Sayur-sayuran yang bentuk menyerupai lobak merah dan berwarna putih ini tidak jarang diproses menjadi santapan. Selain daripada berkhasiat, sayur-sayuran bernama lobak ini ternyata juga digunakan sebagai bahan ubat dan mengandungi faedah lain.
Pertama kali dikembangkan di China, lobak kemudian berkembang hingga ke Eropah dan kini telah tersebar di berbagai belahan dunia. Sayur-sayuran yang mempunyai saiz, warna, dan rasa berbeza-beza ini boleh dimakan mentah. Lobak tumbuh dengan cepat dan bahkan sebahagian jenis boleh dimakan selepas sebulan ditanam. Selain itu sayur-sayuran ini dapat tumbuh dengan baik pada lingkungan tanah liat berpasir kerana tetap boleh tumbuh berkat mendapatkan sinar matahari.
Daging dari sayur ini amnya berwarna putih dengan warna akar yang berbeza-beza pada tiap jenisnya, mulai dari ungu, kuning, merah, hingga hijau. Jika anda mendapati lobak yang berasa pahit, bermakna tanaman ini lewat dituai atau terlalu lama berada dalam tanah. Sementara lobak yang dituai tepat waktu biasanya terasa manis dan rangup. Ada juga jenis lobak yang mengandungi isotiosianat, glucosinolate, dan myrosinase sehingga mempunyai rasa pedas.
Bagaimana cara mengolah lobak menjadi sajian yang menyihatkan? Anda hanya perlu menyiapkan bahan-bahan pendukung yang amnya sudah ada di dapur.
siapkan:
Untuk salad, siapkan:
Setelah semua bahan sudah siap, campurkan semua ke dalam mangkuk besar. Siramkan moster secukupnya dan kacau kembali hingga merata.
Pada amnya, lobak selamat digunakan oleh sebahagian besar orang. Tetapi belum ada kajian dan maklumat kesihatan tentang kesannya pada ibu menyusui dan ibu hamil. Selain daripada itu lobak dalam jumlah banyak berisiko menyebabkan kerengsaan pada saluran penghadaman. Oleh kerana itu, elakkan memakan lobak jika anda mengidap batu hempedu.
Pertama kali dikembangkan di China, lobak kemudian berkembang hingga ke Eropah dan kini telah tersebar di berbagai belahan dunia. Sayur-sayuran yang mempunyai saiz, warna, dan rasa berbeza-beza ini boleh dimakan mentah. Lobak tumbuh dengan cepat dan bahkan sebahagian jenis boleh dimakan selepas sebulan ditanam. Selain itu sayur-sayuran ini dapat tumbuh dengan baik pada lingkungan tanah liat berpasir kerana tetap boleh tumbuh berkat mendapatkan sinar matahari.
Daging dari sayur ini amnya berwarna putih dengan warna akar yang berbeza-beza pada tiap jenisnya, mulai dari ungu, kuning, merah, hingga hijau. Jika anda mendapati lobak yang berasa pahit, bermakna tanaman ini lewat dituai atau terlalu lama berada dalam tanah. Sementara lobak yang dituai tepat waktu biasanya terasa manis dan rangup. Ada juga jenis lobak yang mengandungi isotiosianat, glucosinolate, dan myrosinase sehingga mempunyai rasa pedas.
Apa Saja Pengkhususan daripada Lobak?
Begitu banyak faedah yang boleh diperolehi daripada pengambilan lobak berkat nutrisinya yang banyak. Selain daripada itu, masih ada penggunaan dari pemprosesan lobak untuk keuntungan industri pertanian, pencegahan penyakit, dan teknologi.- Biji lobak yang terasa pedas dan rangup kadang digunakan sebagai aloi sajian salad.
- Faedah lobak tidak hanya untuk manusia, tetapi juga sebagai makanan ternakan.
- Bagi anak-anak, lobak boleh menjadi sayur-sayuran yang tepat sebagai bahan percubaan penanaman tumbuhan bagi anak-anak.
- Di dalam dunia pertanian, bau lobak yang menyengat dan tidak disukai serangga efektif dijadikan sebagai tanaman pendamping tanaman utama. Selain daripada itu, lobak juga membantu mencegah hakisan dan menyuburkan tanah.
- Biji lobak mengandungi lebih daripada 48 peratus minyak yang boleh diproses menjadi bahan api bio, iaitu bahan bakar yang dihasilkan dari tumbuhan. Biofuel bertujuan sebagai alternatif bahan bakar minyak.
- Dalam tiap 100 gram lobak terkandung 16 kcal tenaga, 3.4 gram karbohidrat dan 0,1 gram lemak. Lobak turut mengandungi banyak vitamin serta mineral, antara lain vitamin B1, B2, B6, B9, vitamin C, kalsium, magnesium, mangan, zat besi, fosforus, fluoride, dan potasium.
- Daun lobak ada kalanya juga digunakan pada menu-menu seperti sup ataupun masakan tumis. Sebahagian orang menggunakannya sebagai campuran jus juga.
- Akar lobak biasa digunakan masyarakat sebagai bahan ubat-ubatan untuk menangani keradangan pada mulut dan tekak, gangguan pada perut dan usus, saluran hempedu, jangkitan, demam, batuk, bronkitis, dan kelebihan lendir pada saluran pernafasan. Malangnya, masih diperlukan pelbagai kajian saintifik untuk membuktikan kegunaan-kegunaan tersebut.
- Akar lobak kemungkinan boleh memerangi bakteria dalam tubuh dan merangsang pencernaan serta aliran saluran hempedu.
- Faedah lobak sebagai teman diet kerana cawan sayur-sayuran ini hanya mengandungi 19 kalori.
Bagaimana cara mengolah lobak menjadi sajian yang menyihatkan? Anda hanya perlu menyiapkan bahan-bahan pendukung yang amnya sudah ada di dapur.
siapkan:
- 3 sudu makan minyak zaitun
- 1 sudu makan cuka putih atau cuka anggur merah
- sejumput garam
- 1 sudu moster
Untuk salad, siapkan:
- 1 cawan lobak merah yang dihiris nipis
- 1 epal besar, iris-iris kecil berbentuk korek api
- 4 cawan aloi pelbagai sayur-sayuran
- 1 buah jeruk yang telah dikupas
- keju secukupnya
- ¼ cawan walnut cincang kasar
- ½ cawan lobak parut
- ¼ cawan sengkuang dihiris kecil-kecil berbentuk korek api
Setelah semua bahan sudah siap, campurkan semua ke dalam mangkuk besar. Siramkan moster secukupnya dan kacau kembali hingga merata.
Pada amnya, lobak selamat digunakan oleh sebahagian besar orang. Tetapi belum ada kajian dan maklumat kesihatan tentang kesannya pada ibu menyusui dan ibu hamil. Selain daripada itu lobak dalam jumlah banyak berisiko menyebabkan kerengsaan pada saluran penghadaman. Oleh kerana itu, elakkan memakan lobak jika anda mengidap batu hempedu.
Faedah Lobak, Dari Ubat Herba Hingga Sebagai Rakan Diet
4/
5
Oleh
shella