Sunday, January 8, 2017

Antara Umami Dan MSG

Untuk meningkatkan rasa makanan menjadi lebih lazat, sering kali digunakan bahan tambahan, di antaranya MSG. Tapi apa kesan MSG dan selamatkah untuk dimakan?

MSG atau singkatan dari monosodium glutamate ialah perisa rasa yang biasanya ditambah pada makanan. WHO memasukkan MSG dalam pengkelasan bahan makanan yang "secara biasa dianggap selamat", penggunaan zat aditif itu tetaplah kontroversi.

Antara Umami Dan MSG

Mengenal MSG

MSG ialah molekul sodium yang dikombinasi dengan asam glutamat. Molekul sodium digunakan untuk menstabilkan molekul glutamat, sementara asid glutamik berkhidmat sebagai perisa rasa.

Sebahagian ahli sains menyebut glutamat sebagai "umami", sebuah penyebutan untuk rasa kelima yang dapat dirasakan oleh langit-langit mulut manusia, selain manis, masin, pahit, dan asam.

Rasa umami dan penggunaan MSG telah lama menjadi bahan utama dalam masakan Asia terutama makanan Jepun dan China. Sebenarnya glutamat tidak mempunyai rasa, namun mampu memperbaiki rasa lain dan menambah rasa gurih.

Mengenai MSG

Kesan negatif MSG terhadap kesihatan mula dipersoalkan dalam sebuah surat yang diterbitkan New England Journal of Medicine pada tahun 1968. Seorang doktor menceritakan reaksi negatif yang dialami selepas mengambil makanan China-Amerika, dia menyoroti MSG sebagai salah satu sebab yang berpotensi dari reaksi itu.

Pada tahun 1960-an, makin banyak lagi yang membincangkan tentang perkara itu. Situasi saat itu lebih dikenali dengan "sindrom restoran Cina".

Beberapa kajian melibatkan penyuntikan tikus percubaan dengan MSG dos tinggi yang boleh membawa kesan negatif terhadap kesihatan, namun hal ini tidak pernah dianggap sama kepada manusia.

MSG juga dikaitkan dengan obesiti pada sebuah kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition. Penyelidik mendapati bahawa individu yang mengambil MSG paling banyak lagi, iaitu 4.2 gram per hari, lebih berisiko kelebihan berat badan berbanding individu yang hanya mengambil MSG sebanyak 0.4 gram per hari.

Kajian itu menunjukkan hubungan responsif dos MSG dan indeks massa tubuh atau body mass index (BMI). Dengan kata lain, makin banyak lagi MSG, bererti makin tinggi tahap BMI. Oleh kerana itu, berjaga-jagalah dengan mengehadkan pengambilan MSG.

Penyelidikan selama empat puluh tahun terakhir mengesyaki bahawa ada sebahagian kecil orang yang mempunyai sensitiviti atau alahan terhadap MSG.

Jika anda merasa bahawa anda ialah salah seorang yang mengalami keadaan itu, cubalah untuk menyekat MSG, baik dalam masakan dan juga pengambilan makanan bungkusan. Bagi anda yang tidak mempunyai reaksi negatif itu, belum ada bukti saintifik yang kuat terhadap kesan buruk MSG.

Reaksi yang Dapat terpicu Akibat MSG

MSG telah digunakan sebagai bahan tambahan makanan sejak lama. Pelbagai laporan mengenai reaksi yang boleh terpicu oleh MSG dikenali sebagai gejala kompleks MSG, antara lain:

  • Tubuh menjadi lemah
  • Kulit menjadi merah
  • Tekanan atau rasa tegang pada wajah
  • Berpeluh
  • Mati rasa, kebas atau rasa terbakar di bahagian tubuh tertentu misalnya leher dan wajah
  • Degupan jantung yang cepat
  • Sakit dada
  • Sakit kepala
  • Mual


Bagaimana Membuat Makanan Tetap Lazat Tanpa MSG?

Sebenarnya tidak sukar mendapat rasa lazat atau 'umami' dalam makanan anda tanpa menambah taburan MSG. Berikut ini ialah beberapa jenis makanan yang boleh memperbaiki rasa umami secara Semulajadi:

  • Tomato
  • Kicap
  • Cendawan
  • Sawi putih
  • Kicap ikan


Sebaiknya hadkan pengambilan MSG dalam makanan anda sehari-hari. Maksimalkan rasa lazat dengan pemilihan bahan mentah seperti daging dan makanan laut segar. Meskipun tidak ada salahnya untuk menambah MSG sebagai perisa dengan dos rendah atau sederhana, sesekali ke dalam masakan anda.

Related Posts

Antara Umami Dan MSG
4/ 5
Oleh