Gula pasir ialah jenis gula yang paling sering digunakan. Tetapi ternyata ada jenis-jenis gula lain, seperti gula rafinasi yang warnanya lebih putih dan mempunyai tahap ketulenan yang lebih tinggi.
Gula mentah sebagai hasil olahan pertama ialah sukrosa yang disintesis daripada tebu dan belum boleh digunakan secara langsung. Setelah diolah lagi, gula mentah akan menjadi gula rafinasi. Pada pemprosesan untuk menjadi gula rafinasi, kandungan molases (cecair pekat yang mengandungi gula) telah dihilangkan.
Pembuatan gula rafinasi bermula daripada kristal gula mentah yang direndam untuk dilembutkan di dalam sirap pekat. Hal ini dijalankan guna menghilangkan lapisan coklat pada kristal tanpa membuatnya larut. Kristal yang telah bersih, kemudian dicampurkan ke dalam cecair yang kemudian disaring dari kotoran-kotoran yang tertinggal. Cecair larutan gula ini kemudian direbus dan disejukkan hingga terbentuk kristal gula putih. Gula rafinasi ini banyak digunakan di dalam pelbagai industri kerana lebih murni dan berpenampilan lebih bersih berbanding gula mentah.
Selain gula rafinasi, masih ada jenis-jenis gula lain.
Ternyata sebagai pemanis makanan dan minuman, gula juga digunakan dalam proses pembuatan kuih sebagai pemaju, pemberi tekstur dan warna yang bagus, serta membantu proses penapaian.
Namun anda tidak perlu sama sekali menghilangkan gula dari menu. Ada alternatif yang boleh dijalani untuk mensubtitusi pengambilan gula berlebihan yang boleh jadi berbahaya.
Hati-hati memilih produk yang dilabel 'bebas gula'. Label semacam ini tidak boleh diertikan bahawa produk tersebut 100 peratus bebas gula. Bagi anda yang sedang mengelakkan pengambilan gula berlebihan, perhatikan label pada bungkusan tiap produk sebelum membelinya kerana gula boleh disebut dengan nama yang berbeza-beza. Perhatikan nama-nama seperti sirap malt, sirap jagung / corn syrup, cane juice, cane syrup, corn sweeteners, high-fructose corn syrup, fruit juice concentrate, madu, molases, nectars, semuanya adalah zat-zat pemanis yang boleh mengandung gula juga .
Gula mentah sebagai hasil olahan pertama ialah sukrosa yang disintesis daripada tebu dan belum boleh digunakan secara langsung. Setelah diolah lagi, gula mentah akan menjadi gula rafinasi. Pada pemprosesan untuk menjadi gula rafinasi, kandungan molases (cecair pekat yang mengandungi gula) telah dihilangkan.
Pembuatan gula rafinasi bermula daripada kristal gula mentah yang direndam untuk dilembutkan di dalam sirap pekat. Hal ini dijalankan guna menghilangkan lapisan coklat pada kristal tanpa membuatnya larut. Kristal yang telah bersih, kemudian dicampurkan ke dalam cecair yang kemudian disaring dari kotoran-kotoran yang tertinggal. Cecair larutan gula ini kemudian direbus dan disejukkan hingga terbentuk kristal gula putih. Gula rafinasi ini banyak digunakan di dalam pelbagai industri kerana lebih murni dan berpenampilan lebih bersih berbanding gula mentah.
Selain gula rafinasi, masih ada jenis-jenis gula lain.
- Sirap: gula sirap menjadi bahan yang digunakan pengeluar untuk dicampurkan pada produk minuman segera, kek, dan roti. Gula jenis ini digunakan untuk mengelakkan pengkristalan gula dan untuk menyimpan kelembapan.
- Gula cair: merupakan sirap yang dibuat daripada kira-kira 60 peratus gula pasir yang dilarutkan di dalam air. Gula ini digunakan dalam pembuatan produk skala besar, seperti gula-gula, ais krim, jem roti, dan minuman.
- Gula giling: disebut juga gula serbuk yang digunakan untuk melapisi kek ataupun roti.
- Molasses: biasanya digunakan untuk memuatkan minuman rum.
- Gula batu: gula pasir padat berwarna putih atau coklat yang dipadatkan sehingga berbentuk balok. Umumnya digunakan untuk pemanis minuman.
- Gula buah-buahan: gula jenis ini diubah menjadi alkohol dengan proses penapaian.
- Gula pasir: paling biasa digunakan sebagai pemanis pada minuman yang lebih nikmat disajikan hangat, seperti teh atau kopi. Gula ini boleh digunakan untuk bahan tambahan membuat makanan buatan rumah juga. Gula pasir kerap digunakan sebagai pengawet pada produk-produk jem dan manisan buah.
- Gula coklat: gula pasir berwarna coklat terang ataupun gelap akibat aloi sisa cecair gula atau butiran yang sengaja dicampur dengan cecair gula. Gula jenis ini umumnya digunakan di dalam pembuatan gula-gula dan roti.
- Gula rendah kalori: diperbuat daripada maltodextrin, iaitu polisakarida sintetik yang mudah dicerna, seperti aspartam, stevia, sakarin, atau sukralosa.
Ternyata sebagai pemanis makanan dan minuman, gula juga digunakan dalam proses pembuatan kuih sebagai pemaju, pemberi tekstur dan warna yang bagus, serta membantu proses penapaian.
Terlalu Banyak Gula Menyebabkan 'Tidak Manis' bagi Kesihatan
Semua jenis gula, baik gula alami maupun gula rafinasi adalah karbohidrat yang digunakan tubuh menjadi tenaga. Tetapi mengambil terlalu banyak gula boleh membuat tubuh kelebihan kalori dan boleh menyebabkan gangguan kesihatan, seperti berikut ini.- Orang yang terlalu kerap mengambil makanan dan minuman manis, seperti minuman ringan dan kuih, cenderung melewatkan makanan lain yang benar-benar berkhasiat dan mengandungi vitamin serta mineral. Orang-orang dengan keadaan ini berisiko mengalami malgizi.
- Peningkatan kadar trigliserida dalam saluran darah dan tisu lemak yang akan meningkatkan risiko penyakit jantung.
- Pengambilan terlalu banyak gula berisiko menyebabkan penumpukan kalori yang mengakibatkan kepada obesiti.
- Gula menyebabkan pengumpulan bakteria yang meningkatkan risiko gigi berlubang, terutama jika pengonsumsinya tidak menjaga kebersihan gigi.
Namun anda tidak perlu sama sekali menghilangkan gula dari menu. Ada alternatif yang boleh dijalani untuk mensubtitusi pengambilan gula berlebihan yang boleh jadi berbahaya.
- Pilih jus buah-buahan yang 100 peratus diperbuat daripada buah-buahan mentah daripada jus buah bungkusan ataupun sirap rasa buah. Jus bungkusan mengandungi lebih banyak gula tambahan dan tidak mengandungi serat yang anda perlukan.
- Jika terbiasa mengambil bijirin, pilih yang mengandungi lebih sedikit gula.
- Pengambilan lebih banyak air mineral berbanding minuman dengan perisa, seperti soda, minuman bertenaga, ataupun kopi.
- Daripada ais krim, kuih manis, atau pai, lebih baik pilih buah potong segar sebagai snek atau hidangan pencuci mulut.
- Pemanis buatan mungkin boleh digunakan sebagai alternatif gula pasir, terutama bagi penghidap diabetes.
Hati-hati memilih produk yang dilabel 'bebas gula'. Label semacam ini tidak boleh diertikan bahawa produk tersebut 100 peratus bebas gula. Bagi anda yang sedang mengelakkan pengambilan gula berlebihan, perhatikan label pada bungkusan tiap produk sebelum membelinya kerana gula boleh disebut dengan nama yang berbeza-beza. Perhatikan nama-nama seperti sirap malt, sirap jagung / corn syrup, cane juice, cane syrup, corn sweeteners, high-fructose corn syrup, fruit juice concentrate, madu, molases, nectars, semuanya adalah zat-zat pemanis yang boleh mengandung gula juga .
Jom, Kenalan Dengan Gula Rafinasi Dan Kawan-Kawannya
4/
5
Oleh
shella