Kini kesedaran hidup sihat semakin meningkat. Pengambilan makanan sihat adalah tumpuan utama. Flaxseed atau biji rami adalah salah satu makanan sihat dengan faedah yang tidak sedikit.
Flaxseed kaya kandungan serat larut dan tidak larut serta asid lemak omega-3. Biji ini juga mempunyai faedah antioksidan dan estrogen, berkat kandungan lignans di dalamnya.
Kira-kira 7 gram atau satu sudu flaxseed mengandungi 37 kalori, 2 gram serat pangan, dan 2 gram asid lemak tidak tepu.
Berikut beberapa faedah flaxseed bagi kesihatan:
Menstabilkan tahap gula darah
Pengambilan flaxseed sebanyak 3 kali sehari selama 3 bulan pada sebuah kajian, membuktikan dapat membantu menstabilkan tahap gula darah pada pesakit diabetes jenis 2. Kajian lain menunjukkan, pengambilan serbuk flaxseed secara teratur selama satu bulan, menurunkan gula darah selepas puasa.
Melambatkan perkembangan kanser payudara
Kandungan lignan dalam flaxseed menyerupai hormon wanita, estrogen. Kerana bentuk yang sangat mirip, maka tubuh mengenali lignan sebagai estrogen dan membuat estrogen semula jadi seperti tidak berfungsi. Penyelidik percaya lignan boleh melambatkan perkembangan beberapa jenis kanser payudara yang dipengaruhi kadar estrogen tubuh.
Kurangkan keradangan
Keradangan yang biasanya menyertai penyakit asma dan parkinson, diduga dapat dikurangkan oleh sebatian ALA dan lignan yang dikandung flaxseed. Pengkaji mengungkap, kemampuan flaxseed ini dikaitkan dengan mengelakkan pembentukan plak pada arteri, yang sekaligus dapat mencegah serangan jantung dan stroke.
Mengelakkan penyakit kardiovaskular
Pengambilan omega-3 pada tubuh dapat membantu menormalkan degupan jantung. Kajian terbaru juga menduga, omega-3 dalam flaxseed boleh membantu mengurangkan tekanan darah, mengelakkan pengerasan dan pembentukan plak pada arteri (pembuluh darah bersih).
Menurunkan tingkat kolesterol
Flaxseed boleh menekan paras kolesterol LDL (low-density lipoprotein) atau sering dipanggil kolesterol jahat, sekaligus tingkat kolesterol secara seluruh. Pembentangan flaxseed secara berbeza-beza termasuk dalam roti dan muffin mempunyai faedah yang sama. Meski demikian, flaxseed tidak kelihatan banyak mempengaruhi HDL (high-density lipoprotein) atau kolesterol baik.
Selain itu, pastikan bagi tidak mengambil secara berlebihan. Sajian flaxseed kira-kira 50 gram atau 5 sendok makan per hari, dianggap mencukupi. Tambah satu sudu flaxseed pada bijirin sarapan pagi, atau pada mayonaise dalam roti lapis. Flaxseed juga akan menambah serat sekaligus rasa pada yogurt sebagai makanan ringan atau makanan penutup.
Mempunyai kebiasaan memakan flaxseed atau biji rami secara teratur dapat memperoleh faedah kesihatan. Namun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, sila rujuk dengan doktor atau ahli gizi sebelum mengambil flaxseed.
Flaxseed kaya kandungan serat larut dan tidak larut serta asid lemak omega-3. Biji ini juga mempunyai faedah antioksidan dan estrogen, berkat kandungan lignans di dalamnya.
Kira-kira 7 gram atau satu sudu flaxseed mengandungi 37 kalori, 2 gram serat pangan, dan 2 gram asid lemak tidak tepu.
Berikut beberapa faedah flaxseed bagi kesihatan:
Menstabilkan tahap gula darah
Pengambilan flaxseed sebanyak 3 kali sehari selama 3 bulan pada sebuah kajian, membuktikan dapat membantu menstabilkan tahap gula darah pada pesakit diabetes jenis 2. Kajian lain menunjukkan, pengambilan serbuk flaxseed secara teratur selama satu bulan, menurunkan gula darah selepas puasa.
Melambatkan perkembangan kanser payudara
Kandungan lignan dalam flaxseed menyerupai hormon wanita, estrogen. Kerana bentuk yang sangat mirip, maka tubuh mengenali lignan sebagai estrogen dan membuat estrogen semula jadi seperti tidak berfungsi. Penyelidik percaya lignan boleh melambatkan perkembangan beberapa jenis kanser payudara yang dipengaruhi kadar estrogen tubuh.
Kurangkan keradangan
Keradangan yang biasanya menyertai penyakit asma dan parkinson, diduga dapat dikurangkan oleh sebatian ALA dan lignan yang dikandung flaxseed. Pengkaji mengungkap, kemampuan flaxseed ini dikaitkan dengan mengelakkan pembentukan plak pada arteri, yang sekaligus dapat mencegah serangan jantung dan stroke.
Mengelakkan penyakit kardiovaskular
Pengambilan omega-3 pada tubuh dapat membantu menormalkan degupan jantung. Kajian terbaru juga menduga, omega-3 dalam flaxseed boleh membantu mengurangkan tekanan darah, mengelakkan pengerasan dan pembentukan plak pada arteri (pembuluh darah bersih).
Menurunkan tingkat kolesterol
Flaxseed boleh menekan paras kolesterol LDL (low-density lipoprotein) atau sering dipanggil kolesterol jahat, sekaligus tingkat kolesterol secara seluruh. Pembentangan flaxseed secara berbeza-beza termasuk dalam roti dan muffin mempunyai faedah yang sama. Meski demikian, flaxseed tidak kelihatan banyak mempengaruhi HDL (high-density lipoprotein) atau kolesterol baik.
Tips Mengambil Flaxseed
Pastikan bagi mengambil flaxseed yang sudah ditumbuk, sebab biji ini dapat masuk ke seluruh bahagian tubuh tanpa dicerna. Flaxseed mentah yang belum diproses mungkin mengandung racun. Masak flaxseed bersama dengan makanan lain bagi menghancurkan racun. Anda boleh menambah flaxseed pada biskut, muffin, atau roti sebelum dibakar.Selain itu, pastikan bagi tidak mengambil secara berlebihan. Sajian flaxseed kira-kira 50 gram atau 5 sendok makan per hari, dianggap mencukupi. Tambah satu sudu flaxseed pada bijirin sarapan pagi, atau pada mayonaise dalam roti lapis. Flaxseed juga akan menambah serat sekaligus rasa pada yogurt sebagai makanan ringan atau makanan penutup.
Mempunyai kebiasaan memakan flaxseed atau biji rami secara teratur dapat memperoleh faedah kesihatan. Namun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, sila rujuk dengan doktor atau ahli gizi sebelum mengambil flaxseed.
Flaxseed, Biji Yang Kaya Serat Dengan Banyak Faedah
4/
5
Oleh
shella