Rasa yang lazat serta rangup, membuat kentang goreng mempunyai banyak peminat. Tetapi, mengambil kentang goreng secara berlebihan boleh mencetuskan pelbagai risiko kesihatan.
Kentang goreng atau sering disebut kentang goreng atau chips ini, biasa disajikan selagi masih panas agar lebih lazat. Kentang goreng banyak disajikan oleh restoran makanan segera sebagai menu pelengkap, dengan tambahan garam, keju atau sos.
Tetapi malangnya, kentang goreng dianjurkan untuk dimakan secara terhad. Hidangan sedang kentang goreng di restoran siap saji amnya mengandungi 300-400 kalori. Tingginya kalori daripada kentang goreng, menurut sebuah kajian, membuat pengonsumsi kentang goreng harus berhati-hati dengan jumlah kuantitinya. Kerana pengambilan kentang goreng yang banyak boleh meningkatkan berat badan hampir 0.5 kg per tahun. Angka ini lebih tinggi berbanding dengan pengambilan minuman manis.
Kentang goreng hidangan sedang dari restoran siap saji, selain mengandungi tinggi kalori, ia juga mengandungi kira-kira 500 miligram sodium. Bila anda sering mengambil kentang goreng yang dibumbui dengan garam, anda mungkin merasakan perut kembung selepas. Kandungan garam yang tinggi diyakini sebagai penyebabnya.
Kandungan kalori kentang goreng terbagi dalam 2 jenis nutrisi, yaitu karbohidrat dan lemak yang diperoleh daripada proses menggoreng dengan teknik deep fry (direndam dalam minyak). Menggoreng dengan menggunakan lemak haiwan ataupun tumbuhan, sama-sama menambah lemak tepu meski berbeza jenis.
Sementara itu, kentang goreng yang digoreng dengan minyak sayur-sayuran yang dicampur hidrogen (minyak hidrogenasi) akan menghasilkan kandungan lemak trans. Minyak jenis ini banyak dimanfaatkan restoran dengan tujuan produk yang digoreng akan lebih tahan lama. Di samping itu, minyak hidrogenasi boleh digunakan dalam masa yang lebih panjang berbanding minyak sayur-sayuran biasa.
Hanya saja, lemak trans tersebut sangat berbahaya bagi tubuh. Pengambilan lemak ini dapat meningkatkan kandungan kolesterol jahat iaitu low density lipoprotein (LDL) dan mengurangkan kandungan kolesterol baik iaitu high density lipoprotein (HDL). Hal ini yang kemudian boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.
Di samping itu, kentang goreng juga tinggi kandungan senyawa kimia akrilamida yang dikaitkan dengan peningkatan risiko menghidap kanser.
Cara memasak merupakan salah satu faktor yang paling penting untuk menentukan kalori kentang yang akan dimasak. Anda lebih dianjurkan untuk pemanggangan kentang berbanding menggoreng.
Jika kentang goreng selama ini menggunakan minyak yang mengandungi banyak lemak dan kalori, cuba menukar dengan minyak zaitun yang baik untuk kesihatan jantung. Caranya, gunakan dua sudu makan minyak zaitun pada kentang sebelum dibakar.
Bahkan, jika anda ingin mengurangkan lebih banyak lagi kalori, cubalah pemanggangan kentang tanpa menggunakan minyak sama sekali. Anda boleh menukar minyak zaitun dengan menyapukan pati dari sayur-sayuran atau putih telur yang sudah dipukul. Kemudian, panggang selama beberapa minit hingga tampak kecokelatan.
Jika anda membuat kentang panggang di rumah, anda boleh menukar garam dengan pelbagai rempah untuk memperkaya rasa seperti bawang putih, lada, jintan, dan lain-lain. Rempah-rempah ini boleh menggantikan garam dan mengurangkan risiko anda mengalami kembung selepas pengambilan kentang goreng.
Jika anda pecinta kentang goreng tapi tidak mahu berhadapan dengan risiko yang ditimbulkan, ada banyak cara menikmati kentang tanpa menggoreng yang tidak kalah nikmat. Sesuaikan dengan keadaan kesihatan dan selera anda. Jika perlu, rujuk dengan doktor atau ahli gizi.
Kentang goreng atau sering disebut kentang goreng atau chips ini, biasa disajikan selagi masih panas agar lebih lazat. Kentang goreng banyak disajikan oleh restoran makanan segera sebagai menu pelengkap, dengan tambahan garam, keju atau sos.
Tinggi Kandungan Kalori dan Lemak
Kentang goreng dan dengan makanan goreng lain memang sangat menggoda. Rangup di bahagian luar dan lembut di bahagian dalam, sehingga dapat membuat orang ingin terus mengambilnya.Tetapi malangnya, kentang goreng dianjurkan untuk dimakan secara terhad. Hidangan sedang kentang goreng di restoran siap saji amnya mengandungi 300-400 kalori. Tingginya kalori daripada kentang goreng, menurut sebuah kajian, membuat pengonsumsi kentang goreng harus berhati-hati dengan jumlah kuantitinya. Kerana pengambilan kentang goreng yang banyak boleh meningkatkan berat badan hampir 0.5 kg per tahun. Angka ini lebih tinggi berbanding dengan pengambilan minuman manis.
Kentang goreng hidangan sedang dari restoran siap saji, selain mengandungi tinggi kalori, ia juga mengandungi kira-kira 500 miligram sodium. Bila anda sering mengambil kentang goreng yang dibumbui dengan garam, anda mungkin merasakan perut kembung selepas. Kandungan garam yang tinggi diyakini sebagai penyebabnya.
Kandungan kalori kentang goreng terbagi dalam 2 jenis nutrisi, yaitu karbohidrat dan lemak yang diperoleh daripada proses menggoreng dengan teknik deep fry (direndam dalam minyak). Menggoreng dengan menggunakan lemak haiwan ataupun tumbuhan, sama-sama menambah lemak tepu meski berbeza jenis.
Sementara itu, kentang goreng yang digoreng dengan minyak sayur-sayuran yang dicampur hidrogen (minyak hidrogenasi) akan menghasilkan kandungan lemak trans. Minyak jenis ini banyak dimanfaatkan restoran dengan tujuan produk yang digoreng akan lebih tahan lama. Di samping itu, minyak hidrogenasi boleh digunakan dalam masa yang lebih panjang berbanding minyak sayur-sayuran biasa.
Hanya saja, lemak trans tersebut sangat berbahaya bagi tubuh. Pengambilan lemak ini dapat meningkatkan kandungan kolesterol jahat iaitu low density lipoprotein (LDL) dan mengurangkan kandungan kolesterol baik iaitu high density lipoprotein (HDL). Hal ini yang kemudian boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.
Di samping itu, kentang goreng juga tinggi kandungan senyawa kimia akrilamida yang dikaitkan dengan peningkatan risiko menghidap kanser.
Ubah Cara Memasak Kentang
Terutama bagi penghidap penyakit jantung atau kelebihan berat badan, mengubah cara menggoreng dengan pemanggangan akan memberikan lebih banyak faedah dengan mengurangkan kalori dan lemak. Cara ini juga dapat membantu keadaan tidak selesa pada perut, termasuk akibat asam lambung yang boleh dicetuskan oleh makanan berminyak dan berlemak.Cara memasak merupakan salah satu faktor yang paling penting untuk menentukan kalori kentang yang akan dimasak. Anda lebih dianjurkan untuk pemanggangan kentang berbanding menggoreng.
Jika kentang goreng selama ini menggunakan minyak yang mengandungi banyak lemak dan kalori, cuba menukar dengan minyak zaitun yang baik untuk kesihatan jantung. Caranya, gunakan dua sudu makan minyak zaitun pada kentang sebelum dibakar.
Bahkan, jika anda ingin mengurangkan lebih banyak lagi kalori, cubalah pemanggangan kentang tanpa menggunakan minyak sama sekali. Anda boleh menukar minyak zaitun dengan menyapukan pati dari sayur-sayuran atau putih telur yang sudah dipukul. Kemudian, panggang selama beberapa minit hingga tampak kecokelatan.
Jika anda membuat kentang panggang di rumah, anda boleh menukar garam dengan pelbagai rempah untuk memperkaya rasa seperti bawang putih, lada, jintan, dan lain-lain. Rempah-rempah ini boleh menggantikan garam dan mengurangkan risiko anda mengalami kembung selepas pengambilan kentang goreng.
Jika anda pecinta kentang goreng tapi tidak mahu berhadapan dengan risiko yang ditimbulkan, ada banyak cara menikmati kentang tanpa menggoreng yang tidak kalah nikmat. Sesuaikan dengan keadaan kesihatan dan selera anda. Jika perlu, rujuk dengan doktor atau ahli gizi.
Petua Menangani Kentang Goreng Yang Dikira Kurang Sihat Untuk Tubuh
4/
5
Oleh
shella