Monday, January 9, 2017

Waspada, Salah Memilih Restoran Bisa Berbahaya

Ada kalanya anda bersama keluarga menikmati kebersamaan menjamu selera di restoran.

Rasanya ada kebanggaan tersendiri ketika menjamu selera di restoran berbanding di rumah. Tapi mungkin anda belum tahu bahawa ternyata menjamu selera di restoran tidak selalu seperti yang difikirkan selama ini.

Waspada, Salah Memilih Restoran Bisa Berbahaya

Para pemilik usaha ini ada yang peduli tentang kebersihan tempat usahanya, namun ada pula yang tidak memperhatikannya. Dalam hal ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna dan pada akhirnya memberi kesan buruk kepada imej restoran itu sendiri.

Mungkin saja salah satu restoran jorok itu ialah tempat yang sering anda lawat.

Agar tidak terjerumus ke dalam sarang kuman, cuba ambil perhatian tanda-tanda yang boleh menandakan sebuah restoran tidak layak untuk disinggahi. Berikut ini ialah tanda-tandanya.

  • Anda melihat pelayan dengan seragam yang kotor dan tidak kemas. Mereka juga tidak mengenakan penutup rambut saat menyajikan makanan ke meja anda. Padahal kuman dari rambut pelayan boleh merebak ke makanan anda. Restoran yang mementingkan kebersihan dan keselamatan makanan akan melakukan perkara sekecil apa pun untuk mencegah kuman hinggap di hidangan anda.
  • Tengoklah ke tandas. Jika kotor dan berbau, boleh dipastikan kuman di tandas boleh terbawa hingga ke meja makan. Lihat juga wastafelnya. Pemilik yang peduli terhadap kebersihan akan menyediakan air dan sabun untuk mencuci tangan serta menyiapkan tisu atau alat pengering tangan di tandas. Amaran 'Cuci Tangan Sebelum Makan' juga akan kelihatan di kawasan restoran. Hal itu dilakukan pemilik kerana tahu mencuci tangan ialah salah satu cara meminimakan penyebaran kuman.
  • Mungkin selama ini anda belum tahu bahawa buku menu makanan menyimpan banyak kuman. Begitulah hakikatnya. Buku menu selalu berpindah tangan dari pelanggan satu kepada pelanggan lain dan anda tidak pernah tahu sama ada sebelum ini dipegang oleh orang yang telah mencuci tangannya atau belum. Jika pemilik restoran tidak peduli akan keadaan, anda akan melihat betapa kotor dan berminyaknya menu tersebut.
  • Para restoran kerap kali menggunakan makanan ringan yang tidak dimakan oleh pelanggannya untuk diletakkan di meja pada keesokan harinya. Perhatikan sebelum memakan makanan ringan. Jika kelihatan tidak segar, sebaiknya jangan dimakan.
  • Bagaimanakah dengan gambaran mejanya? Cuba sentuh meja itu dengan jari anda, jika tangan berdebu atau berminyak, maka pelayan tidak membersihkan meja dengan semburan khas pembasmi kuman, selamat anda makan bersama kuman!
  • Alatan makan seperti pinggan mangkuk, gelas, sudu, dan garpu merupakan hal penting kerana berhubungan langsung dengan makanan yang masuk ke tubuh. Tinggalkan restoran itu jika peralatan makan berdebu, berminyak, basah, atau berkarat. Alatan makanan yang bersih harus bersih dan tidak ada bekas cap jari sebelum anda memakainya.
  • Sesampainya di restoran, cuba hirup aromanya. Jika anda mencium bau-bau yang tidak sedap, bererti tempat yang anda datangi tidak terjaga kebersihannya. Perhatikan juga keadaan sekelilingnya, seperti lantai, dinding, dan langit-langit. Adakah kelihatan kotor dan penuh debu? Jika benar, lebih baik tinggalkan tempat itu.
  • Jika anda melihat perosak seperti lalat, lipas, dan tikus, bermakna anda harus berfikir seribu kali sebelum mengisi perut dengan makanan dari restoran itu.


Mungkin anda kerap memandang rendah hal-hal di atas, selama ini juga saya baik-baik saja makan di restoran semacam itu. "Namun jangan salah bahawa ketika keadaan tubuh sedang tidak fit, justeru kuman-kuman yang akan 'memakan' anda.

Related Posts

Waspada, Salah Memilih Restoran Bisa Berbahaya
4/ 5
Oleh