Masyarakat Malyasia senang memakan makanan goreng-gorengan sebagai makanan ringan yang dirasa paling nikmat dan pas untuk berbuka puasa. Padahal selama berpuasa, anda tetap perlu mengambil jenis makanan yang berbeza-beza dengan pemakanan seimbang agar tubuh tetap sihat dan berat badan tetap stabil.
Pada satu sisi, tidak salah jika banyak orang yang berharap dengan berpuasa dapat mengurangkan berat badan. Namun di sisi lain, jika anda tidak pandai memilah-milah menu, makanan yang dimakan pada masa buka puasa dan sahur kemungkinan justru dapat menambah berat badan.
Lalu, bagaimana cara agar anda tetap boleh memiliki tubuh yang sihat sekaligus mampu mengawal berat badan semasa berpuasa?
Perhatikan cara memproses makanan
Daripada memproses makanan dengan cara menggoreng, lebih baik olah makanan dengan cara dibakar, dikukus, atau direbus. Jika anda terpaksa tetap perlu menggoreng, gunakan jenis minyak goreng yang mengandungi lemak tak tepu. Misalnya, minyak kacang soya dan minyak canola.
Minum cukup air putih
Cukupi keperluan minum air putih sebanyak lapan gelas per hari untuk membuat anda tetap sihat dan terhidrat semasa bekerja sambil berpuasa di siang hari.
Elakkan makanan ini
Gula dan tepung adalah karbohidrat olahan yang termasuk ke dalam kumpulan makanan yang diproses. Elakkan makanan ini kerana sifatnya yang cepat terbakar. Elakkan juga menimbun lemak di badan akibat terlalu banyak memakan makanan berlemak, seperti kuih-kuih enak, coklat, dan biskut. Makanan tinggi lemak seperti ini sangat mungkin mengakibatkan kepada timbulnya masalah pencernaan dan pencetus kenaikan berat badan.
Elakkan juga minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, dan minuman bersoda, kerana bersifat diuretik. Makanan dan minuman yang bersifat diuretik akan merangsang tubuh untuk mengeluarkan air lebih cepat melalui pembuangan air kencing.
Jenis makanan lain yang juga harus dielakkan pada menu buka puasa adalah makanan masin dan goreng-gorengan. Makanan bergoreng yang tinggi lemak memang boleh membuat perut anda terasa nyaman, sekurang-kurangnya dalam jangka pendek, namun berpotensi membuat puasa anda di hari berikutnya menjadi lebih sukar. Hal ini kerana makanan tinggi lemak boleh menyebabkan badan menjadi lemah dan lesu. Sedangkan makanan masin boleh meningkatkan rasa haus yang juga boleh menyulitkan orang yang berpuasa.
Mengambil menu seimbang
Yang dimaksudkan dengan menu seimbang ialah mengubah jenis santapan yang dimakan. Variasi makanan sebaiknya mengandungi makanan daripada semua kumpulan makanan utama. Misalnya, masukkan buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk olahan susu ke dalam menu buka puasa. Jangan lupakan ikan atau daging untuk memenuhi keperluan protein harian. Tentu anda juga disyorkan untuk mengambil karbohidrat kompleks, seperti gandum. Namun sekali lagi, jangan berlebih.
Ketika tiba masanya untuk makan sahur, penting untuk mengambil karbohidrat kompleks untuk membantu proses pembebasan tenaga secara perlahan-lahan selama berpuasa di siang harinya. Pengambilan karbohidrat kompleks menjadikan anda tetap mempunyai tenaga yang cukup sepanjang hari.
Tidak makan berlebihan
Buka puasa bukan bererti anda boleh "balas dendam" dengan memakan segala macam makanan yang ada. Menyedari bahawa makan berlebihan boleh membahayakan tubuh. Untuk mengawali buka puasa, mulakan dengan memakan beberapa buah kurma. Setelah itu, baru teruskan dengan makan malam secukupnya yang tentu saja dengan mengutamakan menu sihat. Yang tidak kalah penting, nikmatilah makanan anda dengan cara menyantapnya secara pelan-pelan.
Buka puasa memang masa yang ditunggu-tunggu sebagai saat yang menggembirakan, namun tetaplah bersikap bijak dalam memilih menu-menu untuk berbuka dan sekaligus ketika santap sahur. Jangan sampai saat ini digunakan sebagai acara "pesta makan" yang boleh menjadikan keadaan kesihatan menurun dan berat badan bertambah.
Pada satu sisi, tidak salah jika banyak orang yang berharap dengan berpuasa dapat mengurangkan berat badan. Namun di sisi lain, jika anda tidak pandai memilah-milah menu, makanan yang dimakan pada masa buka puasa dan sahur kemungkinan justru dapat menambah berat badan.
Lalu, bagaimana cara agar anda tetap boleh memiliki tubuh yang sihat sekaligus mampu mengawal berat badan semasa berpuasa?
Perhatikan cara memproses makanan
Daripada memproses makanan dengan cara menggoreng, lebih baik olah makanan dengan cara dibakar, dikukus, atau direbus. Jika anda terpaksa tetap perlu menggoreng, gunakan jenis minyak goreng yang mengandungi lemak tak tepu. Misalnya, minyak kacang soya dan minyak canola.
Minum cukup air putih
Cukupi keperluan minum air putih sebanyak lapan gelas per hari untuk membuat anda tetap sihat dan terhidrat semasa bekerja sambil berpuasa di siang hari.
Elakkan makanan ini
Gula dan tepung adalah karbohidrat olahan yang termasuk ke dalam kumpulan makanan yang diproses. Elakkan makanan ini kerana sifatnya yang cepat terbakar. Elakkan juga menimbun lemak di badan akibat terlalu banyak memakan makanan berlemak, seperti kuih-kuih enak, coklat, dan biskut. Makanan tinggi lemak seperti ini sangat mungkin mengakibatkan kepada timbulnya masalah pencernaan dan pencetus kenaikan berat badan.
Elakkan juga minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, dan minuman bersoda, kerana bersifat diuretik. Makanan dan minuman yang bersifat diuretik akan merangsang tubuh untuk mengeluarkan air lebih cepat melalui pembuangan air kencing.
Jenis makanan lain yang juga harus dielakkan pada menu buka puasa adalah makanan masin dan goreng-gorengan. Makanan bergoreng yang tinggi lemak memang boleh membuat perut anda terasa nyaman, sekurang-kurangnya dalam jangka pendek, namun berpotensi membuat puasa anda di hari berikutnya menjadi lebih sukar. Hal ini kerana makanan tinggi lemak boleh menyebabkan badan menjadi lemah dan lesu. Sedangkan makanan masin boleh meningkatkan rasa haus yang juga boleh menyulitkan orang yang berpuasa.
Mengambil menu seimbang
Yang dimaksudkan dengan menu seimbang ialah mengubah jenis santapan yang dimakan. Variasi makanan sebaiknya mengandungi makanan daripada semua kumpulan makanan utama. Misalnya, masukkan buah-buahan, sayur-sayuran, dan produk olahan susu ke dalam menu buka puasa. Jangan lupakan ikan atau daging untuk memenuhi keperluan protein harian. Tentu anda juga disyorkan untuk mengambil karbohidrat kompleks, seperti gandum. Namun sekali lagi, jangan berlebih.
Ketika tiba masanya untuk makan sahur, penting untuk mengambil karbohidrat kompleks untuk membantu proses pembebasan tenaga secara perlahan-lahan selama berpuasa di siang harinya. Pengambilan karbohidrat kompleks menjadikan anda tetap mempunyai tenaga yang cukup sepanjang hari.
Tidak makan berlebihan
Buka puasa bukan bererti anda boleh "balas dendam" dengan memakan segala macam makanan yang ada. Menyedari bahawa makan berlebihan boleh membahayakan tubuh. Untuk mengawali buka puasa, mulakan dengan memakan beberapa buah kurma. Setelah itu, baru teruskan dengan makan malam secukupnya yang tentu saja dengan mengutamakan menu sihat. Yang tidak kalah penting, nikmatilah makanan anda dengan cara menyantapnya secara pelan-pelan.
Buka puasa memang masa yang ditunggu-tunggu sebagai saat yang menggembirakan, namun tetaplah bersikap bijak dalam memilih menu-menu untuk berbuka dan sekaligus ketika santap sahur. Jangan sampai saat ini digunakan sebagai acara "pesta makan" yang boleh menjadikan keadaan kesihatan menurun dan berat badan bertambah.
Elakkan Menu Dan Corak Buka Puasa Yang Membuat Berat Badan Bertambah
4/
5
Oleh
shella