Tidak perlu lagi membeli-belah keperluan dapur tiap hari kerana makanan beku selalu siap mengiringi anda beraktiviti di dapur.
Amat praktikal. Itulah keuntungan membeli makanan beku dalam bungkusan atau menyimpan makanan di penyejuk beku. Pada bila-bila saja anda ingin memasak, makanan beku siap diproses, meski telah disimpan berhari-hari.
Makanan beku ada praktikal digunakan. Namun banyak lagi yang tidak mengetahui cara pemprosesan makanan beku dengan betul. Salah memproses, anda boleh keracunan makanan.
Cairkan dengan ketuhar gelombang mikro
Gunakan kaedah ini jika anda sedang terburu-buru memasak makanan atau ingin segera menyajikan buah-buahan beku untuk dimakan. Ketuhar gelombang mikro ada cepat mencairkan makanan beku, namun hasil pencairannya kurang sekata. Tidak hanya itu, pencairan menggunakan ketuhar gelombang mikro berpotensi mencetuskan pertumbuhan bakteria pada makanan tersebut.
Di bawah pancuran air sejuk yang mengalir
Jika ingin mencairkan daging beku, anda boleh menggunakan cara ini.
Simpan di peti sejuk seharian
Mencairkan dalam peti sejuk ada memerlukan masa yang lama, namun ini merupakan cara yang paling mudah dan bersih. Perlu waktu seharian penuh atau bahkan lebih untuk mencairkan makanan beku seperti daging. Maka dari itu, anda harus merancangnya sebelum memasak. Misalnya anda ingin memasak daging rendang pada hari Ahad, sehari sebelumnya anda harus mengeluarkan daging beku dari penyejuk beku, lalu memindahkannya ke peti sejuk. Ingat, letakkan daging beku di rak bawah peti sejuk agar cecair daging penuh bakteria tidak mengenai makanan lain.
Didiamkan di suhu bilik
Tidak semua makanan beku boleh dicairkan di suhu bilik seperti daging, ikan, dan sayur-sayuran. Makanan beku yang boleh dicairkan di keadaan tersebut, seperti roti, kuih kering, dan buah-buahan. Mereka boleh dimakan setelah didiamkan selama 2 hingga 4 jam di suhu bilik.
Direndam di air sejuk
Makanan beku, terutama yang berada dalam bungkusan, boleh dicairkan dengan menggunakan air sejuk. Rendam bungkusan di mangkuk atau periuk berisi air sejuk. Ganti air tiap 30 minit hingga makanan benar-benar cair dan siap untuk diproses di dapur.
Perlu untuk anda ingat, makanan yang telah mencair, tidak boleh anda bekukan semula di penyejuk beku demi terhindar dari keracunan makanan. Sebaiknya ambil makanan beku secukupnya untuk diproses, manakala selebihnya tetap berada di penyejuk beku. Pastikan suhu penyejuk beku di titik -18 darjah Celsius atau lebih rendah. Di suhu tersebut, pertumbuhan bakteria pada makanan akan dimatikan. Namun ketika telah mencair, bakteria itu akan hidup kembali dan bahkan boleh berkembang.
Ada beberapa perkara yang perlu anda tahu tentang batas waktu penyimpanan makanan beku, seperti daging giling mentah (3-4 bulan), daging ayam mentah (12 bulan), daging ayam yang telah dimasak (4 bulan), sup (2 bulan), dan makan malam serta makanan pembuka (3-4 bulan).
Untuk jenis makanan lain, anda boleh mencairkannya terlebih dahulu selepas itu memeriksa kualitinya. Jika ia kelihatan kurang bagus, tapi sepertinya masih boleh dimakan, bermakna anda boleh memakainya untuk membuat sup. Gunakan juga deria bau anda. Jika sudah menimbulkan bau tidak enak, lebih baik buangkan makanan itu.
Kunci memastikan makanan beku ialah perkakas penyejuk. Pastikan suhu penyejuk beku berada di titik -18 darjah Celsius, sementara cuaca sejuk di bawah 4 darjah Celsius. Bersihkan penyejuk beku tiap satu hingga dua minggu sekali menggunakan cecair pembersihan khusus dan air. Lap cecair atau makanan yang tercicir pada penyejuk beku atau peti sejuk dengan segera demi mengelakkan makanan tercemar bakteria.
Amat praktikal. Itulah keuntungan membeli makanan beku dalam bungkusan atau menyimpan makanan di penyejuk beku. Pada bila-bila saja anda ingin memasak, makanan beku siap diproses, meski telah disimpan berhari-hari.
Makanan beku ada praktikal digunakan. Namun banyak lagi yang tidak mengetahui cara pemprosesan makanan beku dengan betul. Salah memproses, anda boleh keracunan makanan.
Bagaimana Mencairkan Makanan Beku
Ada pelbagai cara untuk mencairkan (melembutkan) makanan beku biar siap diproses menjadi makanan yang lazat.Cairkan dengan ketuhar gelombang mikro
Gunakan kaedah ini jika anda sedang terburu-buru memasak makanan atau ingin segera menyajikan buah-buahan beku untuk dimakan. Ketuhar gelombang mikro ada cepat mencairkan makanan beku, namun hasil pencairannya kurang sekata. Tidak hanya itu, pencairan menggunakan ketuhar gelombang mikro berpotensi mencetuskan pertumbuhan bakteria pada makanan tersebut.
Di bawah pancuran air sejuk yang mengalir
Jika ingin mencairkan daging beku, anda boleh menggunakan cara ini.
Simpan di peti sejuk seharian
Mencairkan dalam peti sejuk ada memerlukan masa yang lama, namun ini merupakan cara yang paling mudah dan bersih. Perlu waktu seharian penuh atau bahkan lebih untuk mencairkan makanan beku seperti daging. Maka dari itu, anda harus merancangnya sebelum memasak. Misalnya anda ingin memasak daging rendang pada hari Ahad, sehari sebelumnya anda harus mengeluarkan daging beku dari penyejuk beku, lalu memindahkannya ke peti sejuk. Ingat, letakkan daging beku di rak bawah peti sejuk agar cecair daging penuh bakteria tidak mengenai makanan lain.
Didiamkan di suhu bilik
Tidak semua makanan beku boleh dicairkan di suhu bilik seperti daging, ikan, dan sayur-sayuran. Makanan beku yang boleh dicairkan di keadaan tersebut, seperti roti, kuih kering, dan buah-buahan. Mereka boleh dimakan setelah didiamkan selama 2 hingga 4 jam di suhu bilik.
Direndam di air sejuk
Makanan beku, terutama yang berada dalam bungkusan, boleh dicairkan dengan menggunakan air sejuk. Rendam bungkusan di mangkuk atau periuk berisi air sejuk. Ganti air tiap 30 minit hingga makanan benar-benar cair dan siap untuk diproses di dapur.
Perlu untuk anda ingat, makanan yang telah mencair, tidak boleh anda bekukan semula di penyejuk beku demi terhindar dari keracunan makanan. Sebaiknya ambil makanan beku secukupnya untuk diproses, manakala selebihnya tetap berada di penyejuk beku. Pastikan suhu penyejuk beku di titik -18 darjah Celsius atau lebih rendah. Di suhu tersebut, pertumbuhan bakteria pada makanan akan dimatikan. Namun ketika telah mencair, bakteria itu akan hidup kembali dan bahkan boleh berkembang.
Batas Waktu Simpanan
Proses pembekuan merupakan cara semulajadi untuk mengawetkan makanan. Proses pembekuan boleh menjaga makanan tetap aman tanpa batas waktu, namun bukan berarti makanan tetap mempunyai kualiti rasa dan tekstur yang sama.Ada beberapa perkara yang perlu anda tahu tentang batas waktu penyimpanan makanan beku, seperti daging giling mentah (3-4 bulan), daging ayam mentah (12 bulan), daging ayam yang telah dimasak (4 bulan), sup (2 bulan), dan makan malam serta makanan pembuka (3-4 bulan).
Untuk jenis makanan lain, anda boleh mencairkannya terlebih dahulu selepas itu memeriksa kualitinya. Jika ia kelihatan kurang bagus, tapi sepertinya masih boleh dimakan, bermakna anda boleh memakainya untuk membuat sup. Gunakan juga deria bau anda. Jika sudah menimbulkan bau tidak enak, lebih baik buangkan makanan itu.
Menarik untuk diketahui
Sila Perhatikan hal-hal berikut ini apabila membeli makanan beku atau menyimpannya.- Simpanan dalam penyejuk beku perlu anda perhatikan. Seboleh mungkin hilangkan seluruh udara dalam bungkusan. Ada baiknya untuk memindahkan isi bungkusan ke wadah tertutup khusus untuk membekukan makanan.
- Ketika mati elektrik, jangan membuka pintu penyejuk beku. Biarkan pintu tertutup. Keadaan itu boleh membuat makanan beku boleh bertahan satu hingga dua hari.
- Ketika membeli-belah di pasar raya, sebaik-baiknya kaunter makanan beku dikunjungi paling terakhir sebelum membayar kepada juruwang. Hal ini boleh membuat makanan sekurang-kurangnya tetap beku sebelum sampai di rumah. Jika sesampainya di rumah makanan sudah cair, jangan memasukkannya ke dalam penyejuk beku. Lebih baik masak dengan segera atau dibuang.
- Apabila membeli makanan beku dalam bungkusan, perhatikan tarikh kadaluarsanya. Lihat pula sama ada bungkusan masih bagus atau tidak. Jika sudah rosak atau telah terbuka, lebih baik tidak usah dibeli. Anda juga boleh memberi tahu pegawai atau penjual agar menyingkirkan makanan bungkusan itu agar tidak memberi kesan buruk kepada pengguna lain.
Kunci memastikan makanan beku ialah perkakas penyejuk. Pastikan suhu penyejuk beku berada di titik -18 darjah Celsius, sementara cuaca sejuk di bawah 4 darjah Celsius. Bersihkan penyejuk beku tiap satu hingga dua minggu sekali menggunakan cecair pembersihan khusus dan air. Lap cecair atau makanan yang tercicir pada penyejuk beku atau peti sejuk dengan segera demi mengelakkan makanan tercemar bakteria.
Ambil Perhatian Makanan Beku Tidak Boleh Diproses Sembarangan
4/
5
Oleh
shella