Saturday, January 7, 2017

Hati-Hati Jangan Lupa Diri Nikmati Makanan Gorengan

Makanan yang digoreng dapat didapati mulai dari sajian utama hingga snek. Rasa gurih dan rangup kadang-kadang boleh menjadikan penikmatnya lupa diri. Padahal ada risiko di sebaliknya.

Menggoreng merupakan salah satu proses memasak yang paling biasa. Ketika makanan digoreng, terjadi pertukaran kandungan nutrien. Makanan yang digoreng boleh kehilangan kandungan air, meningkatkan kandungan lemak, dan kandungan tenaga.

Hati-Hati Jangan Lupa Diri Nikmati Makanan Gorengan

Selain menukar kandungan nutrien, proses ini juga memberi kesan minyak yang digunakan. Terutama pada minyak yang dipergunakan kembali, terjadi proses pengoksidaan dan penghidrogenan yang menyebabkan kehilangan lemak tidak tepu dan berlaku peningkatan dalam lemak trans. Pada akhirnya, makanan yang digoreng akan menyerap penurunan kualiti dari minyak yang digunakan. Namun pada masa yang sama, proses menggoreng dapat meningkatkan kelazatan dengan menjadikan makanan menjadi rangup.

Risiko Apa Saja yang Ditimbulkan?

Mengambil makanan yang digoreng dalam porsi besar kerap dikaitkan dengan risiko penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan obesiti.

Sebuah kajian Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, mengesahkan bahawa makin banyak lagi pengambilan makanan bergoreng boleh meningkatkan risiko diabetes jenis 2 dan penyakit jantung.

Manakala itu, sebuah kajian lain menyimpulkan bahawa pengambilan makanan yang digoreng dalam jangka masa yang lama sebanyak satu kali seminggu, berkaitan dengan peningkatan risiko kanser prostat bagi pria.

Terlalu banyak lagi mengambil makanan yang digoreng juga sering kali dikaitkan dengan kolesterol tinggi. Makin tinggi tahap kolesterol, makin meningkatkan risiko penyakit jantung dan penyakit pembuluh darah. Apabila anda mengambil lebih dari yang diperlukan tubuh, maka kolesterol boleh menyebabkan terbentuknya plak yang dapat menghalang aliran pembuluh darah, sebagaimana paip yang tersumbat. Komplikasi dari terganggunya aliran darah ialah stroke, aterosklerosis dan serangan jantung.

Wanita Hamil

Terutama bagi wanita hamil yang tengah merancang kehamilan, pengambilan bergoreng secara berlebihan mempunyai risiko tersendiri. Mengikut kajian, kebiasaan mengambil gorengan sebelum hamil disyaki boleh meningkatkan risiko kencing manis semasa kehamilan. Kencing manis yang terjadi selama masa kehamilan disebut dengan kencing manis gestasional.

Berbanding dengan wanita yang mengambil gorengan kurang dari satu kali per minggu sebelum masa kehamilan, risiko untuk mengalami kencing manis gestasional lebih tinggi 13 peratus khusus bagi yang mengambil gorengan sebanyak tiga kali per minggu. Risiko itu meningkat seiring dengan jumlah gorengan yang digunakan per minggu.

Usaha Kurangkan Risiko

Jenis daripada minyak atau lemak hanya sebagai salah satu faktor yang boleh mempengaruhi risiko kesihatan daripada makanan yang digoreng. Faktor lain ialah bagaimana cara penggorengannya, minyak apa yang digunakan, dan seberapa banyak lagi garam yang ditambah.

Sebuah kajian menyebut bahawa pengambilan makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak yang lebih sihat, seperti minyak zaitun atau minyak bunga matahari, tidak boleh dikaitkan dengan penyakit jantung atau kematian pramasa.

Yang tidak kalah penting ialah memperhatikan pola makan secara seluruh. Meski makanan digoreng dengan cara yang paling sihat sekalipun, keperluan nutrien tubuh tidak akan dipenuhi dari pengambilan makanan bergoreng. Justru akan membahayakan keadaan tubuh jika dimakan terlalu banyak lagi. Di sisi lain, mengambil gorengan sesekali dan disertai pola makan yang sihat, tidak akan membahayakan kesihatan.

Related Posts

Hati-Hati Jangan Lupa Diri Nikmati Makanan Gorengan
4/ 5
Oleh