Ikan teri adalah salah satu bahan makanan yang popular di komuniti. Meski mempunyai bentuk yang kecil, faedah untuk manusia yang memakannya ternyata tidak sekecil saiznya.
Ikan teri adalah salah satu jenis dari keluarga ikan dan ikan bilis. Meski ukurannya hanya antara antara 2-40 cm, keluarga ikan dan ikan bilis ini mempunyai ciri-ciri cita rasa yang unik. Ikan ini boleh dimakan manusia dengan pelbagai jenis pemprosesan, mulai dari dijadikan ikan masin hingga acar di dalam cuka. Bahkan di beberapa negara, ikan ini dimakan secara mentah dengan tujuan meningkatkan ghairah seksual atau sebagai afrosidiak.
Memandangkan ikan ini banyak digunakan, timbul pertanyaan apa faedah bagi tubuh selain sebagai sumber makanan yang enak dan mengenyangkan? Beberapa kes di bawah ini cuba membongkar faedah ikan dan ikan bilis bagi kesihatan.
Salah Satu Ikan yang Baik Digunakan oleh Pesakit Kencing manis
Salah seorang ahli yang berkecimpung mendalami penyakit kencing manis mendedahkan bahawa ikan dan ikan bilis ialah salah satu makanan yang baik bagi para pesakit kencing manis. Salah satu sebab kenapa ikan dan ikan bilis dianggap menguntungkan kesihatan pesakit kencing manis ialah kerana ikan ini adalah sumber protein dengan kadar lemak tepu yang rendah dan tidak mengandungi karbohidrat. Kerana rendah lemak tepu dan tidak mengandungi karbohidrat, maka ikan dan ikan bilis tidak akan mempengaruhi kadar gula darah pesakit kencing manis.
Mampu Memastikan Kesihatan Jantung
Salah satu alasan di balik cadangan untuk mengambil ikan dan ikan bilis ialah kemungkinan kandungannya yang baik untuk kesihatan jantung. Ikan dan ikan bilis adalah salah satu ikan yang mengandungi banyak minyak ikan. Ikan yang digolongkan sebagai ikan berminyak adalah sumber vitamin dan mineral yang baik. Ikan jenis ini juga mengandungi asid lemak omega-3. Kandungan terakhir inilah yang dianggap mempunyai peranan penting untuk menjaga kesihatan jantung. Selain ikan dan ikan bilis, masih ada ikan tuna, tenggiri, salmon, dan sardin yang baik dimakan demi menyokong kesihatan jantung.
Tetapi, perlu diingat bahawa keluarga ikan dan ikan bilis banyak disajikan dengan cara diperap. Misalnya saja, ikan teri yang sudah diperap kerap kali mewarnai pengambilan harian kita. Kandungan garam pada ikan teri yang diperap tersebut boleh jadi terlalu tinggi untuk dimakan orang-orang yang menderita penyakit tertentu, seperti gagal jantung dan hipertensi.
Mengurangkan Sakit pada Dismenorea
Minyak ikan yang terdapat di dalam ikan dan ikan bilis berpotensi menjadi pelega kesakitan, sesuai bagi para wanita yang sedang mengalami dismenorea atau nyeri haid. Hal ini berdasarkan sebuah kajian yang dilakukan kepada 36 wanita berusia 18-22 tahun selama tiga bulan. Dari jumlah tersebut, 18 wanita diberikan minyak ikan daripada ikan dan ikan bilis manakala 18 perempuan lain diberikan plasebo yang tidak mengandungi minyak ikan dan ikan bilis.
Hasil dari kajian tersebut, kumpulan yang mendapat makanan tambahan minyak ikan melaporkan adanya perbezaan yang signifikan dibandingkan mereka yang diberikan plasebo. Kumpulan yang mendapat suplemen mengalami pengurangan kesakitan haid, ditandai dengan pengurangan kesakitan pada perut dan punggung. Para peserta yang mendapat makanan tambahan minyak ikan juga memerlukan dos ibuprofen atau pelega kesakitan yang lebih rendah. Namun tentu saja perlu diingat kajian ini masih memerlukan kajian lain yang lebih besar untuk menyokong kesimpulan yang didapatkan.
Meski ikan anchovy sedap dan mempunyai banyak faedah untuk tubuh, namun bagi mereka yang menderita asam urat, disarankan untuk mengelakkan pengambilan ikan dan ikan bilis. Hal ini terutama untuk jenis dan ikan bilis yang telah dijadikan ikan masin. Perlunya pesakit asam urat mengelakkan ikan dan ikan bilis disebabkan ikan ini mengandungi kompaun purin dalam jumlah yang tinggi sehingga boleh menyebabkan berulangnya asam urat.
Hingga saat ini, secara khusus kajian berkaitan faedah ikan teri masih sangat jarang. Tetapi kerana ikan ini adalah salah satu jenis dari keluarga ikan dan ikan bilis, maka penyelidikan di atas boleh dijadikan bahan perbandingan. Sehingga tak ada salahnya jika menu harian di rumah yang diiringi dengan bahan ini. Hanya saja, pastikan ahli keluarga yang menderita hipertensi dan asam urat tidak mengambilnya dalam jumlah yang berlebihan.
Ikan teri adalah salah satu jenis dari keluarga ikan dan ikan bilis. Meski ukurannya hanya antara antara 2-40 cm, keluarga ikan dan ikan bilis ini mempunyai ciri-ciri cita rasa yang unik. Ikan ini boleh dimakan manusia dengan pelbagai jenis pemprosesan, mulai dari dijadikan ikan masin hingga acar di dalam cuka. Bahkan di beberapa negara, ikan ini dimakan secara mentah dengan tujuan meningkatkan ghairah seksual atau sebagai afrosidiak.
Memandangkan ikan ini banyak digunakan, timbul pertanyaan apa faedah bagi tubuh selain sebagai sumber makanan yang enak dan mengenyangkan? Beberapa kes di bawah ini cuba membongkar faedah ikan dan ikan bilis bagi kesihatan.
Salah Satu Ikan yang Baik Digunakan oleh Pesakit Kencing manis
Salah seorang ahli yang berkecimpung mendalami penyakit kencing manis mendedahkan bahawa ikan dan ikan bilis ialah salah satu makanan yang baik bagi para pesakit kencing manis. Salah satu sebab kenapa ikan dan ikan bilis dianggap menguntungkan kesihatan pesakit kencing manis ialah kerana ikan ini adalah sumber protein dengan kadar lemak tepu yang rendah dan tidak mengandungi karbohidrat. Kerana rendah lemak tepu dan tidak mengandungi karbohidrat, maka ikan dan ikan bilis tidak akan mempengaruhi kadar gula darah pesakit kencing manis.
Mampu Memastikan Kesihatan Jantung
Salah satu alasan di balik cadangan untuk mengambil ikan dan ikan bilis ialah kemungkinan kandungannya yang baik untuk kesihatan jantung. Ikan dan ikan bilis adalah salah satu ikan yang mengandungi banyak minyak ikan. Ikan yang digolongkan sebagai ikan berminyak adalah sumber vitamin dan mineral yang baik. Ikan jenis ini juga mengandungi asid lemak omega-3. Kandungan terakhir inilah yang dianggap mempunyai peranan penting untuk menjaga kesihatan jantung. Selain ikan dan ikan bilis, masih ada ikan tuna, tenggiri, salmon, dan sardin yang baik dimakan demi menyokong kesihatan jantung.
Tetapi, perlu diingat bahawa keluarga ikan dan ikan bilis banyak disajikan dengan cara diperap. Misalnya saja, ikan teri yang sudah diperap kerap kali mewarnai pengambilan harian kita. Kandungan garam pada ikan teri yang diperap tersebut boleh jadi terlalu tinggi untuk dimakan orang-orang yang menderita penyakit tertentu, seperti gagal jantung dan hipertensi.
Mengurangkan Sakit pada Dismenorea
Minyak ikan yang terdapat di dalam ikan dan ikan bilis berpotensi menjadi pelega kesakitan, sesuai bagi para wanita yang sedang mengalami dismenorea atau nyeri haid. Hal ini berdasarkan sebuah kajian yang dilakukan kepada 36 wanita berusia 18-22 tahun selama tiga bulan. Dari jumlah tersebut, 18 wanita diberikan minyak ikan daripada ikan dan ikan bilis manakala 18 perempuan lain diberikan plasebo yang tidak mengandungi minyak ikan dan ikan bilis.
Hasil dari kajian tersebut, kumpulan yang mendapat makanan tambahan minyak ikan melaporkan adanya perbezaan yang signifikan dibandingkan mereka yang diberikan plasebo. Kumpulan yang mendapat suplemen mengalami pengurangan kesakitan haid, ditandai dengan pengurangan kesakitan pada perut dan punggung. Para peserta yang mendapat makanan tambahan minyak ikan juga memerlukan dos ibuprofen atau pelega kesakitan yang lebih rendah. Namun tentu saja perlu diingat kajian ini masih memerlukan kajian lain yang lebih besar untuk menyokong kesimpulan yang didapatkan.
Meski ikan anchovy sedap dan mempunyai banyak faedah untuk tubuh, namun bagi mereka yang menderita asam urat, disarankan untuk mengelakkan pengambilan ikan dan ikan bilis. Hal ini terutama untuk jenis dan ikan bilis yang telah dijadikan ikan masin. Perlunya pesakit asam urat mengelakkan ikan dan ikan bilis disebabkan ikan ini mengandungi kompaun purin dalam jumlah yang tinggi sehingga boleh menyebabkan berulangnya asam urat.
Hingga saat ini, secara khusus kajian berkaitan faedah ikan teri masih sangat jarang. Tetapi kerana ikan ini adalah salah satu jenis dari keluarga ikan dan ikan bilis, maka penyelidikan di atas boleh dijadikan bahan perbandingan. Sehingga tak ada salahnya jika menu harian di rumah yang diiringi dengan bahan ini. Hanya saja, pastikan ahli keluarga yang menderita hipertensi dan asam urat tidak mengambilnya dalam jumlah yang berlebihan.
Ikan Teri: Mini Tetapi Dengan Faedah Jumbo
4/
5
Oleh
shella