Mengambil makanan kegemaran tentulah aktiviti menyeronokkan, namun pernahkah terpikirkan oleh anda bagaimana makanan yang dimakan melakukan perjalanan dalam proses pencernaan?
Makanan ialah sumber tenaga bagi tubuh. Kandungan nutrisi di dalamnya akan memberikan tenaga serta bahan-bahan lain yang diperlukan oleh sel-sel pada tubuh. Namun sebelum makanan perlu melalui proses penghadaman sehingga menjadi bahagian yang cukup kecil dan boleh diserap tubuh.
Menelan
Mulut ialah awal dari saluran penghadaman. Segera selepas gigitan pertama pada makanan, maka proses penghadaman bermula. Apabila proses mengunyah makanan menjadi bahagian yang lebih kecil, maka kelenjar air liur akan menghasilkan air liur guna membantu memperhalusi makanan. Selain itu, air liur juga mengandungi enzim yang mula mencerna karbohidrat menjadi lebih kecil agar boleh diserap oleh usus.
Lidah kemudian akan mendorong makanan yang sudah halus ke belakang mulut ke esofagus atau kerongkong. Gerakan peristaltik dari otot halus kemudian membawa makanan ke perut.
Penghadaman pada lambung
Perut yang kelihatan seperti beg, mempunyai dinding-dinding otot yang kuat mengelilinginya. Selain menampung makanan, perut juga berfungsi sebagai pemusnah dan penghalus makanan. Perut akan menghasilkan asid dan enzim yang akan meneruskan proses pencernaan makanan. Keluar dari perut, makanan akan mempunyai tekstur cecair atau menyerupai pes yang lembut yang kemudian bergerak ke usus halus. Di dalam perut, proses penghadaman protein bermula.
Penghadaman dan penyerapan pada usus halus
Jika diukur, usus halus mempunyai panjang kira-kira 6 meter yang terdiri daripada tiga bahagian, iaitu usus dua belas jari (duodenum), usus kosong (jejunum), dan usus penyerapan (ileum). Di dalamnya, makanan akan kembali diproses dengan enzim penghadaman yang dihasilkan pankreas, dinding usus halus, dan cecair hempedu dari pundi hempedu. Ketiga-tiga mereka akan bekerja bersama-sama untuk menyelesaikan penghadaman makanan agar menjadi unit-unit kecil yang dapat diserap ke dalam pembuluh darah usus.
Enzim penghadaman secara kimiawi akan memecah molekul makanan kompleks menjadi lebih sederhana, kemudian cecair hempedu membantu proses penghadaman mekanikal yang memecah lemak sehingga menjadi zarah yang lebih kecil. Apabila makanan melalui usus dua belas jari, bermakna proses penghadaman selesai. Proses seterusnya ialah penyerapan.
Penyerapan makanan umumnya berlaku dalam usus halus jejunum dan ileum. Di sana terdapat banyak lipatan atau disebut jonjot-jonjot usus (vili). Vili mempunyai fungsi memperluas permukaan penyerapan, sehingga makanan boleh diserap dengan lebih berkesan.
Selama proses penyerapan, molekul makanan akan memasuki aliran darah melalui dinding usus. Pembuluh darah mikroskopik atau rerambut dalam villi akan menyerap hasil penghadaman yang berupa protein dan karbohidrat, manakala pembuluh getah bening dalam villi akan menyerap lemak.
Dari situ, aliran darah akan membawa makanan yang sudah dicerna menuju ke hati. Sel-sel hati kemudian akan menapis zat-zat berbahaya dalam darah. Hati juga akan menyimpan vitamin larut dalam lemak serta nutrien yang berlebihan, seperti glukosa untuk disimpan sebagai sandaran. Cadangan nutrisi ini akan dilepaskan apabila tubuh perlu tenaga tambahan misalnya ketika seseorang lari marathon.
Penyerapan pada usus besar
Sebahagian besar yang masuk ke dalam usus besar ialah sisa-sisa makanan yang tidak boleh dicerna atau diserap dan air. Usus besar terdiri daripada enam bahagian, bermula dari sekum, kolon asenden, kolon transversum, kolon desenden, kolon sigmoid, dan diakhiri dengan rektum.
Tugas utama usus besar ialah menyerap air dan mineral dari sisa makanan tersebut sehingga menjadikan menjadi lebih padat dan membentuk najis. Gerak peristaltik kemudian akan mendorong najis ke rektum hingga dikeluarkan melalui anus.
Kecukupan air dan serat merupakan faktor penting yang menyokong kelancaran proses penghadaman. Pastikan anda minum kira-kira 8 gelas per hari dan mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya serat sehingga kesihatan sistem penghadaman terjaga untuk keadaan tubuh yang sihat.
Makanan ialah sumber tenaga bagi tubuh. Kandungan nutrisi di dalamnya akan memberikan tenaga serta bahan-bahan lain yang diperlukan oleh sel-sel pada tubuh. Namun sebelum makanan perlu melalui proses penghadaman sehingga menjadi bahagian yang cukup kecil dan boleh diserap tubuh.
Memecah Pemakanan dalam Makanan
Makanan yang telah menjadi bahagian-bahagian kecil akan dicerna tubuh dalam empat proses utama penghadaman.Menelan
Mulut ialah awal dari saluran penghadaman. Segera selepas gigitan pertama pada makanan, maka proses penghadaman bermula. Apabila proses mengunyah makanan menjadi bahagian yang lebih kecil, maka kelenjar air liur akan menghasilkan air liur guna membantu memperhalusi makanan. Selain itu, air liur juga mengandungi enzim yang mula mencerna karbohidrat menjadi lebih kecil agar boleh diserap oleh usus.
Lidah kemudian akan mendorong makanan yang sudah halus ke belakang mulut ke esofagus atau kerongkong. Gerakan peristaltik dari otot halus kemudian membawa makanan ke perut.
Penghadaman pada lambung
Perut yang kelihatan seperti beg, mempunyai dinding-dinding otot yang kuat mengelilinginya. Selain menampung makanan, perut juga berfungsi sebagai pemusnah dan penghalus makanan. Perut akan menghasilkan asid dan enzim yang akan meneruskan proses pencernaan makanan. Keluar dari perut, makanan akan mempunyai tekstur cecair atau menyerupai pes yang lembut yang kemudian bergerak ke usus halus. Di dalam perut, proses penghadaman protein bermula.
Penghadaman dan penyerapan pada usus halus
Jika diukur, usus halus mempunyai panjang kira-kira 6 meter yang terdiri daripada tiga bahagian, iaitu usus dua belas jari (duodenum), usus kosong (jejunum), dan usus penyerapan (ileum). Di dalamnya, makanan akan kembali diproses dengan enzim penghadaman yang dihasilkan pankreas, dinding usus halus, dan cecair hempedu dari pundi hempedu. Ketiga-tiga mereka akan bekerja bersama-sama untuk menyelesaikan penghadaman makanan agar menjadi unit-unit kecil yang dapat diserap ke dalam pembuluh darah usus.
Enzim penghadaman secara kimiawi akan memecah molekul makanan kompleks menjadi lebih sederhana, kemudian cecair hempedu membantu proses penghadaman mekanikal yang memecah lemak sehingga menjadi zarah yang lebih kecil. Apabila makanan melalui usus dua belas jari, bermakna proses penghadaman selesai. Proses seterusnya ialah penyerapan.
Penyerapan makanan umumnya berlaku dalam usus halus jejunum dan ileum. Di sana terdapat banyak lipatan atau disebut jonjot-jonjot usus (vili). Vili mempunyai fungsi memperluas permukaan penyerapan, sehingga makanan boleh diserap dengan lebih berkesan.
Selama proses penyerapan, molekul makanan akan memasuki aliran darah melalui dinding usus. Pembuluh darah mikroskopik atau rerambut dalam villi akan menyerap hasil penghadaman yang berupa protein dan karbohidrat, manakala pembuluh getah bening dalam villi akan menyerap lemak.
Dari situ, aliran darah akan membawa makanan yang sudah dicerna menuju ke hati. Sel-sel hati kemudian akan menapis zat-zat berbahaya dalam darah. Hati juga akan menyimpan vitamin larut dalam lemak serta nutrien yang berlebihan, seperti glukosa untuk disimpan sebagai sandaran. Cadangan nutrisi ini akan dilepaskan apabila tubuh perlu tenaga tambahan misalnya ketika seseorang lari marathon.
Penyerapan pada usus besar
Sebahagian besar yang masuk ke dalam usus besar ialah sisa-sisa makanan yang tidak boleh dicerna atau diserap dan air. Usus besar terdiri daripada enam bahagian, bermula dari sekum, kolon asenden, kolon transversum, kolon desenden, kolon sigmoid, dan diakhiri dengan rektum.
Tugas utama usus besar ialah menyerap air dan mineral dari sisa makanan tersebut sehingga menjadikan menjadi lebih padat dan membentuk najis. Gerak peristaltik kemudian akan mendorong najis ke rektum hingga dikeluarkan melalui anus.
Kecukupan air dan serat merupakan faktor penting yang menyokong kelancaran proses penghadaman. Pastikan anda minum kira-kira 8 gelas per hari dan mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya serat sehingga kesihatan sistem penghadaman terjaga untuk keadaan tubuh yang sihat.
Ingin Tahu Proses Pencernaan Dan Penyerapan Makanan Didalam Tubuh?
4/
5
Oleh
shella