Friday, January 20, 2017

Bagaimana Memilih Daging Dan Makanan Laut Yang Segar

Adakah anda bosan dengan daging ayam sebagai sumber protein? Jangan bimbang, ada pelbagai jenis daging dan makanan laut yang boleh anda cuba. Kandungan nutrisinya pun amat bermanfaat untuk tubuh anda.

Hanya saja untuk memilih daging dan makanan laut ini tidak boleh sembarangan. Ada beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian agar terelakkan daripada produk yang dapat berisiko untuk kesihatan.

Bagaimana Memilih Daging Dan Makanan Laut Yang Segar

Teliti Tengok Ciri Daging Segar

Kelompok makanan daging tidak hanya sapi dan ayam, tetapi juga termasuk pelbagai jenis burung lain dan makanan laut. Daging mempunyai pelbagai kandungan yang berguna bagi tubuh, seperti protein, vitamin, dan mineral.

Sebaiknya pilih daging dengan lemak yang paling sedikit. Lemak dapat dilihat seperti garis putih pada daging.

Untuk mengenal daging segar, ada baiknya anda tahu lebih lanjut penunjuk kualiti daging secara seluruh, antara lain:

Kepadatan

Kesegaran daging nampak dari tekstur yang padat. Pelbagai jenis daging memang lebih perlahan untuk kembali ke bentuk semula. Sebagai contoh, potongan daging sapi yang berlemak seperti bahagian rib-eye, atau daging sapi yang mempunyai sedikit jaringan ikat, seperti bahagian tenderloin. Namun bukan berarti berkualiti buruk.

Berbeza halnya jika anda menekan sebuah potongan daging dan bentuknya tidak kembali seperti semua, berarti telah terjadi pengurangan kualiti protein. Juga nampak warna yang makin pucat. Ujian kepadatan daging juga dapat dilakukan semasa memeriksa kesegaran daging burung.

Bau

Daging yang segar dari jenis haiwan manapun hampir tidak berbau. Apabila dilakukan pembungkusan, mungkin akan timbul sedikit bau yang berasal dari kelembapan daging dari bungkusan.

Oleh sebab itu, daging yang tidak segar bertanda dengan bau tidak sedap kerana pengurangan kualiti protein. Bau yang hampir seperti ammonia ialah tanda daging tersebut sudah mengalami pengurangan kualiti.

Warna

Anda dapat mengenal daging segar dari warna merah yang terang. Makin terang warnanya, bermakna daging makin segar. Meski harus tetap waspada terhadap daging yang diberi pewarna tambahan untuk mengekalkan warna.

Daging yang berwarna merah kecokelatan bukan bermakna tidak segar sama sekali, hanya saja daging itu artinya sudah terdedah kepada oksigen sekurang-kurangnya 30 minit atau telah dibekukan. Daging burung segar ditandai dengan
warna putih hingga kekuningan, bergantung dari jenis makanan haiwan, pembiakan, umur, dan kandungan lemaknya.

Mengenal Kesegaran Makanan Laut

Kualiti mesti menjadi perhatian utama anda semasa membeli makanan laut. Banyak produk makanan laut, seperti ikan dan kerang yang langsung dibekukan beberapa jam selepas ditangkap. Namun perlu ditambah beberapa hari hingga sampai pada penjual yang berada di persekitaran anda.

Berikut ini beberapa ciri yang dapat anda kenali untuk membeli produk makanan laut yang masih segar:

Bentuk Display daging

Mata pada ikan yang segar mempunyai ciri menggembung, jelas, dan berkilat. Khas untuk tiram, kerang, dan kerang, jangan pilih yang cengkerangnya rosak atau retak. Jika anda membeli dalam keadaan hidup, cuba sentuh cengkerang mereka. Jika cengkerang tidak menutup saat diketuk, jangan dipilih.

Ketam dan udang yang masih hidup membuat gerakan kaki. Lihat apakah ada gerakan tersebut pada produk yang akan anda beli. Kebanyakan kes ketam dan lobster akan cepat mengalami pengurangan kualiti selepas mereka mati. Sebaiknya pilih ketam dan udang yang masih hidup untuk dimakan.

Kepadatan

Ikan segar bertanda dengan daging yang tidak menggeleber atau berubah bentuk apabila ditekan dengan jari. Daging ikan juga tidak terlepas dari tulang. Buntutnya nampak kaku dengan daging yang padat.

Ketika membeli ikan yang sudah dipotong-potong, cek kesegaran dengan menekan jari anda. Jika ikan kembali ke bentuk semula, maka bererti kualitinya baik. Keadaan ikan kurang baik jika tekanan jari anda nampak tidak menghilang.

Warna

Dalam ikan segar, sisik akan melekat rapat pada kulit dan nampak terang, memantulkan cahaya, dan berwarna metalik. Insang dari ikan segar mesti nampak merah atau merah muda.

Sementara udang, ketam, lobster yang segar bertanda dengan warna terang pada buntutnya tanpa adanya warna yang pudar. Manakala ketika membeli tiram segar, cari yang berwarna kuning air semula jadi dengan cecair bening di dalamnya.

Bau

Ikan yang segar tidak berbau tajam, sekurang-kurangnya hanya sedikit mengeluarkan bau. Ikan yang mulai busuk dapat bertanda dengan bau seperti amonia atau bau amis yang berlebih. Mungkin, ikan tersebut ialah produk yang sudah lama atau tidak dibekukan dengan sesuai.

Begitu pula produk makanan laut segar lain. Anda dapat mencium bau laut secara samar, namun tidak berbau amis.

Selain itu, masih ada beberapa perkara penting yang perlu anda perhatikan ketika mengambil makanan laut:

  • Setelah membeli, segera masukkan ke dalam peti sejuk.
  • Gunakan produk makanan laut tidak lebih dari tiga hari setelah membeli.
  • Elakkan produk mentah untuk bersentuhan dengan makanan laut yang sudah matang, termasuk alat masak yang digunakan.
  • Beli makanan laut dari pasaran yang dipercayai.
  • Pilih produk makanan laut yang diletakkan dalam penyejuk atau telah dibekukan dengan baik.


Daging dan makanan laut adalah sumber protein yang berguna sebagai pembekal tenaga tubuh yang penting. Maka pastikan hanya produk dengan kualiti keselamatan dan terbaik yang anda makan.

Related Posts

Bagaimana Memilih Daging Dan Makanan Laut Yang Segar
4/ 5
Oleh