Rasa yang lebih manis dan tidak adanya kandungan kalori menjadikan stevia mula dijeling untuk dijadikan alternatif gula biasa.
Stevia ialah pemanis dan alternatif gula yang diekstrak dari daun tanaman Stevia rebaudiana. Di tempat asal, Paraguay dan Brazil, daun stevia sudah digunakan selama beratus-ratus tahun sebagai pemanis ubat-ubatan dan teh. Stevia terasa manis berkat kandungan steviol glycosides yang ada di dalamnya. Kompaun tersebut menjadikan stevia terasa 250-300 kali lebih manis daripada sukrosa atau gula biasa.
Walau jauh lebih manis jika dibandingkan dengan gula biasa, stevia malah cenderung untuk tidak mempunyai kalori. Kalaupun ada, itu biasanya berasal dari bahan makanan lain yang dicampur di dalamnya. Bahan tersebut ditambah untuk mengurangkan rasa pahit selepas diminum dan meningkatkan rasa stevia.
Adakah anda tahu jika stevia tidak akan tersimpan dalam tubuh bila dimakan? Kompaun steviol glycosides akan dipecah menjadi steviol untuk kemudian diserap oleh tubuh dan dibuang dengan cepat dalam bentuk najis dan air kencing.
Di samping itu, stevia juga mengandungi pelbagai nutrisi penting seperti vitamin A, B, dan C, kalsium, zat besi, zink, natrium, kalium, protein, dan unsur-unsur lain. Faktor-faktor tersebutlah yang menjadikan stevia dipercayai sesuai untuk mereka yang sedang mengawal berat badan atau mengawal diabetes. Berikut beberapa kemungkinan faedah stevia yang boleh kita ambil.
Kanser pankreas
Tanaman stevia mempunyai banyak sebatian antioksidan seperti flavonoid, triterpene, tannin, kaempferol, dan lain sebagainya. Ada kajian yang mendapati bahawa kaempferol dapat mengurangkan risiko kanser pankreas.
Tekanan darah
Zat dalam ekstrak stevia didapati mampu melebarkan pembuluh darah serta meningkatkan perkumuhan air kencing dan natrium. Tanaman stevia pun dipercayai mempunyai sifat kardiotonik yang mampu menormalkan tekanan darah dan mengatur denyutan jantung.
Diabetes
Satu kajian menunjukkan bahawa selain tidak mengandungi karbohidrat dan kalori, stevia juga tidak akan menjejaskan gula darah atau respons insulin. Dengan mengambil stevia, pesakit diabetes pun dipercayai boleh mengambil lebih banyak jenis makanan dan menghadapi rancangan makan sihat.
Kajian lain melaporkan jika stevia sangat sedikit, bahkan tidak memberikan kesan apa pun terhadap kadar insulin, glukosa darah, tekanan darah tinggi, dan berat badan. Kadar gula darah selepas makan pada pesakit diabetes pun dilaporkan berkurang ketika mengambil stevia.
Berat badan
Seperti disebutkan di atas, stevia tidak mengandungi kalori sama sekali. Oleh kerana itu, alternatif gula ini dinilai boleh membantu mengurangkan pengambilan tenaga. Di samping itu, stevia pun tidak boleh diserap dengan baik sehingga membuatnya dibuang utuh-utuh dari dalam tubuh.
Walaupun alternatif gula ini rendah kalori, penggunaan stevia juga tidak boleh sembarangan apalagi berlebihan. Dan ingat, mengambil makanan bebas gula, bukan bermakna anda bebas daripada kalori. Kalori boleh didapati dari makanan atau minuman lain.
Stevia ialah pemanis dan alternatif gula yang diekstrak dari daun tanaman Stevia rebaudiana. Di tempat asal, Paraguay dan Brazil, daun stevia sudah digunakan selama beratus-ratus tahun sebagai pemanis ubat-ubatan dan teh. Stevia terasa manis berkat kandungan steviol glycosides yang ada di dalamnya. Kompaun tersebut menjadikan stevia terasa 250-300 kali lebih manis daripada sukrosa atau gula biasa.
Walau jauh lebih manis jika dibandingkan dengan gula biasa, stevia malah cenderung untuk tidak mempunyai kalori. Kalaupun ada, itu biasanya berasal dari bahan makanan lain yang dicampur di dalamnya. Bahan tersebut ditambah untuk mengurangkan rasa pahit selepas diminum dan meningkatkan rasa stevia.
Adakah anda tahu jika stevia tidak akan tersimpan dalam tubuh bila dimakan? Kompaun steviol glycosides akan dipecah menjadi steviol untuk kemudian diserap oleh tubuh dan dibuang dengan cepat dalam bentuk najis dan air kencing.
Di samping itu, stevia juga mengandungi pelbagai nutrisi penting seperti vitamin A, B, dan C, kalsium, zat besi, zink, natrium, kalium, protein, dan unsur-unsur lain. Faktor-faktor tersebutlah yang menjadikan stevia dipercayai sesuai untuk mereka yang sedang mengawal berat badan atau mengawal diabetes. Berikut beberapa kemungkinan faedah stevia yang boleh kita ambil.
Kanser pankreas
Tanaman stevia mempunyai banyak sebatian antioksidan seperti flavonoid, triterpene, tannin, kaempferol, dan lain sebagainya. Ada kajian yang mendapati bahawa kaempferol dapat mengurangkan risiko kanser pankreas.
Tekanan darah
Zat dalam ekstrak stevia didapati mampu melebarkan pembuluh darah serta meningkatkan perkumuhan air kencing dan natrium. Tanaman stevia pun dipercayai mempunyai sifat kardiotonik yang mampu menormalkan tekanan darah dan mengatur denyutan jantung.
Diabetes
Satu kajian menunjukkan bahawa selain tidak mengandungi karbohidrat dan kalori, stevia juga tidak akan menjejaskan gula darah atau respons insulin. Dengan mengambil stevia, pesakit diabetes pun dipercayai boleh mengambil lebih banyak jenis makanan dan menghadapi rancangan makan sihat.
Kajian lain melaporkan jika stevia sangat sedikit, bahkan tidak memberikan kesan apa pun terhadap kadar insulin, glukosa darah, tekanan darah tinggi, dan berat badan. Kadar gula darah selepas makan pada pesakit diabetes pun dilaporkan berkurang ketika mengambil stevia.
Berat badan
Seperti disebutkan di atas, stevia tidak mengandungi kalori sama sekali. Oleh kerana itu, alternatif gula ini dinilai boleh membantu mengurangkan pengambilan tenaga. Di samping itu, stevia pun tidak boleh diserap dengan baik sehingga membuatnya dibuang utuh-utuh dari dalam tubuh.
Walaupun alternatif gula ini rendah kalori, penggunaan stevia juga tidak boleh sembarangan apalagi berlebihan. Dan ingat, mengambil makanan bebas gula, bukan bermakna anda bebas daripada kalori. Kalori boleh didapati dari makanan atau minuman lain.
Stevia Yang Rendah Kalori Sebagai Alternatif Gula
4/
5
Oleh
shella