Menjalankan pola hidup sihat boleh menjadikan anda dapat dielakkan dari risiko terkena penyakit jantung dan mengurangkan risiko kematian disebabkan penyakit jantung. Salah satunya ialah dengan cara memulakan tabiat mengambil makanan yang sihat untuk jantung.
Yang pertama ialah dengan mengelakkan makanan segera saji dan serba segera kerana dapat memperbesar risiko terkena berbagai macam penyakit yang berbahaya, salah satunya ialah penyumbatan saluran darah yang dapat berujung kepada serangan jantung. Selain berkalori tinggi, makanan siap saji umumnya mengandung kadar garam yang tinggi, sehingga boleh menyebabkan hipertensi.
Untuk terhindar dari risiko terkena penyakit jantung, anda perlu menjalani pola hidup sihat. Sebuah kajian mendedahkan bahawa dengan melakukan tabiat yang sihat, seperti sukan teratur, tidak merokok, dan mengambil makanan sihat, dapat mengurangkan risiko terkena penyakit jantung hingga 82 peratus. Selain itu, kajian lain juga mendedahkan bahawa orang yang berusia 70-90 tahun yang membiasakan diri hidup sihat, boleh menurunkan risiko kematian akibat penyakit jantung sebanyak 66 peratus.
Kumpulan Makanan Sihat
Salah satu pola hidup sihat yang boleh anda jalankan ialah mengambil makanan yang sihat untuk jantung. Lalu, apa saja makanan yang dimaksudkan?
Untuk menyihatkan jantung dan membantu bekerja dengan kuat, sebatian fitonutrien yang terdapat pada sayur-sayuran dan buah-buahan boleh membantu. Sebatian ini membantu melindungi tumbuhan daripada kuman, kulat, dan hama pengganggu. Sedangkan bagi manusia, sebatian ini dapat membantu tubuh berfungsi dengan baik.
Berikut pelbagai makanan yang mengandungi fitonutrien.
Teh hijau
Teh merupakan salah satu minuman kegemaran, terlebih kerana faedahnya. Ada beberapa kajian yang mendapati kaitan antara meminum teh hijau dengan penurunan risiko penyakit jantung. Salah satunya ialah kajian di Jepun, mereka yang meminum lebih daripada lima cawan teh hijau dalam sehari mempunyai risiko kira-kira 25 peratus lebih rendah mengalami kematian akibat serangan jantung dan stroke.
Namun, berhati-hatilah dalam pengambilan teh hijau. Meminum lebih daripada lima cawan teh hijau setiap hari boleh meningkatkan risiko terkena penyakit batu ginjal. Oleh kerana itu, jika mengambil banyak teh hijau, perbanyak juga pengambilan air putih agar terhindar daripada dehidrasi dan agar sistem kencing tetap lancar.
Kubis
Selain kaya akan fitonutrien yang dapat menyihatkan jantung, kubis juga mengandungi vitamin C, vitamin A, vitamin K, kalsium, potasium, dan zat besi. Oleh kerana itu, anda boleh menambah kubis ke dalam salad atau menu sayur-sayuran anda.
Buah Beri
Ragam buah beri seperti bluberi, strawberi, raspberi, dan blackberry boleh dijadikan makanan ringan yang sihat. Buah beri yang kaya akan serat dan antioxidan didakwa mampu mengurangkan peluang terjadinya serangan jantung. Selain itu, rasa manis dalam buah beri tidak mencetuskan diabetes. Kajian mengenai kesan buah beri dalam melindungi kesihatan jantung masih perlu dikaji lebih lanjut.
Bawang
Bawang putih diketahui tidak memberi kesan tekanan darah, sehingga dapat sering digunakan. Bawang putih juga boleh menggantikan garam untuk menambah rasa enak pada makanan. Hal ini baik untuk kesihatan jantung kerana makin banyak pengambilan garam, maka makin tinggi risiko terkena tekanan darah tinggi yang boleh mencetuskan penyakit jantung dan stroke.
Batas pengambilan garam harian ialah tidak lebih dari 5-6 gram per hari atau setara dengan 2000-2400 mg natrium per hari. Manakala bagi orang yang mempunyai risiko penyakit jantung, pengambilan natrium maksimum ialah 1,500 mg.
Anggur
Buah anggur diduga berpotensi mengelakkan penyakit jantung dan hipertensi atau tekanan darah tinggi. Ini kerana buah anggur mengandungi serat dan sebatian quercetin. Quercetin kelihatan boleh melindungi saluran darah dari tersumbat. Walau kesan anggur pada kesihatan jantung masih perlu dikaji secara lebih menyeluruh, anda boleh cuba memasukkan anggur sebagai salah satu pilihan buah sehari-hari.
Biji-Bijian Utuh
Mengambil biji-bijian utuh seperti gandum, beras merah, atau jagung sebagai sumber utama karbohidrat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes, beberapa jenis kanser, obesiti, dan masalah kesihatan lain. Hal ini kerana biji-bijian tersebut mengandung protein, serat, antioksidan, vitamin B, dan mineral. Mineral yang dimaksudkan adalah seperti zat besi, zink, dan magnesium.
Epal
Menurut satu kajian, pengambilan satu hingga dua epal setiap hari kemungkinan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Kajian tersebut mendapati bahawa epal berkesan mengurangkan kolesterol jahat dalam tubuh dan membantu mengatur gula darah. Hal ini kerana selain mengandungi fitonutrien, epal juga mengandungi sebatian lain yang baik untuk jantung, iaitu quercetin dan pektin.
Quercetin ialah sebatian yang mampu mengelakkan keradangan dan asma, serta dikatakan mampu mengelakkan kanser. Sedangkan pektin adalah serat larut yang membantu menurunkan tahap gula darah dan tekanan darah. Walau masih diperlukan penelitian lebih lanjut mengenai kepastian kesan epal pada jantung, tidak ada salahnya mengambil buah ini.
Kacang
Perbanyak makan kacang seperti kacang merah hingga tiga cawan seminggu. Selain daripada kaya akan fitonutrien yang baik untuk jantung, kacang-kacangan juga kaya akan kandungan serat dan air yang membuat anda cepat kenyang. Hal ini dapat mengelakkan anda mengambil lebih banyak kalori. Di samping itu, kacang-kacangan juga kaya akan antioksidan yang berperanan mengelakkan kerosakan sel akibat pendedahan kepada radikal bebas sebagai sebab kanser, penyakit Parkinson, dan Alzheimer.
Selain daripada mengambil makanan yang sihat untuk jantung dan mengehadkan pengambilan garam tidak lebih dari 5-6 gram per hari, kita juga perlu bersenam secara rutin dan elakkan merokok agar tubuh sihat dan jantung senantiasa kuat mengepam darah ke seluruh tubuh dengan baik.
Yang pertama ialah dengan mengelakkan makanan segera saji dan serba segera kerana dapat memperbesar risiko terkena berbagai macam penyakit yang berbahaya, salah satunya ialah penyumbatan saluran darah yang dapat berujung kepada serangan jantung. Selain berkalori tinggi, makanan siap saji umumnya mengandung kadar garam yang tinggi, sehingga boleh menyebabkan hipertensi.
Untuk terhindar dari risiko terkena penyakit jantung, anda perlu menjalani pola hidup sihat. Sebuah kajian mendedahkan bahawa dengan melakukan tabiat yang sihat, seperti sukan teratur, tidak merokok, dan mengambil makanan sihat, dapat mengurangkan risiko terkena penyakit jantung hingga 82 peratus. Selain itu, kajian lain juga mendedahkan bahawa orang yang berusia 70-90 tahun yang membiasakan diri hidup sihat, boleh menurunkan risiko kematian akibat penyakit jantung sebanyak 66 peratus.
Kumpulan Makanan Sihat
Salah satu pola hidup sihat yang boleh anda jalankan ialah mengambil makanan yang sihat untuk jantung. Lalu, apa saja makanan yang dimaksudkan?
Untuk menyihatkan jantung dan membantu bekerja dengan kuat, sebatian fitonutrien yang terdapat pada sayur-sayuran dan buah-buahan boleh membantu. Sebatian ini membantu melindungi tumbuhan daripada kuman, kulat, dan hama pengganggu. Sedangkan bagi manusia, sebatian ini dapat membantu tubuh berfungsi dengan baik.
Berikut pelbagai makanan yang mengandungi fitonutrien.
Teh hijau
Teh merupakan salah satu minuman kegemaran, terlebih kerana faedahnya. Ada beberapa kajian yang mendapati kaitan antara meminum teh hijau dengan penurunan risiko penyakit jantung. Salah satunya ialah kajian di Jepun, mereka yang meminum lebih daripada lima cawan teh hijau dalam sehari mempunyai risiko kira-kira 25 peratus lebih rendah mengalami kematian akibat serangan jantung dan stroke.
Namun, berhati-hatilah dalam pengambilan teh hijau. Meminum lebih daripada lima cawan teh hijau setiap hari boleh meningkatkan risiko terkena penyakit batu ginjal. Oleh kerana itu, jika mengambil banyak teh hijau, perbanyak juga pengambilan air putih agar terhindar daripada dehidrasi dan agar sistem kencing tetap lancar.
Kubis
Selain kaya akan fitonutrien yang dapat menyihatkan jantung, kubis juga mengandungi vitamin C, vitamin A, vitamin K, kalsium, potasium, dan zat besi. Oleh kerana itu, anda boleh menambah kubis ke dalam salad atau menu sayur-sayuran anda.
Buah Beri
Ragam buah beri seperti bluberi, strawberi, raspberi, dan blackberry boleh dijadikan makanan ringan yang sihat. Buah beri yang kaya akan serat dan antioxidan didakwa mampu mengurangkan peluang terjadinya serangan jantung. Selain itu, rasa manis dalam buah beri tidak mencetuskan diabetes. Kajian mengenai kesan buah beri dalam melindungi kesihatan jantung masih perlu dikaji lebih lanjut.
Bawang
Bawang putih diketahui tidak memberi kesan tekanan darah, sehingga dapat sering digunakan. Bawang putih juga boleh menggantikan garam untuk menambah rasa enak pada makanan. Hal ini baik untuk kesihatan jantung kerana makin banyak pengambilan garam, maka makin tinggi risiko terkena tekanan darah tinggi yang boleh mencetuskan penyakit jantung dan stroke.
Batas pengambilan garam harian ialah tidak lebih dari 5-6 gram per hari atau setara dengan 2000-2400 mg natrium per hari. Manakala bagi orang yang mempunyai risiko penyakit jantung, pengambilan natrium maksimum ialah 1,500 mg.
Anggur
Buah anggur diduga berpotensi mengelakkan penyakit jantung dan hipertensi atau tekanan darah tinggi. Ini kerana buah anggur mengandungi serat dan sebatian quercetin. Quercetin kelihatan boleh melindungi saluran darah dari tersumbat. Walau kesan anggur pada kesihatan jantung masih perlu dikaji secara lebih menyeluruh, anda boleh cuba memasukkan anggur sebagai salah satu pilihan buah sehari-hari.
Biji-Bijian Utuh
Mengambil biji-bijian utuh seperti gandum, beras merah, atau jagung sebagai sumber utama karbohidrat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes, beberapa jenis kanser, obesiti, dan masalah kesihatan lain. Hal ini kerana biji-bijian tersebut mengandung protein, serat, antioksidan, vitamin B, dan mineral. Mineral yang dimaksudkan adalah seperti zat besi, zink, dan magnesium.
Epal
Menurut satu kajian, pengambilan satu hingga dua epal setiap hari kemungkinan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Kajian tersebut mendapati bahawa epal berkesan mengurangkan kolesterol jahat dalam tubuh dan membantu mengatur gula darah. Hal ini kerana selain mengandungi fitonutrien, epal juga mengandungi sebatian lain yang baik untuk jantung, iaitu quercetin dan pektin.
Quercetin ialah sebatian yang mampu mengelakkan keradangan dan asma, serta dikatakan mampu mengelakkan kanser. Sedangkan pektin adalah serat larut yang membantu menurunkan tahap gula darah dan tekanan darah. Walau masih diperlukan penelitian lebih lanjut mengenai kepastian kesan epal pada jantung, tidak ada salahnya mengambil buah ini.
Kacang
Perbanyak makan kacang seperti kacang merah hingga tiga cawan seminggu. Selain daripada kaya akan fitonutrien yang baik untuk jantung, kacang-kacangan juga kaya akan kandungan serat dan air yang membuat anda cepat kenyang. Hal ini dapat mengelakkan anda mengambil lebih banyak kalori. Di samping itu, kacang-kacangan juga kaya akan antioksidan yang berperanan mengelakkan kerosakan sel akibat pendedahan kepada radikal bebas sebagai sebab kanser, penyakit Parkinson, dan Alzheimer.
Selain daripada mengambil makanan yang sihat untuk jantung dan mengehadkan pengambilan garam tidak lebih dari 5-6 gram per hari, kita juga perlu bersenam secara rutin dan elakkan merokok agar tubuh sihat dan jantung senantiasa kuat mengepam darah ke seluruh tubuh dengan baik.
Pelbagai Makanan Sihat Untuk Jantung
4/
5
Oleh
shella