Kuih kering sudah menjadi hidangan umum di setiap rumah untuk dihidangkan kepada tetamu atau sekadar makanan kecil untuk mengiringi perbincangan. Kelezatannya pun kerap menambah kemudahan di kala santai. Meski begitu, kita tetap harus berwaspada kandungan nutrisi di balik penganan yang menggoda selera ini, terutama bagi ahli keluarga yang kebetulan menderita diabetes.
Keunikan kuih kering terdapat pada kandungan lemaknya yang lebih tinggi daripada roti. Makanan yang dikategorikan makanan ringan ini dinilai baik apabila mempunyai berat struktur yang ringan dan berlemak. Meski ringan, kuih kering yang ideal mempunyai struktur yang cukup kuat untuk menahan berat dari isi kuih kering tersebut.
Fahami Dulu Panduan Makan bagi Pesakit Diabetes
Kuih kering sendiri umumnya dibuat dari bahan-bahan dasar, seperti tepung, susu, gula, soda kue, mentega, butter, dan telur. Kata pastry sendiri, yang dalam bahasa Inggeris bermakna kuih, merujuk kepada makanan yang diproses dengan cara dibakar. Kerana beberapa bahan penyusunnya sering dianggap berisiko bagi pesakit diabetes, maka muncul soalan, "Apakah makanan ini boleh dimakan oleh para penderitanya?"
Sebelum menjawab sama ada kuih kering berbahaya atau tidak bagi pesakit diabetes, sebaiknya kita kenali terlebih dahulu bagaimana panduan pengambilan makanan yang disyorkan bagi mereka. Hal ini penting kerana menguruskan diabetes boleh dilakukan dengan diet sihat yang digabungkan dengan sukan teratur dan menguruskan berat badan dengan baik.
Secara mudah, berikut panduan diet bagi penghidap diabetes:
Memang ada beberapa cara untuk membuat kuih kering menjadi lebih bersahabat bagi pesakit diabetes. Misalnya saja, bahan tepung dicampur dengan tepung gandum demi mencipta kuih yang lebih sihat. Selain itu, komponen gula diganti dengan pemanis lain dan prioritaskan mentega yang lebih sihat.
Tindakan lain yang dilakukan agar kuih kering lebih sihat ialah dengan menukar butter dengan versi yang lebih sihat. Hal ini didapatkan dengan mencampurkan minyak canola ke dalamnya agar kandungan lemak boleh dikurangkan. Hanya saja, meski dianggap lebih sihat, mengambil kue kering secara berlebihan dalam satu masa sebaiknya tidak dilakukan. Jika hal tersebut dilakukan, maka gula darah akan meningkat sehingga boleh menimbulkan risiko lebih buruk para pesakit diabetes.
Melihat panduan diet bagi pesakit diabetes dan bahan-bahan yang lebih sihat untuk digunakan membuat kuih kering, maka bukanlah hal yang tidak mungkin jika seorang pesakit diabetas dibenarkan mengambil penganan yang biasa didapati pada masa terdapat perayaan ini. Hanya saja, demi menjaga kestabilan kadar gula darah dalam tubuh, jangan pernah kebablasan saat menikmatinya.
Keunikan kuih kering terdapat pada kandungan lemaknya yang lebih tinggi daripada roti. Makanan yang dikategorikan makanan ringan ini dinilai baik apabila mempunyai berat struktur yang ringan dan berlemak. Meski ringan, kuih kering yang ideal mempunyai struktur yang cukup kuat untuk menahan berat dari isi kuih kering tersebut.
Fahami Dulu Panduan Makan bagi Pesakit Diabetes
Kuih kering sendiri umumnya dibuat dari bahan-bahan dasar, seperti tepung, susu, gula, soda kue, mentega, butter, dan telur. Kata pastry sendiri, yang dalam bahasa Inggeris bermakna kuih, merujuk kepada makanan yang diproses dengan cara dibakar. Kerana beberapa bahan penyusunnya sering dianggap berisiko bagi pesakit diabetes, maka muncul soalan, "Apakah makanan ini boleh dimakan oleh para penderitanya?"
Sebelum menjawab sama ada kuih kering berbahaya atau tidak bagi pesakit diabetes, sebaiknya kita kenali terlebih dahulu bagaimana panduan pengambilan makanan yang disyorkan bagi mereka. Hal ini penting kerana menguruskan diabetes boleh dilakukan dengan diet sihat yang digabungkan dengan sukan teratur dan menguruskan berat badan dengan baik.
Secara mudah, berikut panduan diet bagi penghidap diabetes:
- Menjadikan sayur-sayuran sebagai bahagian utama dari makanan yang dimakan.
- Mengurangkan hidangan makanan serta mengurangkan pengambilan makanan ringan.
- Menyertakan makanan berkarbohidrat dengan kandungan serat yang tinggi.
- Usahakan mengambil makanan rendah lemak atau produk susu rendah lemak.
- Pengambilan daging yang rendah lemak atau sumber protein alternatif, seperti ayam tanpa kulit, ikan, telur, kacang-kacangan, dan tahu.
- Menghadkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu.
- Pengambilan lemak tak tepu alias lemak sihat dalam kadar yang cukup.
- Mengambil ikan berminyak yang mempunyai manfaat baik untuk jantung.
- Mengurangkan pengambilan garam.
Kuih Kering Bagi Pesakit Diabetes
Bahan-bahan kuih kering, seperti mentega, susu, dan krim, termasuk bahan-bahan makanan yang mengandungi lemak tepu. Oleh karenanya, kuih kering dikelaskan sebagai makanan dengan kandungan lemak tepu yang tinggi. Oleh kerana itu, disyorkan untuk menghadkan pengambilan kuih-kuih kering bagi para pesakit diabetes. Bahkan, memakan kuih atau biskut yang dibakar disyorkan hanya sebagai makanan penutup untuk majlis-majlis khusus.Memang ada beberapa cara untuk membuat kuih kering menjadi lebih bersahabat bagi pesakit diabetes. Misalnya saja, bahan tepung dicampur dengan tepung gandum demi mencipta kuih yang lebih sihat. Selain itu, komponen gula diganti dengan pemanis lain dan prioritaskan mentega yang lebih sihat.
Tindakan lain yang dilakukan agar kuih kering lebih sihat ialah dengan menukar butter dengan versi yang lebih sihat. Hal ini didapatkan dengan mencampurkan minyak canola ke dalamnya agar kandungan lemak boleh dikurangkan. Hanya saja, meski dianggap lebih sihat, mengambil kue kering secara berlebihan dalam satu masa sebaiknya tidak dilakukan. Jika hal tersebut dilakukan, maka gula darah akan meningkat sehingga boleh menimbulkan risiko lebih buruk para pesakit diabetes.
Melihat panduan diet bagi pesakit diabetes dan bahan-bahan yang lebih sihat untuk digunakan membuat kuih kering, maka bukanlah hal yang tidak mungkin jika seorang pesakit diabetas dibenarkan mengambil penganan yang biasa didapati pada masa terdapat perayaan ini. Hanya saja, demi menjaga kestabilan kadar gula darah dalam tubuh, jangan pernah kebablasan saat menikmatinya.
Kadar Keselamatan Kuih Kering Bagi Pesakit Diabetes
4/
5
Oleh
shella