Sunday, December 4, 2016

Ikan Tuna Juga Dapat Berbahaya

Segala sesuatu yang berlebihan pasti tidaklah baik. Begitu juga dengan ikan tuna. Meskipun sihat dan rasanya lazat ketika diproses menjadi pelbagai masakan, ikan tuna juga boleh berisiko jika diambil secara berlebihan.

Ikan tuna kaya akan kandungan asam lemak omega 3. Nutrien yang terkandung di dalamnya sudah pasti baik untuk kesihatan tubuh manusia. Bahkan boleh mengurangkan trigliserida, kolesterol jahat dalam darah, dan risiko penyakit jantung. Asam lemak omega 3 diduga juga mampu mengurangkan pembentukan mendakan di dinding pembuluh darah serta mengurangkan radang di seluruh tubuh. Tapi sayangnya, meski sihat, ikan tuna yang dimakan secara berlebihan boleh boleh menyebabkan ancaman bagi kesihatan anda.

Ikan Tuna Juga Dapat Berbahaya


Kenapa Ikan Tuna Boleh Berbahaya?

Menurut kajian kepada beberapa jenis ikan yang dilakukan di Amerika, termasuk di antaranya ikan tuna, mengandungi merkuri. Kandungan merkuri ini boleh menyebabkan keracunan jika tidak hati-hati dalam pemprosesan dan pengonsumsiannya. Di dalam tubuh, merkuri menjadi neurotoksin kerana mengganggu kerja otak dan sistem saraf, serta menyebabkan ancaman kesihatan yang lain.

Lebih-lebih lagi jika dimakan oleh anak-anak, merkuri akan memberi kesan kepada perkembangan otaknya dan membawa gangguan belajar maupun kelewatan tumbuh kembang sang anak. Pada wanita hamil, kandungan merkuri cukup tinggi yang terdapat di dalam ikan tuna boleh menyebabkan janin dan bayi yang lahir mengalami terencat mental, cerebral palsy (kerosakan kawasan otak yang mengawal koordinasi badan dan gerakan), tuli, dan buta.

Pada orang dewasa, merkuri boleh memberi kesan tekanan darah dan kesuburan. Seseorang yang menghadapi keracunan merkuri biasanya juga akan menunjukkan gejala seperti penglihatan berkurang, gegaran, mengalami gangguan ingatan, atau mati rasa yang parah.

Pengambilan Ikan Tuna dengan Bijak

Jangan terburu bimbang dengan kandungan merkuri yang ada di dalam ikan tuna. Ikan ini masih tergolong selamat, selama anda mengambilnya dengan bijak dan tahu mana jenis ikan tuna yang sekiranya selamat untuk dimakan.

Kenapa? Kerana tidak semua ikan tuna mempunyai kandungan merkuri yang tinggi. Besar tubuh dan jenis ikan tuna boleh mempengaruhi banyaknya kandungan merkuri. Misalnya saja, ikan tuna putih atau albakora boleh mengandungi merkuri lebih tinggi berbanding jenis tuna lain.

Sehingga untuk wanita menyusukan, ibu hamil, atau wanita yang dalam program hamil dinasihatkan lebih berhati-hati dalam mengambil jenis ikan ini, kerana boleh membahayakan perkembangan saraf bayi.

Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk mengambil ikan tuna putih atau albakora dianjurkan untuk memberi perhatian kepada takarannya. Tidak disyorkan memakan ikan tuna putih segar lebih dari 150 gram per bulan. Sedangkan untuk ikan tuna putih dalam tin, tidak digalakkan melebihi dari 300 gram dalam seminggu.

Lain halnya dengan ikan tuna dalam tin yang menuliskan light tuna pada bungkusan. Ikan tuna dalam tin jenis ini menggunakan ikan tuna yang lebih kecil, seperti cakalang, dan tergolong relatif lebih aman kerana kandungan merkuri di dalamnya lebih rendah. Bagi anda yang sedang hamil dan ingin mengambil ikan tuna, anda boleh mengambil ikan tuna jenis ini selama tidak lebih dari 150 gram dalam satu minggu.

Sedangkan untuk anak-anak, anda tetap boleh memberikan ikan tuna pada buah hati anda dengan tetap memerhatikan takarannya. Menurut badan pengawas makanan (FDA), anak-anak boleh mengambil rata-rata ikan tuna jenis albakora tidak lebih dari 170 gram per minggu dan light tuna tidak lebih dari 340 gram per minggu. Dari agensi perlindungan alam sekitar di Amerika (EPA), terdapat pengiraan jumlah pengambilan yang selamat per kilogram berat badan kanak-kanak. Contoh untuk kanak-kanak dengan berat badan 9 kg, hanya boleh mengambil tuna albakora satu tin dalam sepuluh minggu, dan light tuna dalam tin satu tin dalam 3 minggu.

Hampir semua ikan dan kerang-kerangan memang mengandungi merkuri, termasuk ikan tuna. Tapi sebenarnya, anda tidak perlu terlalu bimbang. Kerana ikan tuna, seperti ikan tuna dalam tin (light tuna), termasuk ke dalam jenis ikan yang rendah kandungan merkuri dan masih tergolong selamat untuk dimakan.

Hanya saja, bagi anak-anak dan anda yang sedang menjalani program hamil, sedang menyusui, sedang hamil, dianjurkan lebih hati-hati dalam mengambil ikan tuna. Agar lebih pasti tentang berapa kuantiti ikan tuna yang selamat untuk anda, sila rujuk perkara ini terlebih dahulu kepada doktor.

Related Posts

Ikan Tuna Juga Dapat Berbahaya
4/ 5
Oleh