Memastikan pola makan sihat sangat penting semasa kehamilan. Hati-hati ketika ibu hamil makan mie instan, kerana kandungan garam yang tergolong tinggi boleh mencetuskan gangguan kesihatan.
Garam atau sodium sekurang-kurangnya mempunyai tiga faedah bagi tubuh, seperti menjaga keseimbangan cairan tubuh, membantu fungsi saraf, dan mempengaruhi cara kerja otot. Walau bagaimanapun, pengambilan garam berlebihan dalam jangka panjang juga boleh menyebabkan risiko seperti edema, tekanan darah tinggi, stroke, sakit jantung, dan lain-lain.
Salah satu risiko mie instan iaitu kandungan sodium cukup tinggi, terutama ada pada rempah sup serta-merta. Untuk contoh, salah satu mie instan yang banyak di konsumsi direkodkan mempunyai kandungan sodium lebih daripada 1,000 miligram.
Padahal pengambilan garam atau sodium yang disyorkan per hari untuk orang dewasa berusia di bawah 50 tahun, iaitu tidak lebih daripada 2,300 miligram per hari. Jika mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit buah pinggang kronik, maka pengambilan garam sebaiknya tidak lebih dari 1.500 gram per hari.
Semasa melihat bungkusan mee segera, jangan terpedaya dengan tidak adanya tulisan mengandungi kandungan garam. Sebenarnya, istilah garam dalam bungkusan makanan boleh didapati dalam pelbagai nama, di antaranya adalah Na, natrium alginat, natrium askorbat, natrium bikarbonat, natrium bensoat, natrium klorida, natrium sakarin, serta monosodium glutamat (MSG).
Untuk itu, ketika ibu hamil makan mie instan, diusahakan untuk melengkapkan zat gizinya. Misalnya, menambah bahan-bahan tambahan seperti sayur-sayuran hijau, lobak merah, cendawan, ayam, telur, atau bahan-bahan semula jadi kaya nutrisi lain.
Kemudian, untuk menghadkan pengambilan garam berlebihan, gunakan hanya setengah sukatan bumbu mie instan. Elakkan juga membubuhkan garam tambahan.
Selain mengehadkan pengambilan garam, ibu hamil juga sebaiknya perlu menghadkan pengambilan lemak dan gula yang terlalu tinggi. Untuk itu disarankan ibu hamil mengambil pelbagai makanan daripada kumpulan sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian utuh, bijirin dan produk olahannya, daging tanpa lemak, ikan, ayam, dan kacang-kacangan.
Selain itu, ibu hamil sebaiknya mengambil produk rendah lemak untuk susu, yogurt, dan keju. Juga, elakkan kekeringan dengan memenuhi keperluan penggunaan air sehari-hari.
Ibu hamil makan mie instan sebaiknya dihadkan untuk mengelakkan kemungkinan pengambilan garam berlebihan. Berunding dengan doktor atau pakar pemakanan mengenai hidangan mie instan yang dibenarkan. Disyorkan untuk mengamalkan pengambilan makanan dengan gizi seimbang untuk mendapatkan kehamilan sihat.
Garam atau sodium sekurang-kurangnya mempunyai tiga faedah bagi tubuh, seperti menjaga keseimbangan cairan tubuh, membantu fungsi saraf, dan mempengaruhi cara kerja otot. Walau bagaimanapun, pengambilan garam berlebihan dalam jangka panjang juga boleh menyebabkan risiko seperti edema, tekanan darah tinggi, stroke, sakit jantung, dan lain-lain.
Menghadkan Pengambilan Garam
Seorang ahli nutrisi mengesahkan, ibu hamil tetap memerlukan pengambilan garam dengan jumlah cukup untuk membantu mengekalkan kadar cecair pada tubuh. Ibu hamil tidak diharamkan untuk memakan garam, hanya saja disyorkan untuk menghadkan ataupun lebih memilih makanan rendah garam.Salah satu risiko mie instan iaitu kandungan sodium cukup tinggi, terutama ada pada rempah sup serta-merta. Untuk contoh, salah satu mie instan yang banyak di konsumsi direkodkan mempunyai kandungan sodium lebih daripada 1,000 miligram.
Padahal pengambilan garam atau sodium yang disyorkan per hari untuk orang dewasa berusia di bawah 50 tahun, iaitu tidak lebih daripada 2,300 miligram per hari. Jika mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit buah pinggang kronik, maka pengambilan garam sebaiknya tidak lebih dari 1.500 gram per hari.
Semasa melihat bungkusan mee segera, jangan terpedaya dengan tidak adanya tulisan mengandungi kandungan garam. Sebenarnya, istilah garam dalam bungkusan makanan boleh didapati dalam pelbagai nama, di antaranya adalah Na, natrium alginat, natrium askorbat, natrium bikarbonat, natrium bensoat, natrium klorida, natrium sakarin, serta monosodium glutamat (MSG).
Kepentingan Pengambilan Pemakanan Lengkap
Tidak dapat dinafikan, mie instan mempunyai rasa yang nikmat. Hakikatnya, mie instan tidak menyediakan pemakanan lengkap saat dihidangkan. Mie instan tidak mempunyai kandungan protein, vitamin, mineral, dan serat yang mencukupi keperluan tubuh.Untuk itu, ketika ibu hamil makan mie instan, diusahakan untuk melengkapkan zat gizinya. Misalnya, menambah bahan-bahan tambahan seperti sayur-sayuran hijau, lobak merah, cendawan, ayam, telur, atau bahan-bahan semula jadi kaya nutrisi lain.
Kemudian, untuk menghadkan pengambilan garam berlebihan, gunakan hanya setengah sukatan bumbu mie instan. Elakkan juga membubuhkan garam tambahan.
Selain mengehadkan pengambilan garam, ibu hamil juga sebaiknya perlu menghadkan pengambilan lemak dan gula yang terlalu tinggi. Untuk itu disarankan ibu hamil mengambil pelbagai makanan daripada kumpulan sayur-sayuran dan buah-buahan, biji-bijian utuh, bijirin dan produk olahannya, daging tanpa lemak, ikan, ayam, dan kacang-kacangan.
Selain itu, ibu hamil sebaiknya mengambil produk rendah lemak untuk susu, yogurt, dan keju. Juga, elakkan kekeringan dengan memenuhi keperluan penggunaan air sehari-hari.
Ibu hamil makan mie instan sebaiknya dihadkan untuk mengelakkan kemungkinan pengambilan garam berlebihan. Berunding dengan doktor atau pakar pemakanan mengenai hidangan mie instan yang dibenarkan. Disyorkan untuk mengamalkan pengambilan makanan dengan gizi seimbang untuk mendapatkan kehamilan sihat.
Makan Mie Instant Semasa Hamil Berhati Kelebihan Terhadap Pengambilan Garam
4/
5
Oleh
shella