Friday, January 6, 2017

Adakah Makanan Pedas Boleh Menyebabkan Sakit Maag?

Hampir tidak ada bukti saintifik kuat yang dapat mengesahkan bahawa makanan pedas menyebabkan sakit maag.

Banyak orang menyangka makanan pedas akan menyebabkan keradangan pada organ penghadaman. Padahal sebenarnya hal ini sama sekali belum terbukti.

Adakah Makanan Pedas Boleh Menyebabkan Sakit Maag?

Asal Rasa Pedas

Rasa pedas yang anda rasakan tiap kali memakan makanan yang mengandungi cili berasal dari bahan-bahan kimia di dalamnya yang disebut dengan capsaicin. Zat ini mengaktifkan reseptor yang menyampaikan mesej ke otak untuk menterjemahkan sensasi pedas. Meski begitu, rasa pedas dari capsaicin tidak membawa sakit maag.

Mengenali Punca Sakit Maag

Sakit ulu hati berlaku apabila keasidan perut tidak seimbang sehingga menyebabkan asid perut naik ke dalam esofagus atau luka pada lapisan dinding perut. Umumnya keadaan ini disebabkan oleh jangkitan Helicobacter pylori atau H.pylori sehingga menyebabkan sakit ulu hati, rasa kembung, dan sakit perut. Orang yang mengambil makanan pedas akan merasa rasa sakit.

Rasa rasa sakit ini boleh sama dengan rasa rasa sakit ketika sakit maag sedang kambuh. Tapi, rasa rasa sakit akibat makanan pedas bukanlah disebabkan oleh gangguan pada keasidan perut seperti dalam keadaan sakit maag. Pada nyatanya, bahan kimia capsaicin dalam cili ialah yang mencetuskan saraf pada lambung untuk menghantar isyarat 'sensasi rasa sakit perut' ke otak.

Malah sebaliknya, beberapa penyelidik yang berpendapat bahawa capsaicin mempunyai kesan mengelakkan ulu hati dengan cara merangsang saraf lambung untuk melepaskan bahan kimia yang melindungi perut daripada luka. Capsaicin juga mengubah keseimbangan asid dalam perut sehingga membuat bakteria H.pylori sukar untuk bertahan hidup. Selain bakteria, berikut ini ialah beberapa pencetus dan penyebab lain sakit ulu hati:

  • Makanan terlalu berasid boleh meningkatkan keasidan perut sehingga membawa iritasi pada kerongkong dan perut.
  • Minuman keras dan kafein boleh menyebabkan kerengsaan perut.
  • Makanan berlemak dan berminyak seperti makanan bersantan dan bergoreng.
  • Kelebihan berat badan
  • Nikotin di dalam rokok.
  • Pengambilan ubat-ubatan anti inflamasi non-steroid seperti ibuprofen dalam masa panjang.


Makanan yang Boleh Melegakan Gejala Sakit Maag
Ketidakseimbangan asid perut dalam sakit maag dapat dibantu dengan mengambil makanan-makanan berikut:

  • Melon
  • Pisang
  • Biji-bijian utuh, baik dalam bentuk bijirin atau roti
  • Sayur-sayuran berwarna hijau seperti brokoli
  • Daging rendah lemak seperti dada ayam
  • Kentang dan ubi
  • Ikan
  • Putih telur
  • Halia
  • Lidah buaya


Dengan mengambil makanan seperti di atas, gejala sakit maag seperti rasa sakit ulu hati boleh dikurangkan. Jangkitan bakteria H.pylori perlu ditangani dengan antibiotik untuk mengelakkan komplikasi sakit maag seperti pendarahan dalam dan anemia. Hanya dengan mengubah jenis makanan saja belum cukup. Pengendalian doktor biasanya diperlukan.

Related Posts

Adakah Makanan Pedas Boleh Menyebabkan Sakit Maag?
4/ 5
Oleh