, garam dapur adalah salah satu bahan masakan yang paling penting dan utama. Tanpa garam dapur, segala masakan akan terasa kurang lazat. Dan tidak hanya sebagai rempah, garam dapur ternyata juga berguna untuk tubuh. Garam dapur terdiri dari dua unsur, iaitu natrium (sodium) dan klorida. Natrium diperlukan agar tubuh dapat berkhidmat dengan betul, menjaga imbangan cairan tubuh, membantu kerja saraf dan otot, serta mengendalikan tekanan dan volume darah. Sedangkan klorida membantu tubuh dalam menghadam makanan.
Mengapa boleh begitu? Jika kadar natrium dalam aliran darah tinggi, buah pinggang akan dibuang melalui air kencing. Tetapi jika pada keadaan tertentu di mana buah pinggang tidak mampu membuang kelebihannya, maka natrium akan mula terkumpul dalam darah. Natrium akan menarik dan menahan cecair di dalam aliran darah. Hasilnya, volume darah akan meningkat sehingga membuat jantung bekerja lebih keras dan menaikkan tekanan dalam arteri.
Dan meski natrium dalam garam dapur sangat penting untuk kesihatan saraf, terlalu banyak justru mampu memberikan kesan negatif yang serius pada tubuh. Menurut seorang ahli gizi, natrium memainkan peranan utama dalam menghantar impuls saraf dari otak ke seluruh tubuh. Tapi terlalu banyak natrium justru boleh mengganggu fungsi saraf normal.
Natrium yang masuk ke dalam tubuh tidak hanya berasal dari garam dapur, tetapi juga dari pelbagai makanan dan minuman yang kita konsumsi. Contohnya ikan teri, keju, sos, daging jenis bacon, ham, dan salami, acar, udang, kacang-kacangan yang diperap, daging atau ikan asap, kicap, ekstrak yis, roti, kerepek, piza, makanan siap saji, sosej, bijirin sarapan, mayonis, dan lain sebagainya.
Oleh kerana itu, disarankan untuk mengurangkan pengambilan garam dapur dalam tubuh. Para penyelidik juga mendapati bahawa mengurangkan makanan olahan kaya natrium dapat mengimbangi kadar mineral dalam tubuh. Tentunya diiringi dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Pengambilan garam dapur dapat dikurangkan dengan cara:
Jom, sayangi tubuh anda dan mula hidup sihat dengan mengurangkan pengambilan garam dapur dalam makanan anda.
Tak dinafikan, garam dapur adalah salah satu bahan masakan yang paling penting dan utama. Tanpa garam dapur, segala masakan akan terasa kurang lazat. Dan tidak hanya sebagai rempah, garam dapur ternyata juga berguna untuk tubuh. Garam dapur terdiri dari dua unsur, iaitu natrium (sodium) dan klorida. Natrium diperlukan agar tubuh dapat berkhidmat dengan betul, menjaga imbangan cairan tubuh, membantu kerja saraf dan otot, serta mengendalikan tekanan dan volume darah. Sedangkan klorida membantu tubuh dalam menghadam makanan.
Jika Garam Menimbunkan dalam Tubuh
Semua faedah tersebut dapat anda rasakan jika jumlah keseluruhan garam yang masuk ke dalam tubuh sesuai dengan kadar yang ditentukan, iaitu 6 gram per hari atau satu sudu teh per hari. Jika level garam dalam badan berlebihan, anda menjadi terdedah mengalami tekanan darah tinggi, penyakit jantung, diabetes, kanser perut, dan masalah kesihatan lain.Mengapa boleh begitu? Jika kadar natrium dalam aliran darah tinggi, buah pinggang akan dibuang melalui air kencing. Tetapi jika pada keadaan tertentu di mana buah pinggang tidak mampu membuang kelebihannya, maka natrium akan mula terkumpul dalam darah. Natrium akan menarik dan menahan cecair di dalam aliran darah. Hasilnya, volume darah akan meningkat sehingga membuat jantung bekerja lebih keras dan menaikkan tekanan dalam arteri.
Dan meski natrium dalam garam dapur sangat penting untuk kesihatan saraf, terlalu banyak justru mampu memberikan kesan negatif yang serius pada tubuh. Menurut seorang ahli gizi, natrium memainkan peranan utama dalam menghantar impuls saraf dari otak ke seluruh tubuh. Tapi terlalu banyak natrium justru boleh mengganggu fungsi saraf normal.
Natrium yang masuk ke dalam tubuh tidak hanya berasal dari garam dapur, tetapi juga dari pelbagai makanan dan minuman yang kita konsumsi. Contohnya ikan teri, keju, sos, daging jenis bacon, ham, dan salami, acar, udang, kacang-kacangan yang diperap, daging atau ikan asap, kicap, ekstrak yis, roti, kerepek, piza, makanan siap saji, sosej, bijirin sarapan, mayonis, dan lain sebagainya.
Oleh kerana itu, disarankan untuk mengurangkan pengambilan garam dapur dalam tubuh. Para penyelidik juga mendapati bahawa mengurangkan makanan olahan kaya natrium dapat mengimbangi kadar mineral dalam tubuh. Tentunya diiringi dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Pengambilan garam dapur dapat dikurangkan dengan cara:
- Ketika memasak di rumah, kawalan berapa banyak garam yang anda gunakan.
- Ketika membeli-belah, periksa label makanan terlebih dahulu agar dapat membeli makanan atau minuman dengan kadar natrium rendah.
- Pengambilan lebih banyak makanan segar seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan berkhasiat lain.
- Gunakan rempah lainnya, kerana garam bukan satu-satunya pilihan. Anda boleh menambah rasa dengan masukkan perasan lemon, air limau nipis, atau cili segar.
- Jika memasak atau makan dengan sos, gunakan hanya sedikit.
- Kurangkan pengambilan makanan ringan yang masin.
Jom, sayangi tubuh anda dan mula hidup sihat dengan mengurangkan pengambilan garam dapur dalam makanan anda.
Terlalu Banyak Menggunakan Garam Dapur, Ini Hasilnya
4/
5
Oleh
shella