Zat besi ialah nutrien yang memainkan peranan penting dalam pertumbuhan manusia semenjak dalam kandungan.
Petua pola makan yang kurang diamati dengan gaya hidup yang serba cepat dapat mengakibatkan tubuh Anda kekurangan cadangan zat besi. Jika kadar zat besi menurun, kemampuan tubuh untuk memproduksi sel darah merah yang sehat pun ikut mengalami penurunan. Kondisi ini disebut anemia akibat kekurangan zat besi. Jika dibiarkan berkelanjutan, kinerja organ-organ dan pertahanan kekebalan tubuh akan menurun.
Sementara pada ibu hamil, kekurangan sel darah merah dapat menyebabkan hambatan atau bahkan gangguan pada pertumbuhan janin, termasuk otak dan sarafnya.
Kekurangan zat besi dapat menyebabkan anemia sehingga penderitanya mulai lemas dan kelesuan. Tubuh kita pada dasarnya mendapatkan kebutuhan zat besi dari makanan yang dikonsumsi. Oleh karena itu, sangat penting bagi kita untuk memilih makanan yang beragam agar kebutuhan dasar akan vitamin dan mineral tubuh bisa terpenuhi.
Biasanya kekurangan zat besi disebabkan oleh faktor-faktor berikut ini:
Pendarahan
Kehilangan darah merupakan sebab utama tubuh kekurangan zat besi. Pada awal terjadinya pendarahan, badan masih mempunyai cadangan zat besi untuk menyelesaikan keadaan tersebut. Tapi jika tidak ditangani, cadangan zat besi mula menurun dan akhirnya terjadi anemia. Kekurangan darah boleh disebabkan oleh haid bulanan yang berlebihan, luka pada dinding perut, buasir atau ketika menderma darah dalam jumlah yang berlebihan.
Peningkatan keperluan zat besi
Keperluan zat besi dalam tiap tahap pertumbuhan berbeza-beza. Pada usia remaja, keperluan zat besi kita mencapai tahap paling tinggi. Pada saat hamil, wanita akan memerlukan zat besi tambahan untuk pertumbuhan janin. Keperluan ini sering tidak dapat dipenuhi hanya dengan pengambilan makanan, sehingga diperlukan juga makanan tambahan zat besi.
Kekurangan pengambilan makanan yang mengandungi zat besi
Ada dua bentuk zat besi yang diserap tubuh dari makanan yang anda konsumsi.
Zat besi heme lebih mudah diserap tubuh berbanding zat besi non-heme yang berasal dari sumber sayur-sayuran. Penyerapan juga akan lebih mudah jika makanan berzat besi dimakan dengan sokongan vitamin C yang banyak terdapat di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti tomato, oren, mangga, dan brokoli.
Penurunan tahap penyerapan
Pada kelompok orang lanjut usia, zat besi boleh tidak diserap tubuh kerana penurunan sekresi asam lambung di dalam perut seperti dalam keadaan atrophic gastritis, penggunaan antasida dalam jangka panjang, dan cirit-birit tahap kronik.
Beberapa makanan dan minuman tertentu mengandungi bahan yang boleh mengurangkan kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien zat besi. Antara lain:
Makanan yang Kaya dengan Nutrisi Zat Besi
Berikut ini ialah beberapa makanan dan kadar zat besi yang terkandung dalam sukatan satu cawan atau gram:
Untuk sebahagian ibu hamil, keperluan zat besi yang meningkat perlu disokong oleh makanan tambahan. Biasanya makanan tambahan zat besi diberikan doktor dalam bentuk ferus sulfat, ferrous fumerat, atau ferrous gluconate. Gangguan perut dan sembelit ialah kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh pengambilan makanan tambahan zat besi ini. Selalu tanyakan mengenai cara penggunaannya kepada doktor.
Kenapa Zat Besi Penting?
Zat besi ialah bahagian penting daripada hemoglobin. Hemoglobin ialah bahagian sel darah merah yang memainkan peranan dalam membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh tubuh dan membawa karbon dioksida kembali ke paru-paru untuk dikeluarkan.Petua pola makan yang kurang diamati dengan gaya hidup yang serba cepat dapat mengakibatkan tubuh Anda kekurangan cadangan zat besi. Jika kadar zat besi menurun, kemampuan tubuh untuk memproduksi sel darah merah yang sehat pun ikut mengalami penurunan. Kondisi ini disebut anemia akibat kekurangan zat besi. Jika dibiarkan berkelanjutan, kinerja organ-organ dan pertahanan kekebalan tubuh akan menurun.
Sementara pada ibu hamil, kekurangan sel darah merah dapat menyebabkan hambatan atau bahkan gangguan pada pertumbuhan janin, termasuk otak dan sarafnya.
Kekurangan zat besi dapat menyebabkan anemia sehingga penderitanya mulai lemas dan kelesuan. Tubuh kita pada dasarnya mendapatkan kebutuhan zat besi dari makanan yang dikonsumsi. Oleh karena itu, sangat penting bagi kita untuk memilih makanan yang beragam agar kebutuhan dasar akan vitamin dan mineral tubuh bisa terpenuhi.
Mengesan Sebab Kekurangan Zat Besi
Di Indonesia, kira-kira 50% ibu hamil dijangka mengalami kekurangan zat besi. Kira-kira 40% wanita dan 35% anak usia prasekolah mengalami anemia. Pada dasarnya wanita lebih terdedah mengalami anemia berbanding laki-laki.Biasanya kekurangan zat besi disebabkan oleh faktor-faktor berikut ini:
Pendarahan
Kehilangan darah merupakan sebab utama tubuh kekurangan zat besi. Pada awal terjadinya pendarahan, badan masih mempunyai cadangan zat besi untuk menyelesaikan keadaan tersebut. Tapi jika tidak ditangani, cadangan zat besi mula menurun dan akhirnya terjadi anemia. Kekurangan darah boleh disebabkan oleh haid bulanan yang berlebihan, luka pada dinding perut, buasir atau ketika menderma darah dalam jumlah yang berlebihan.
Peningkatan keperluan zat besi
Keperluan zat besi dalam tiap tahap pertumbuhan berbeza-beza. Pada usia remaja, keperluan zat besi kita mencapai tahap paling tinggi. Pada saat hamil, wanita akan memerlukan zat besi tambahan untuk pertumbuhan janin. Keperluan ini sering tidak dapat dipenuhi hanya dengan pengambilan makanan, sehingga diperlukan juga makanan tambahan zat besi.
Kekurangan pengambilan makanan yang mengandungi zat besi
Ada dua bentuk zat besi yang diserap tubuh dari makanan yang anda konsumsi.
- Heme: berasal dari hemoglobin. Biasanya terdapat di dalam bahan makanan haiwan seperti daging ayam, daging merah, dan ikan.
- Non-heme: ada dalam bahan makanan nabati seperti sayur-sayuran berdaun hijau. Antara lain bayam dan buah-buahan kering.
Zat besi heme lebih mudah diserap tubuh berbanding zat besi non-heme yang berasal dari sumber sayur-sayuran. Penyerapan juga akan lebih mudah jika makanan berzat besi dimakan dengan sokongan vitamin C yang banyak terdapat di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran seperti tomato, oren, mangga, dan brokoli.
Penurunan tahap penyerapan
Pada kelompok orang lanjut usia, zat besi boleh tidak diserap tubuh kerana penurunan sekresi asam lambung di dalam perut seperti dalam keadaan atrophic gastritis, penggunaan antasida dalam jangka panjang, dan cirit-birit tahap kronik.
Beberapa makanan dan minuman tertentu mengandungi bahan yang boleh mengurangkan kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien zat besi. Antara lain:
- Makanan kaya phytate dan oxalate seperti kacang, coklat dan strawberi.
- Kandungan tanin seperti dalam teh dan wain.
Makanan yang Kaya dengan Nutrisi Zat Besi
Berikut ini ialah beberapa makanan dan kadar zat besi yang terkandung dalam sukatan satu cawan atau gram:
- Bayam (1 cawan): 6,45 mg.
- Tahu (113 mg): 6.4 mg.
- Tempe (1 cawan): 4.5 mg.
- Kacang soya (1 cawan): 8.8 mg.
- 75 g hati sapi: 4.8 mg.
- 75 g hati ayam: 9.2 mg.
- 75 g tiram: 6.2 mg
Untuk sebahagian ibu hamil, keperluan zat besi yang meningkat perlu disokong oleh makanan tambahan. Biasanya makanan tambahan zat besi diberikan doktor dalam bentuk ferus sulfat, ferrous fumerat, atau ferrous gluconate. Gangguan perut dan sembelit ialah kesan sampingan yang boleh ditimbulkan oleh pengambilan makanan tambahan zat besi ini. Selalu tanyakan mengenai cara penggunaannya kepada doktor.
Kepentingan Zat Besi Untuk Tubuh
4/
5
Oleh
shella