Selama ini komuniti ditawarkan oleh iklan yang menyatakan bahawa spirulina mempunyai banyak faedah.
Iklan menyebut, spirulina boleh menyelesaikan berbagai macam penyakit. Kandungan proteinnya yang disebut-sebut lebih tinggi daripada daging ini juga boleh menghadapi pemakanan anda sehari-hari dan menjaga agar tubuh tetap sihat. Bahkan, spirulina kerap disebut sebagai superfood. Sebenarnya apa itu spirulina? Apakah benar-benar berkhasiat?
Spirulina ialah salah satu spesies daripada cyanobacteria, tumbuh-tumbuhan alga berpigmen hijau-kebiruan, yang boleh dimakan manusia dan haiwan. Tumbuh di perairan tropika dan subtropika yang mempunyai kandungan garam tinggi. Ada beberapa spesies lain yang tumbuh di tasik air tawar.
Jika diolah, spirulina boleh dibuat atau dicampurkan ke dalam makanan tambahan, kosmetik, susu, sari buah, minuman serbuk, dan bahkan makanan untuk para angkasawan ketika berada di luar angkasa. Ada anggapan bahawa makanan atau minuman yang mengandungi spirulina akan menjadi lebih berkhasiat.
Meski begitu, jika berbanding dengan tanaman sumber protein, seperti kacang-kacangan, spirulina dianggap lebih baik.
Selain protein, spirulina juga mengandungi beberapa nutrisi lain dan kaya akan vitamin B1, B2, B3, B6, B9, A, C, E, dan K. Maklumat yang berkata bahawa spirulina merupakan sumber vitamin B12 ialah keliru.
Dari segi perubatan, hanya satu keadaan yang dianggap memberi kesan positif dengan penggunaan spirulina, iaitu mengubati luka precancerous pada mulut. Meski statusnya pun masih "kemungkinan berkesan".
Untuk keadaan-keadaan lain masih belum cukup terbukti dan perlu kajian lebih lanjut.
Fenilketonuria ialah sebuah penyakit genetik yang jarang berlaku yang membuat tubuh tidak dapat mencerna fenilalanin. Akibatnya fenilalanin terkumpul di otak dan membawa kerosakan. Pesakit fenilketonuria tidak boleh mengambil spirulina. Alasannya, spirulina dan makanan kaya protein lain mengandungi fenilalanin asid amino.
Spirulina diketahui mempunyai beberapa spesies yang boleh menghasilkan racun. Spirulina yang tumbuh di alam bebas juga berpotensi tercemar oleh racun. Beberapa spirulina ditemui tercemar oleh racun yang boleh membawa gangguan penghadaman dan kesan jangka panjangnya ialah kanser hati.
Iklan menyebut, spirulina boleh menyelesaikan berbagai macam penyakit. Kandungan proteinnya yang disebut-sebut lebih tinggi daripada daging ini juga boleh menghadapi pemakanan anda sehari-hari dan menjaga agar tubuh tetap sihat. Bahkan, spirulina kerap disebut sebagai superfood. Sebenarnya apa itu spirulina? Apakah benar-benar berkhasiat?
Spirulina ialah salah satu spesies daripada cyanobacteria, tumbuh-tumbuhan alga berpigmen hijau-kebiruan, yang boleh dimakan manusia dan haiwan. Tumbuh di perairan tropika dan subtropika yang mempunyai kandungan garam tinggi. Ada beberapa spesies lain yang tumbuh di tasik air tawar.
Jika diolah, spirulina boleh dibuat atau dicampurkan ke dalam makanan tambahan, kosmetik, susu, sari buah, minuman serbuk, dan bahkan makanan untuk para angkasawan ketika berada di luar angkasa. Ada anggapan bahawa makanan atau minuman yang mengandungi spirulina akan menjadi lebih berkhasiat.
Apa Saja Kandungan Spirulina?
Kandungan protein dalam spirulina dianggap lebih baik daripada daging dan susu. Ya, spirulina memang kaya akan protein, namun menurut kajian, spirulina tidak lebih baik daripada daging dan susu. Spirulina kering mengandungi kira-kira 60 peratus protein, menjadikannya sebagai makanan dengan kandungan protein yang lengkap. Namun ada beberapa asid amino yang lebih rendah pada spirulina berbanding protein pada daging dan susu, seperti lysiene dan cysteine.Meski begitu, jika berbanding dengan tanaman sumber protein, seperti kacang-kacangan, spirulina dianggap lebih baik.
Selain protein, spirulina juga mengandungi beberapa nutrisi lain dan kaya akan vitamin B1, B2, B3, B6, B9, A, C, E, dan K. Maklumat yang berkata bahawa spirulina merupakan sumber vitamin B12 ialah keliru.
Bolehkah Spirulina Mengubati Penyakit?
Anda mungkin pernah mendengar bahawa spirulina dapat menyelesaikan pelbagai keadaan, seperti stres, malanutrisi, berat badan berlebihan, alahan, keletihan, kencing manis, luka precancerous pada mulut, meningkatkan sistem kekebalan tubuh serta memori, mengurangkan kolesterol, mengelakkan penyakit jantung, melancarkan penghadaman, dan sebagainya .Dari segi perubatan, hanya satu keadaan yang dianggap memberi kesan positif dengan penggunaan spirulina, iaitu mengubati luka precancerous pada mulut. Meski statusnya pun masih "kemungkinan berkesan".
Untuk keadaan-keadaan lain masih belum cukup terbukti dan perlu kajian lebih lanjut.
Yang Perlu Diwaspadai Dari Spirulina
Spirulina memang kaya akan protein dan vitamin, namun bahan-bahan tersebut tidak sesuai untuk dimakan oleh sebahagian orang.Fenilketonuria ialah sebuah penyakit genetik yang jarang berlaku yang membuat tubuh tidak dapat mencerna fenilalanin. Akibatnya fenilalanin terkumpul di otak dan membawa kerosakan. Pesakit fenilketonuria tidak boleh mengambil spirulina. Alasannya, spirulina dan makanan kaya protein lain mengandungi fenilalanin asid amino.
Spirulina diketahui mempunyai beberapa spesies yang boleh menghasilkan racun. Spirulina yang tumbuh di alam bebas juga berpotensi tercemar oleh racun. Beberapa spirulina ditemui tercemar oleh racun yang boleh membawa gangguan penghadaman dan kesan jangka panjangnya ialah kanser hati.
Bolehkah Sihat Dengan Spirulina?
4/
5
Oleh
shella