Tuesday, November 8, 2016

Jangan Sia-Siakan Faedah Labu Yang Melimpah

Faedah labu sungguh tak terkira kerana buah ini ternyata kaya akan kandungan vitamin dan mineral di dalam tubuh.

Keperluan harian anda akan vitamin A pun dapat dipenuhi lebih dari jumlah yang diperlukan jika mengambil satu cawan labu yang sudah dimasak. Dengan takaran yang sama, anda juga boleh mendapat keperluan harian vitamin C sebanyak 20 peratus dan vitamin E sebanyak 10 peratus lebih daripada buah labu. Masih ada vitamin B6, asid folik, zat besi, fosforus, dan masih banyak lainnya.

Jangan Sia-Siakan Faedah Labu Yang Melimpah

Mungkin selama ini anda belum tahu atau tidak menyangka bahawa buah labu boleh menyediakan faedah-faedah seperti di bawah ini.

Tingkatkan sistem kekebalan tubuh

Lagi-lagi beta karotena yang akan ditukar menjadi vitamin A memainkan peranan besar bagi tubuh. Kali ini, bahan tersebut berkhidmat membantu tubuh dalam melawan virus, jangkitan, dan penyakit berjangkit. Zat ini juga bekerjasama dengan vitamin C dalam memperbaiki sistem kekebalan tubuh.

Mengurangkan berat badan

Cawan labu yang dibungkus di dalam tin mengandungi tujuh gram serat. Serat-serat yang kaya ini membuat proses penghadaman berjalan lebih lambat. Oleh kerana anda akan berasa kenyang lebih lama jika mengambil labu. Selain daripada itu, mengambil labu boleh mengelakkan terjadinya dehidrasi kerana labu mengandungi air sebanyak 90 peratus.

Tingkatkan kesuburan

Vitamin A yang ditukar dari beta karoten turut dikaitkan dengan peningkatan kualiti kesuburan. Kandungan vitamin A pada labu juga menjadikan labu dianggap berguna dalam proses sintesis hormon, terutama pada wanita selama masa kehamilan dan menyusui.

Mengurangkan risiko kanser

Risiko terjadinya beberapa kanser boleh ditekan dengan mengambil buah labu. Beberapa kajian menyatakan kandungan beta karoten pada labu berjasa dalam mengurangkan risiko terkena kanser prostat, paru-paru, dan usus besar.

Menjadikan kulit nampak lebih muda

Beta karotena yang ada pada labu juga memainkan peranan dalam melindungi kulit dari kesan buruk pendedahan kepada cahaya matahari. Lebih tepatnya, fungsi zat ini ialah melindungi kulit dari sinar ultraviolet sehingga membantu mengelakkan kedutan pada kulit. Jika anda ingin mendapat kesan labu yang menenangkan kulit, anda boleh menjadikan sebuah topeng dengan cara menjadikan sendiri.

Caranya mudah, anda boleh mula dengan mencampurkan satu sudu makan susu, satu sudu makan madu, dan satu butir telur dengan satu perempat cawan bubur labu. Aduk hingga merata. Seterusnya sudah boleh disapukan pada wajah dan biarkan selama 20 minit. Setelah itu, bilas hingga bersih dengan air hangat.

Mengawal tekanan darah

Kandungan kalium pada labu bermanfaat dengan hal yang berkaitan dengan pengendalian tekanan darah tinggi atau hipertensi. Faedah lain dari meningkatkan pengambilan kalium ialah mengurangkan peluang terjadinya strok, mengurangkan risiko membentuk batu buah pinggang, mengekalkan kepadatan tulang, dan membantu mengelakkan kehilangan massa otot.

Membantu menajamkan penglihatan

Cukup dengan satu cawan labu saja sudah menyediakan 200 peratus keperluan vitamin A tubuh manusia. Melimpahnya kadar vitamin A ini disebabkan labu mengandung betakaroten. Betakaroten inilah yang memberi zat warna oren pada labu. Betakaroten yang oleh tubuh ditukar menjadi vitamin A berkhidmat membantu retina menyerap dan memproses cahaya, serta penting bagi kesihatan mata.

Faedah labu untuk mata tidak berhenti di situ saja. Buah ini ditegaskan boleh membantu mencegah membentuk lapisan katarak pada mata. Selain daripada itu, mungkin juga boleh melambatkan degenerasi makula, iaitu gangguan penglihatan yang disebabkan oleh kerosakan retina.

Melihat faedah labu yang amat banyak, mulai saat ini jangan agak untuk masukkan buah labu sebagai salah satu menu makanan anda.

Related Posts

Jangan Sia-Siakan Faedah Labu Yang Melimpah
4/ 5
Oleh