Faedah teh hijau untuk kesihatan tubuh telah dibincangkan sejak berabad-abad lalu. Penyelidikan yang dijalankan dalam beberapa dekad terakhir menunjukkan bahawa teh hijau mengandungi antioksidan yang tinggi.
Teh hijau berasal dari jenis tumbuhan Camellia sinensis. Minuman ini pada mulanya berasal dari China. Teh hijau boleh disajikan dalam keadaan panas, sejuk, dicampur madu, atau dijadikan teh tubruk tanpa gula.
Sebatian catechin yang dikandung teh hijau mempunyai kekuatan berlipat berbanding vitamin C dan vitamin E dalam menghentikan kerosakan oksidatif pada sel-sel tubuh. Teh hijau juga mengandungi vitamin B, asid folik, mangan, kalium, magnesium, dan kafein.
Lindungi hati
Teh hijau dijangka mampu membantu melindungi hati daripada kerosakan yang ditimbulkan sebatian beracun yang masuk tubuh seperti alkohol. Sementara itu, kajian yang melibatkan tikus, menunjukkan bahawa teh hijau mampu menentang tumor hati.
Kadar catechin dalam teh hijau juga disyaki mampu membantu penyembuhan penyakit hepatitis yang disebabkan oleh virus. Malangnya, kadar katekin yang diperlukan sangat banyak sementara kadar dalam teh hijau belum diketahui pasti sehingga memerlukan kajian lebih lanjut.
Kurangkan berat badan
Sebuah uji klinikal menganggarkan teh hijau bermanfaat dalam membakar lemak dan meningkatkan metabolisme tubuh. Para penyelidik menunjuk catechin yang dikandung teh hijau sebagai pihak yang bertanggung jawab sebagai pemilik kesan membakar lemak tubuh. Namun kajian tentang ini sendiri masih belum ketara dan masih perlu pembuktian lebih lanjut.
Menstabilkan tekanan darah
Sebuah kajian menyebut bahawa pengambilan teh hijau baik untuk menaikkan level tekanan darah. Hal ini terutama bagi para lanjut usia yang mempunyai masalah tekanan darah rendah selepas makan. Malangnya, kajian mengenai perkara ini masih terhad sehingga hasilnya belum tentu sah.
Mengelakkan diabetes
Teh hijau telah dijadikan pengawal tahap gula darah sejak dahulu kala. Penyelidikan yang melibatkan binatang membuktikan bahawa teh hijau kemungkinan boleh membantu mencegah sekaligus melambatkan perkembangan diabetes jenis 1. Walau demikian, diperlukan kajian pada manusia dan yang lebih menyeluruh mengenai hal ini.
Melawan sel kanser
Para penyelidik mendedahkan bahawa polifenol mempunyai peranan dalam membantu membunuh sel kanser dan menghentikan pertumbuhan kanser. Pada percubaan di makmal dan pada binatang, kandungan polifenol dalam teh hijau terbukti mampu mengurangkan pertumbuhan tumor.
Kepada kaum hawa, mengambil teh hijau secara rutin kemungkinan mampu mengurangkan risiko terkena kanser ovari dan kanser endometrium. Malangnya, masih diperlukan kajian lebih lanjut dan menyeluruh mengenai kesan teh hijau pada kanser.
Kurangkan kolesterol tinggi dan risiko penyakit jantung
Sebuah kajian merumuskan bahawa teh hijau baik untuk mengurangkan kadar kolesterol jahat dan mampu menaikkan kadar kolesterol baik. Hasil dari kajian lain menyatakan bahawa polifenol dalam teh hijau kemungkinan mampu menghalang kolesterol diserap usus sekaligus membantu menyingkirkannya.
Beberapa kajian lain merumuskan bahawa antioksidan di dalam teh hijau mempunyai kemungkinan berkesan untuk mencegah terjadinya pembuluh darah, khususnya pada penyakit arteri koronari.
Yang perlu diperhatikan ialah tidak hanya satu makanan atau minuman yang boleh melindungi seseorang daripada pelbagai penyakit. Meski kita mendapat faedah teh hijau dengan meminumnya setiap hari, semua akan sia-sia jika gaya hidup kita tetap buruk. Oleh kerana itu, jangan menggantungkan kesihatan sepenuhnya pada satu jenis makanan saja, melainkan tetap memerhatikan pola makan, membiasakan sukan, tidur yang cukup, dan menguruskan tahap tekanan anda dengan baik.
Teh hijau berasal dari jenis tumbuhan Camellia sinensis. Minuman ini pada mulanya berasal dari China. Teh hijau boleh disajikan dalam keadaan panas, sejuk, dicampur madu, atau dijadikan teh tubruk tanpa gula.
Apa Sajakah Kandungan Teh Hijau
Selain rasanya yang nikmat, teh hijau mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi. Antioksidan sendiri mempunyai kebolehgunaan dalam menentang radikal bebas yang berkeliaran dalam tubuh. Radikal bebas berlebih boleh merosakkan bahkan membunuh sel-sel tubuh, sehingga boleh menyebabkan penuaan, kanser, dan penyakit-penyakit lain.Sebatian catechin yang dikandung teh hijau mempunyai kekuatan berlipat berbanding vitamin C dan vitamin E dalam menghentikan kerosakan oksidatif pada sel-sel tubuh. Teh hijau juga mengandungi vitamin B, asid folik, mangan, kalium, magnesium, dan kafein.
Macam ini Faedahnya Bagi Kesihatan
Faedah teh hijau dalam mengatasi penyakit belum ada yang sepenuhnya terbukti kukuh. Namun, tidak ada salahnya mengambil teh hijau secara teratur dan dalam porsi yang normal. Beberapa manfaat teh hijau yang diduga atau dijangka boleh diperoleh tubuh jika rajin mengambilnya ialah:Lindungi hati
Teh hijau dijangka mampu membantu melindungi hati daripada kerosakan yang ditimbulkan sebatian beracun yang masuk tubuh seperti alkohol. Sementara itu, kajian yang melibatkan tikus, menunjukkan bahawa teh hijau mampu menentang tumor hati.
Kadar catechin dalam teh hijau juga disyaki mampu membantu penyembuhan penyakit hepatitis yang disebabkan oleh virus. Malangnya, kadar katekin yang diperlukan sangat banyak sementara kadar dalam teh hijau belum diketahui pasti sehingga memerlukan kajian lebih lanjut.
Kurangkan berat badan
Sebuah uji klinikal menganggarkan teh hijau bermanfaat dalam membakar lemak dan meningkatkan metabolisme tubuh. Para penyelidik menunjuk catechin yang dikandung teh hijau sebagai pihak yang bertanggung jawab sebagai pemilik kesan membakar lemak tubuh. Namun kajian tentang ini sendiri masih belum ketara dan masih perlu pembuktian lebih lanjut.
Menstabilkan tekanan darah
Sebuah kajian menyebut bahawa pengambilan teh hijau baik untuk menaikkan level tekanan darah. Hal ini terutama bagi para lanjut usia yang mempunyai masalah tekanan darah rendah selepas makan. Malangnya, kajian mengenai perkara ini masih terhad sehingga hasilnya belum tentu sah.
Mengelakkan diabetes
Teh hijau telah dijadikan pengawal tahap gula darah sejak dahulu kala. Penyelidikan yang melibatkan binatang membuktikan bahawa teh hijau kemungkinan boleh membantu mencegah sekaligus melambatkan perkembangan diabetes jenis 1. Walau demikian, diperlukan kajian pada manusia dan yang lebih menyeluruh mengenai hal ini.
Melawan sel kanser
Para penyelidik mendedahkan bahawa polifenol mempunyai peranan dalam membantu membunuh sel kanser dan menghentikan pertumbuhan kanser. Pada percubaan di makmal dan pada binatang, kandungan polifenol dalam teh hijau terbukti mampu mengurangkan pertumbuhan tumor.
Kepada kaum hawa, mengambil teh hijau secara rutin kemungkinan mampu mengurangkan risiko terkena kanser ovari dan kanser endometrium. Malangnya, masih diperlukan kajian lebih lanjut dan menyeluruh mengenai kesan teh hijau pada kanser.
Kurangkan kolesterol tinggi dan risiko penyakit jantung
Sebuah kajian merumuskan bahawa teh hijau baik untuk mengurangkan kadar kolesterol jahat dan mampu menaikkan kadar kolesterol baik. Hasil dari kajian lain menyatakan bahawa polifenol dalam teh hijau kemungkinan mampu menghalang kolesterol diserap usus sekaligus membantu menyingkirkannya.
Beberapa kajian lain merumuskan bahawa antioksidan di dalam teh hijau mempunyai kemungkinan berkesan untuk mencegah terjadinya pembuluh darah, khususnya pada penyakit arteri koronari.
Yang perlu diperhatikan ialah tidak hanya satu makanan atau minuman yang boleh melindungi seseorang daripada pelbagai penyakit. Meski kita mendapat faedah teh hijau dengan meminumnya setiap hari, semua akan sia-sia jika gaya hidup kita tetap buruk. Oleh kerana itu, jangan menggantungkan kesihatan sepenuhnya pada satu jenis makanan saja, melainkan tetap memerhatikan pola makan, membiasakan sukan, tidur yang cukup, dan menguruskan tahap tekanan anda dengan baik.
Mengutip Faedah Teh Hijau Untuk Kesihatan
4/
5
Oleh
shella