Tuesday, December 13, 2016

Faedah Diet Karbohidrat Dan Bagaimana Menjalankannya

Jika anda mentafsirkan diet karbohidrat dengan tidak mengambil karbohidrat sama sekali, maka anda salah. Diet karbohidrat tetap memerlukan pengambilan sumber makanan atau minuman yang mengandungi karbohidrat, tetapi dengan porsi yang lebih sedikit. Istilahnya juga boleh disebut sebagai diet rendah karbohidrat (a low-carb diet).

Karbohidrat secara semulajadi banyak terdapat pada biji-bijian, sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan susu. Karbohidrat ini disebut juga karbohidrat kompleks. Selain itu, ada pula karbohidrat rafinasi atau karbohidrat sederhana pada tepung atau gula, yang digunakan dalam makanan yang diproses. Misalnya nasi putih, roti, pasta, keik, gula-gula, minuman soda, atau minuman manis lain.

Faedah Diet Karbohidrat Dan Bagaimana Menjalankannya

Mengurangkan Berat Badan dan Mengelakkan Penyakit

Karbohidrat digunakan tubuh sebagai sumber tenaga utama. Segera setelah dimakan, karbohidrat akan dipecah menjadi gula dan diserap darah sebagai glukosa atau gula darah. Kemudian, tubuh akan mengeluarkan insulin, sehingga glukosa dapat dimanfaatkan sebagai sumber tenaga. Glukosa yang tidak digunakan lalu disimpan di dalam hati, otot, atau sel lain yang juga boleh diubah menjadi lemak.

Hal inilah yang sebenarnya melatarbelakangi idea diet kabohidrat untuk mengurangkan berat badan. Dengan mengurangkan pengambilan glukosa, maka dijangka tubuh akan membakar lemak sebagai sumber tenaga. Diet karbohidrat ini juga bahkan disebut lebih efektif mengurangkan berat badan jangka pendek jika dibandingkan dengan diet rendah lemak.

Yang tidak kalah penting iaitu faedah diet karbohidrat untuk mengurangkan trigliserida, iaitu zarah yang membawa lemak yang mengalir dalam darah. Diet karbohidrat juga sekaligus meningkatkan HDL yang juga dikenali sebagai kolesterol baik. Faedah lain dari diet karbohidrat iaitu mencegah serta membantu memperbaiki gangguan metabolik, diabetes, tekanan darah tinggi, serta penyakit kardiovaskular.

Namun, elakkan penurunan pengambilan karbohidrat secara drastik. Pengambilan karbohidrat kurang dari 20 gram per hari tidak hanya akan membuat tubuh mula menggunakan lemak sebagai sumber tenaga, tapi kemungkinan juga akan menimbulkan kesan sampingan. Kesan sampingan tersebut berupa sakit kepala, lemas, bau nafas tidak sedap, sukar buang air besar, atau bahkan cirit-birit.

Hidangan Diet Karbohidrat

Pada keadaan normal, pengambilan karbohidrat yang disyorkan lebih dari setengah jumlah kalori. Jika pengambilan 2,000 kalori per hari, maka hidangan karbohidrat sekitar 900-1300 atau sebanyak 225-325 gram.

Lalu, berapa jumlah karbohidrat dalam diet karbohidrat? Umumnya, karbohidrat terhad 60-130 gram yang mengandungi 240-520 kalori. Pengambilan karbohidrat kurang dari 60 gram per hari, sudah tergolong sangat rendah.

Jika mengambil makanan dalam bungkusan, maka untuk mengetahui jumlah karbohidrat anda dapat membaca label makanan. Selain itu, anda boleh menganggarkan jumlah karbohidrat pada jenis makanan lain dengan mengetahui terlebih dahulu jenis makanan dan hidangan karbohidrat di dalamnya.

Sebagai contoh, anda boleh memperoleh pengambilan 15 gram karbohidrat dalam sepotong roti, ½ cawan oat, 1/3 cawan nasi atau pasta, 4-6 potong biskut kraker, atau ½ dari roti burger.

Selain itu, pengambilan karbohidrat 15 gram juga boleh diperolehi dari kira-kira 1 cawan susu soya, 100 gram buah segar, ½ cawan buah dalam kemasan, ½ cawan sayur yang mengandungi tepung, 2/3 cawan yogurt tanpa lemak, cawan sup, sepotong kecil keik, ½ cawan ais krim, ¼ kentang goreng saiz medium, serta satu sudu teh gula, madu, jem dan sirap.

Untuk memperoleh faedah diet karbohidrat optimum, tidak hanya diperlukan sekatan pengambilan karbohidrat, tetapi juga jenis karbohidrat yang dimakan. Kacang-kacangan, sayur, buah, dan produk olahan susu rendah lemak boleh menjadi pilihan karbohidrat yang sihat. Sementara itu, karbohidrat sederhana seperti nasi putih, pasta, roti, dan gula-gula manis disyorkan terhad, bahkan dielakkan.

Yang tidak kalah penting dalam diet karbohidrat iaitu pengambilan protein seperti ikan, ayam, daging, dan sayur-sayuran. Kajian menunjukkan, penurunan berat badan pada diet karbohidrat juga disebabkan lebih banyak pengambilan protein dan lemak yang membuat rasa kenyang bertahan lebih lama.

Tidak hanya jenis pengambilan yang boleh menjejaskan diet anda, tetapi juga berapa kali anda makan dalam sehari boleh menjejaskan kesihatan dan berat badan. Beberapa doktor mengatakan pengambilan lima kali sehari dengan jenis makanan tinggi serat boleh mempertahankan kesihatan penghadaman dan terhindar dari sembelit (kesukaran buang air besar).

Anjuran makan lima kali sehari boleh jadi berdasarkan teori diet dengan membahagikan pengambilan setiap 3 jam selama sehari. Artinya tubuh tidak perlu menyimpan kalori kerana akan dikemaskini setiap 3 jam sekali, dengan kalori pengambilan terakhir lebih kecil berbanding pengambilan lain seharian.

Sebuah kajian mengatakan pengambilan soya 2 jam sebelum waktu makan seterusnya dapat membantu munurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes. Hal ini kerana kacang soya mempunyai kandungan karbohidrat yang tidak mudah dipecah sehingga kadar gula darah tidak melonjak naik. Makanan yang terdiri dari kacang soya juga akan mengenyangkan lebih lama, sehingga hidangan makan seterusnya akan lebih kecil. Keadaan ini boleh menjadikan berat badan turun dan terhindar dari obesiti.

Jika anda berminat menjalankan diet karbohidrat, rujuk terlebih dahulu dengan doktor atau ahli nutrisi. Sesuaikan diet karbohidrat anda dengan keadaan kesihatan anda.

Related Posts

Faedah Diet Karbohidrat Dan Bagaimana Menjalankannya
4/ 5
Oleh