Thursday, September 15, 2016

Rahsia Faedah Madu Hitam Lebih Baik

Ternyata warna madu berbeza-beza dari terang kepada lebih gelap atau hitam. Semakin gelap warnanya, maka makin berkesan sebagai antibakteria dan lebih kaya antioksidan. Itulah kenapa ramai orang yang menganggap faedah madu hitam lebih baik daripada madu biasa.

Faedah madu hitam yang mungkin sahaja lebih baik daripada madu yang berwarna terang mengingat madu jenis ini mengandungi bahagian fenol yang lebih height. Disebabkan kandungan fenol yang lebih tinggi, maka kapasiti antioksidan di dalam madu jenis ini secara automatik lebih tinggi.

Rahsia Faedah Madu Hitam Lebih Baik

Kompaun-kompaun Ini adalah Kuncinya


Seperti dinyatakan di atas, satu faktor yang membuatkan faedah madu hitam lebih unggul adalah kandungan sebatian fenolat. Kompaun fenolat sendiri adalah salah satu kumpulan sebatian terpenting pada tumbuhan dan jenisnya pun sangat berbeza-beza. Setakat ini, mengikut struktur kimianya sahaja terdapat beribu-ribu jenis.

Menurut penyelidikan, kebaikan daripada sebatian fenolik ditunjukkan pada beberapa aktiviti yang menguntungkan, seperti:

  • Antikanker 
  • Anti-keradangan 
  • Antiaterogenik (penghambat penyempitan arteri) 

Selain itu, kompaun ini juga dilaporkan mempunyai aktiviti antitrombotik, iaitu aktiviti penghambat agregasi (penggabungan) trombosit yang ramai digunakan oleh pesakit yang berisiko height terdedah kepada serangan koronari akut.

Faedah madu hitam lain yang boleh didapati berkat kehadiran sebatian fenolat adalah mampu memperkuat sistem kekebalan tubuh. Faedah lain yang boleh hadir adalah aktiviti analgesik. Kesan utama analgesik adalah menghilangkan rasa sakit. Peranan penting lain dari kompaun fenolat dalam madu hitam adalah sebagai antioksidan yang menghalang aktiviti radikal percuma di dalam tubuh.

Asam Fenolat
Asam fenolat adalah bahan yang biasa terdapat dalam makanan nabati. Hal ini menyebabkan manusia secara tidak sedar selalu mengambil kompaun ini tiap hari. Tidak pada madu sahaja, masih ada sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, teh, kopi, bahkan rempah-rempah yang juga mengandung asam fenolat. Dalam tubuh manusia, senyawa ini berperanan sebagai antioksida semula jadi.

Selain sebagai bahan antioksida semula jadi, kompaun ini juga mempunyai aktiviti biologi lain. Aktiviti-aktiviti ini antara lain mengelakkan berlakunya pembentukan leukotrien. Leukotrien sendiri adalah bahan pencetus terjadinya asma, reaksi alergi, dan penyakit berkaitan tetapan sistem kekebalan tubuh. Potensi lain dari asam fenolat adalah sifat antitumor terhadap pembentukan awal kanser kolon. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa asid fenolat mempunyai potensi untuk mengawal keradangan, pembahagian dan pembezaan jenis sel. Satu lagi, asam fenolat juga boleh berperanan sebagai antivirus.

Flavonoid
Faedah madu hitam bagi kesihatan boleh dikaitkan dengan flavonoid. Penyelidikan tentang sebatian ini telah ramai dilakukan. Kajian-kajian ini membuktikan bahawa flavonoid mempunyai aktivitas sebagai antioksidan, memburu radikal percuma dalam tubuh, mengelakkan penyakit jantung koroner, dan anti-kanser. Selain itu, sebatian ini berpotensi sebagai sarana untuk rawatan HIV. Hingga kini, kajian berkaitan flavonoid sebagai antivirus HIV masih terus berlangsung.

Melihat faedah madu hitam sebagaimana dihuraikan di atas, maka mencubanya sebagai diet harian boleh dilakukan untuk melengkapkan pengambilan nutrisi bagi ahli keluarga di rumah. Hanya sahaja, selalu perhatikan label sukatan harian yang tertera pada bungkusan madu hitam demi mengoptimumkan manfaatnya.

Related Posts

Rahsia Faedah Madu Hitam Lebih Baik
4/ 5
Oleh