Wednesday, November 23, 2016

Sebab Mengambil Roti Gandum Dan Tips Memilihnya

Kini, selain roti tawar putih yang paling sering dijumpai, mula muncul dalam roti gandum dengan warna kecoklatan. Roti jenis ini semakin banyak dipilih kerana didakwa lebih sihat dan mengandungi serat lebih banyak.

Untuk pilihan terbaik, iaitu roti gandum (whole wheat bread) yang dibuat dari tepung biji gandum utuh dengan tekstur yang lebih kasar. Pada sebahagian negara, roti gandum dilengkapi dengan biji-bijian di atasnya untuk paparan yang lebih menarik, sekaligus menunjang kandungan nutrisi.

Sebab Mengambil Roti Gandum Dan Tips Memilihnya

Kaya serat dan Nutrien

Biji gandum utuh mempunyai tiga lapisan secara lengkap iaitu dedak, edosperma, dan benih. Roti tawar putih yang paling banyak dijumpai di Indonesia, membuang bahagian dedak dan benih, sehingga nutrisi penting yang terkandung di dalamnya pun ikut hilang. Roti tawar putih diperbuat daripada tepung gandum putih, iaitu biji gandum yang hanya diambil bahagian endosperma-nya dan diberi pemutih.

Roti gandum yang dibuat dari biji gandum adalah sumber karbohidrat yang sesuai untuk sarapan, ia juga mengandungi lebih banyak serat berbanding roti tawar putih pada umumnya. Roti jenis ini diketahui mempunyai banyak kandungan nutrien yang berguna untuk tubuh, seperti protein, vitamin B, antioksidan, zat besi, magnesium, dan mineral lain.

Di samping itu, roti gandum utuh juga sangat baik untuk kesihatan kerana rendah lemak dan bebas kolesterol. Roti gandum juga dilengkapi dengan kompaun fitokemikal yang diduga dapat melawan perkembangan sel-sel kanser.

Pengambilan tersebut mampu memperbaiki kesihatan penghadaman dengan menjaga keteraturan gerakan usus dan merangsang pertumbuhan bakteria di dalam usus, sehingga buang air besar lebih lancar. Selain itu, penggunaan gandum teratur juga boleh mengurangkan risiko kencing manis jenis 2, obesiti, beberapa jenis kanser, dan penyakit jantung.

Meski demikian, waspadai pengambilan sodium yang berasal dari ragi saat proses pembuatan roti gandum. Tiap helai roti tawar dari gandum utuh, mengandungi kira-kira 200 mg sodium. Sementara itu, pengambilan sodium harian yang disyorkan iaitu kira-kira 600 mg, dengan batas pengambilan sodium pada angka 1,800 mg setiap harinya.

Mengelakkan Kesalahan Memilih Roti Gandum

Jangan sampai salah memilih roti gandum agar memperoleh manfaat secara optimum. Berikut beberapa tips mengenali produk roti gandum utuh:

  • Jangan tertipu oleh pandangan roti yang berwarna kecoklatan dengan label terbuat dari gandum utuh sahaja. Teliti lebih lanjut bahan-bahannya. Jika bahan pertama tertulis menggunakan "tepung gandum" atau "diperkaya tepung gandum putih", maka itu bermakna bukan menggunakan gandum utuh. Ada pula roti yang dibuat daripada tepung gandum putih kemudian ditambah pewarna karamel. Hati-hati dan teliti ketika memilih.
  • Jangan terbuai oleh tanda "tujuh jenis gandum" atau label "100% semula jadi" atau yang berkesan sihat lain. Banyak produk roti gandum yang cuba menipu seakan-akan diperbuat daripada gandum utuh, padahal dibuat hanya daripada tepung gandum biasa, air, dan tepung gandum hitam.
  • Perhatikan jika produk roti gandum tertulis "rendah kalori" atau "khusus untuk diet". Produk ini kemungkinan mempunyai saiz yang lebih kecil. Perhatikan lagi dalam label bungkusan.


Tetap pastikan pengambilan roti gandum utuh tidak berlebihan, untuk mengelakkan pengambilan sodium berlebihan. Kemudian, untuk mengimbangi nutrien roti gandum, dianjurkan untuk disajikan bersama sebutir telur dan sayur-sayuran, berbanding mentega atau jem manis yang banyak mengandung kalori dan lemak.

Related Posts

Sebab Mengambil Roti Gandum Dan Tips Memilihnya
4/ 5
Oleh