Mengambil mie instant tentu bukan perkara asing lagi bagi sebahagian besar komuniti. Rasanya yang enak, mudah dihidangkan, dan harga yang murah, makanan segera ini menjadi menu kegemaran.
Mie instant biasa dijual dalam bentuk kering yang dilengkapi dengan bumbu berbentuk serbuk dan minyak dalam bungkusan terpisah. Cara memasak mie instan ialah merebusnya dengan air mendidih atau ada sebahagian yang cukup dengan direndam air panas. Tetapi, tahukah anda bahawa terdapat bahaya mie instant di balik kelazatannya?
Mie instant sering disebut sebagai makanan tidak sihat lantaran kandungan karbohidrat dan lemak yang tinggi, namun rendah protein, serat, vitamin, dan mineral. Selain itu, mie instan yang dihidangkan dengan kuah itu instan biasanya mempunyai kandungan garam atau sodium yang tinggi. Satu bungkusan mie instant boleh mengandungi kira-kira 2,700 mg sodium, sedang pengambilan sodium yang disyorkan per hari tidak lebih dari 2.000-2.400 mg.
Menggunakan MSG (monosodium glutamate) yang berkhidmat meningkatkan rasa mie instant menjadi lebih masin, manis, atau asid juga mempunyai risiko kesihatan. MSG boleh mencetuskan reaksi alergi dengan gejala rasa sakit pada dada, berpeluh, berdebar-debar jantung, dan sakit kepala.
Kandungan sodium yang tinggi dan MSG dari mie instan disyorkan untuk dielakkan oleh pesakit hipertensi, pengguna ubat diuretik, dan pengguna beberapa jenis ubat anti-depressan serta pesakit gagal jantung kongestif. Mie instan diduga boleh meningkatkan risiko seseorang menghadapi penyakit seperti diabetes, strok dan penyakit jantung.
Perkara lain yang perlu diperhatikan ketika membincangkan bahaya mie instant ialah bungkusan. Ada mie instant yang dibungkus dengan bahan yang menggunakan styrofoam yang mengandungi bahan kimia Bisphenol A. BPA boleh mengganggu cara hormon bekerja, terutama estrogen.
Sebagai usaha mengimbangi pemakanan pada sajian mi segera, anda boleh menambah beberapa bahan tambahan, seperti telur, ayam, cendawan, lobak merah, kacang-kacangan, kubis, dan bahan-bahan alami lain. Jika mungkin, jangan gunakan kesemua rempah. Hadkan setengah sukatan saja kerana bumbu mie instan mengandungi MSG dan banyak garam.
Jika anda ambil mi instan secara teratur, pertimbangkan untuk segera menghadkan. Perbanyakan pengambilan makanan dengan kandungan nutrisi seimbang, dilengkapi dengan pola hidup sihat seperti tidak merokok dan kesihatan secara teratur. Juga ingat untuk membaca label bungkusan produk makanan atau minuman untuk mengetahui nilai nutrisi sebelum anda mengambilnya.
Mie instant biasa dijual dalam bentuk kering yang dilengkapi dengan bumbu berbentuk serbuk dan minyak dalam bungkusan terpisah. Cara memasak mie instan ialah merebusnya dengan air mendidih atau ada sebahagian yang cukup dengan direndam air panas. Tetapi, tahukah anda bahawa terdapat bahaya mie instant di balik kelazatannya?
Bukan Sumber Nutrisi yang Baik
Proses pembuatan mie instan bermula dengan mencampurkan bahan-bahan garam, pati, dan rempah-rempah lain dengan tepung. Adunan tersebut kemudian dikacau, lalu dimasukkan ke cetakan. Setelah menjadi bentuk yang diingini, mie dikukus dan dikeringkan dengan proses menggoreng atau pengeringan dengan udara panas.Mie instant sering disebut sebagai makanan tidak sihat lantaran kandungan karbohidrat dan lemak yang tinggi, namun rendah protein, serat, vitamin, dan mineral. Selain itu, mie instan yang dihidangkan dengan kuah itu instan biasanya mempunyai kandungan garam atau sodium yang tinggi. Satu bungkusan mie instant boleh mengandungi kira-kira 2,700 mg sodium, sedang pengambilan sodium yang disyorkan per hari tidak lebih dari 2.000-2.400 mg.
Menggunakan MSG (monosodium glutamate) yang berkhidmat meningkatkan rasa mie instant menjadi lebih masin, manis, atau asid juga mempunyai risiko kesihatan. MSG boleh mencetuskan reaksi alergi dengan gejala rasa sakit pada dada, berpeluh, berdebar-debar jantung, dan sakit kepala.
Kandungan sodium yang tinggi dan MSG dari mie instan disyorkan untuk dielakkan oleh pesakit hipertensi, pengguna ubat diuretik, dan pengguna beberapa jenis ubat anti-depressan serta pesakit gagal jantung kongestif. Mie instan diduga boleh meningkatkan risiko seseorang menghadapi penyakit seperti diabetes, strok dan penyakit jantung.
Perkara lain yang perlu diperhatikan ketika membincangkan bahaya mie instant ialah bungkusan. Ada mie instant yang dibungkus dengan bahan yang menggunakan styrofoam yang mengandungi bahan kimia Bisphenol A. BPA boleh mengganggu cara hormon bekerja, terutama estrogen.
Meminimakan Kesan Mie Instant
Jika mengambil kira kandungan nutrisi mie instan yang tidak seimbang ditambah dengan bahan-bahan pelengkap yang berisiko bagi kesihatan, sebaiknya anda menghadkan pengambilan mie instant.Sebagai usaha mengimbangi pemakanan pada sajian mi segera, anda boleh menambah beberapa bahan tambahan, seperti telur, ayam, cendawan, lobak merah, kacang-kacangan, kubis, dan bahan-bahan alami lain. Jika mungkin, jangan gunakan kesemua rempah. Hadkan setengah sukatan saja kerana bumbu mie instan mengandungi MSG dan banyak garam.
Jika anda ambil mi instan secara teratur, pertimbangkan untuk segera menghadkan. Perbanyakan pengambilan makanan dengan kandungan nutrisi seimbang, dilengkapi dengan pola hidup sihat seperti tidak merokok dan kesihatan secara teratur. Juga ingat untuk membaca label bungkusan produk makanan atau minuman untuk mengetahui nilai nutrisi sebelum anda mengambilnya.
Jangan Abaikan Bahaya Mie Instant
4/
5
Oleh
shella