Thursday, September 29, 2016

Diet Untuk Ibu Menyusui Yang Selamat

Amat banyak para perempuan yang tidak sabar untuk mengurangkan berat badan selepas proses melahirkan. Sedangkan pada masa-masa itu, seorang perempuan memerlukan banyak tenaga untuk menyusukan bayi yang baru dilahirkan.

Pada masa menyusui, pola makan yang sihat dan seimbang menjadi sangat penting. Makanan ibu menyusu hendaklah terdiri daripada makanan yang kaya karbohidrat seperti nasi, pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan, serta makanan mengandungi protein dan produk susu.

Diet Untuk Ibu Menyusui Yang Selamat

Makanan yang disarankan

Pelbagai jenis makanan yang disarankan, antara lain:

  • Sayur-sayuran hijau. Kandungan vitamin A, vitamin C, zat besi dan kalsium di dalamnya sangat baik untuk bayi dan ibu menyusui. Selain itu, sayur-sayuran hijau juga kaya dengan antioksida dan rendah kalori yang sangat baik untuk jantung.
  • Roti gandum atau bijirin daripada biji-bijian utuh. Kandungan asam folat adalah pemakanan yang penting untuk keperluan pengeluaran susu ibu. Produk ini juga tinggi kandungan serat dan zat besi.
  • Telur. Sebagai salah satu sumber protein yang mudah didapati. Anda boleh merebus, menggoreng, mencampurkan dalam salad atau membuat orak-arik telur untuk menu anda.
  • Ikan salmon. Kaya dengan kandungan lemak DHA yang amat penting untuk pertumbuhan sistem saraf bayi, sekaligus sumber tenaga yang baik untuk ibu.
  • Daging tanpa lemak. Kandungan zat besi, protein dan vitamin B12 di dalamnya dapat memenuhi tenaga yang diperlukan ibu pada masa menyusui.
  • Produk susu rendah lemak. Sebagai contoh, yoghurt, keju dan susu. Susu mengandungi protein, kalsium, vitamin B dan vitamin D yang penting untuk pertumbuhan tulang bayi. Dengan minum susu sekurang-kurangnya 600 cc per hari, keperluan kalsium anda dan bayi anda akan tercukupi.
  • Buah-buahan. Sekurang-kurangnya pada diet ibu menyusukan terdapat pengambilan buah-buahan atau jus dua kali sehari. Oren adalah sumber vitamin C yang dapat membekalkan tenaga atau jenis buah bluberi yang mengandungi banyak vitamin dan mineral.
  • Kacang dan biji-bijian. Terutama pilih yang berwarna gelap seperti kacang merah, sebagai sumber protein nabati, sekali gus kaya zat besi.
  • Beras merah. Beras jenis ini dapat menyediakan kalori yang diperlukan tubuh, sekaligus menyokong pengeluaran susu ibu yang baik dan berkualiti.


Keperluan Kalori

Dalam kebanyakan kes, ibu menyusui memerlukan lebih banyak kalori per hari, iaitu tambahan kira-kira 400-500 kalori berbanding perempuan yang tidak sedang menyusui. Hal-hal lain yang perlu diperhatikan adalah setiap perempuan mempunyai keperluan kalori yang berbeza-beza mengikut kepada perkara-perkara berikut:

  • Berat badan
  • Metabolisme tubuh
  • Kekerapan bayi menyusu
  • Jumlah olahraga


Selain hitungan kalori, ibu menyusui boleh menjadikan rasa laparnya sebagai petunjuk seberapa banyak pengambilan makanan yang diperlukan.

Yang lebih penting untuk ibu menyusui ialah menjaga keperluan cecair badan dipenuhi. Cecair juga boleh diperoleh daripada susu atau jus. Namun, untuk minuman berkafein seperti kopi atau teh, hadkan kira-kira 2-3 cawan per hari.

Berapa Berat Badan yang Boleh Diturunkan?

Ibu menyusui boleh mengurangkan kelebihan berat badannya yang diperoleh selama kehamilan. Penurunan kira-kira 0,5-1 kg per minggu tergolong aman terhadap pengeluaran air susu ibu.

Gabungan pola makan sihat dengan sukan yang moderat, boleh mengurangkan berat badan ibu menyusui rata-rata 0,5 kg per minggu. Kedua-dua perkara tersebut lebih berkesan berbanding diet rendah kalori masa dalam masa menyusui. Anda boleh meningkatkan jumlah olahraga terutama 6-8 minggu selepas melahirkan. Dengan cara-cara ini, anda boleh mengurangkan berat badan secara beransur-ansur dalam masa satu tahun dan ini jauh lebih selamat bagi ibu menyusui. Kerana penurunan jumlah pengambilan kalori dan berat badan secara tiba-tiba dikhuatiri akan memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu.

Memberi perhatian kepada masa tepat untuk memulakan diet juga penting. Program untuk mengurangkan berat badan bagi ibu menyusui sebaiknya bermula selepas bayi berusia dua bulan untuk mengelakkan kekurangan tenaga dan pengeluaran ASI. Jika ibu mengalami kelebihan berat badan atau obesiti, rujuk dengan doktor mengenai kemungkinan waktu memulakan proses penurunan berat badan lebih cepat.

Sebaiknya elakkan diet ibu menyusui yang mengurangkan banyak kalori atau membuat berat badan turun dengan drastik, kerana boleh memberi kesan pengeluaran susu ibu. Memohon pola makan sihat dan rutin bersenam. Jika perlu, berunding dengan doktor untuk diet yang sebaiknya anda lakukan masa menyusui.

Related Posts

Diet Untuk Ibu Menyusui Yang Selamat
4/ 5
Oleh