Quinoa adalah spesies tumbuh-tumbuhan dari genus goosefoot (Chenopodium quinoa), iaitu tanaman biji-bijian yang bijinya boleh dimakan. Quinoa berasal dari kawasan Andean (pergunungan Andes) di Peru, Bolivia, Ecuador, dan Colombia. Biji-bijian ini sudah digunakan sejak beribu-ribu tahun yang lalu.
Quinoa mentah ada kaya akan protein dengan asid amino, serat makanan, vitamin B9 (folat), B6, B2, B1, B3, E, choline, mangan, fosforus, magnesium, zat besi, zink, natrium, kalium, dan kalsium. Di samping itu, quinoa juga mudah dihadam dan termasuk makanan percuma gluten.
Quinoa juga mengandungi beberapa antioksidan yang berfungsi mencegah kerosakan sel, penyakit, dan penuaan, serta penting untuk masa penyembuhan. Bagi anda yang suka bersenam, jangan lupa pengambilan quinoa. Biji-bijian berwarna hitam, merah, dan putih ini kaya akan lisin, iaitu asid amino utama yang berguna menyembuhkan sakit otot selepas melakukan sukan yang sengit.
Jika anda mengalami penyakit Celiac (gangguan autoimun berupa gangguan penghadaman di mana berlaku kerosakan pada lapisan usus kecil ketika mengambil makanan bergluten), mematuhi pola makan percuma gluten, atau alergi terhadap gluten, quinoa adalah pilihan yang tepat. Mengapa? Kerana quinoa tidak mengandungi gluten.
Seperti yang disebut di atas, quinoa mengandungi serat yang sudah tentu membantu menjaga kesihatan saluran penghadaman, membuat anda kenyang lebih lama, dan mengurangkan kadar gula dalam darah. Jangan lupa, quinoa pun mengandungi lemak sihat (lemak tak tepu rantai tunggal dan ganda, serta asid lemak omega 3) yang boleh membantu meningkatkan kolesterol baik HDL.
Vitamin B yang ada dalam quinoa juga banyak. Vitamin B ini, salah satu fungsi ialah menghasilkan sel darah merah yang sihat. Sedangkan mineral, seperti mangan, boleh menyokong tubuh menentang radikal percuma dan mengekalkan tulang kuat. Tak lupa besi dan fosforus yang penting untuk pengeluaran tenaga dan pencegahan kanser.
Quinoa boleh dimasak untuk makanan sarapan, makan tengah hari, atau makan malam. Biji bulat kecil ini cepat matang ketika dimasak dan boleh berfungsi menjadi pengganti nasi. Namun, ada tips yang perlu diperhatikan ketika ingin memasak quinoa, iaitu cuci biji-bijian ini terlebih dahulu agar salutan pahitnya hilang.
Dengan mengetahui banyaknya faedah yang boleh anda petik dengan mengonsumsi quinoa, jom jangan ragu menelan si kecil ini. Bagi yang mempunyai alahan kepada bahan tertentu atau menghadapi gangguan penghadaman, rujuk dengan doktor sebelum mengonsumsi quinoa.
Quinoa mentah ada kaya akan protein dengan asid amino, serat makanan, vitamin B9 (folat), B6, B2, B1, B3, E, choline, mangan, fosforus, magnesium, zat besi, zink, natrium, kalium, dan kalsium. Di samping itu, quinoa juga mudah dihadam dan termasuk makanan percuma gluten.
Faedah quinoa
Sebagai salah satu makanan nabati yang dianggap mengandungi protein lengkap dan terdiri daripada semua asid amino, quinoa mempunyai jumlah protein dua kali lebih banyak daripada oat. Protein dikehendaki tubuh untuk pertumbuhan dan perkembangan masa kanak-kanak, remaja, dan pada masa kehamilan; pembentukan tulang dan tulang rawan, otot, kulit, dan darah; membina, mengukuhkan, memperbaiki, dan mengganti sel-sel tubuh; serta membuat antibodi untuk sistem kekebalan tubuh.Quinoa juga mengandungi beberapa antioksidan yang berfungsi mencegah kerosakan sel, penyakit, dan penuaan, serta penting untuk masa penyembuhan. Bagi anda yang suka bersenam, jangan lupa pengambilan quinoa. Biji-bijian berwarna hitam, merah, dan putih ini kaya akan lisin, iaitu asid amino utama yang berguna menyembuhkan sakit otot selepas melakukan sukan yang sengit.
Jika anda mengalami penyakit Celiac (gangguan autoimun berupa gangguan penghadaman di mana berlaku kerosakan pada lapisan usus kecil ketika mengambil makanan bergluten), mematuhi pola makan percuma gluten, atau alergi terhadap gluten, quinoa adalah pilihan yang tepat. Mengapa? Kerana quinoa tidak mengandungi gluten.
Seperti yang disebut di atas, quinoa mengandungi serat yang sudah tentu membantu menjaga kesihatan saluran penghadaman, membuat anda kenyang lebih lama, dan mengurangkan kadar gula dalam darah. Jangan lupa, quinoa pun mengandungi lemak sihat (lemak tak tepu rantai tunggal dan ganda, serta asid lemak omega 3) yang boleh membantu meningkatkan kolesterol baik HDL.
Vitamin B yang ada dalam quinoa juga banyak. Vitamin B ini, salah satu fungsi ialah menghasilkan sel darah merah yang sihat. Sedangkan mineral, seperti mangan, boleh menyokong tubuh menentang radikal percuma dan mengekalkan tulang kuat. Tak lupa besi dan fosforus yang penting untuk pengeluaran tenaga dan pencegahan kanser.
Quinoa boleh dimasak untuk makanan sarapan, makan tengah hari, atau makan malam. Biji bulat kecil ini cepat matang ketika dimasak dan boleh berfungsi menjadi pengganti nasi. Namun, ada tips yang perlu diperhatikan ketika ingin memasak quinoa, iaitu cuci biji-bijian ini terlebih dahulu agar salutan pahitnya hilang.
Dengan mengetahui banyaknya faedah yang boleh anda petik dengan mengonsumsi quinoa, jom jangan ragu menelan si kecil ini. Bagi yang mempunyai alahan kepada bahan tertentu atau menghadapi gangguan penghadaman, rujuk dengan doktor sebelum mengonsumsi quinoa.
Faedah Quinoa, Bijian Kecil Sangat Yang Sedang Naik Daun
4/
5
Oleh
shella