Bagi anda yang mempunyai trend mempunyai kolesterol tinggi, kini boleh mencuba kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur pengurang kolesterol sebagai pilihan dalam mengurangkan kandungan kolesterol.
Pada dasarnya, setiap manusia memerlukan kolesterol. Kolesterol ialah lemak esensial yang bertugas membantu fungsi badan agar berfungsi dengan baik. Misalnya, membantu sel agar tetap sesuai struktur dan membantu kelenjar tubuh dalam menghasilkan hormon.
Tetapi, kolesterol yang melebihi kandungan normal, berisiko memberikan kesan buruk bagi kesihatan. Apabila hal ini berlaku, beberapa penyakit, seperti serangan jantung dan stroke akan mengintai anda.
Pertahankan jumlah total kolesterol anda pada angka normal, iaitu kurang dari 200 mg / dL. Apabila jumlah kolesterol anda 200-239 mg / dL bererti sudah menghampiri batas atas yang bermula berisiko, dan jika sudah di angka 240 mg / dL atau lebih bererti sudah masuk ke risiko tinggi.
Jika jumlah kolesterol anda sudah telanjur tinggi, anda boleh berusaha untuk menurunkannya dengan mengambil kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur menurunkan kolesterol. Tentu saja dengan hidangan secukupnya saja. Apa saja yang disyorkan untuk dimakan?
Tomato
Likopen, zat yang memberi warna merah pada tomato, selain dikenal membantu melawan kanser juga boleh membantu menurunkan kolesterol. Mengambil likopen tiap hari sebanyak 25 mg dikatakan dapat membantu menurunkan LDL (kolesterol jahat) sebanyak 10 peratus. Walaupun hakikat ini masih memerlukan kajian lebih lanjut, tidak ada salahnya anda menjadualkan pengambilan lycopene yang ada dalam tomato tiap harinya.
Setengah liter jus tomato atau tiga setengah sudu makan pes tomato ialah cara yang nikmat untuk dilakukan. Tambah sedikit minyak pada proses memasak tomato untuk memudahkan penyerapan likopen oleh tubuh.
Terung dan bendi
Siapa yang tidak kenal dengan terung? Sayur-sayuran menurunkan kolesterol ini mudah didapati di pasaran. Terung pada amnya bersifat rendah kalori. Di samping itu, terung termasuk jenis sumber serat mudah larut yang dapat membantu mengurangkan LDL. Anda juga perlu berkenalan dengan bendi sebagai sayur-sayuran yang mempunyai sifat sama dengan terung.
Limau gedang merah
Banyak orang yang menganggap limau gedang ialah limau bali. Padahal, limau bali dan limau gedang ialah dua buah yang berbeza. Untuk mengurangkan kolesterol, lebih disyorkan untuk mengambil grapefruit. Dalam hal ini, jika anda ingin makan limau gedang, utamakan yang isinya berwarna merah.
Buah yang satu ini mungkin masih jarang ditemui di pasaran, namun manfaatnya dalam mengurangkan kolesterol, boleh dipercayai. Bulir-bulir limau gedang merah mengandungi likopen dan liminoids sehingga mengambil satu buah limau gedang merah tiap hari selama satu bulan boleh membantu mengurangkan kolesterol sebanyak 20 peratus. Pektin, serat larut yang terkandung dalam limau gedang merah juga turut membantu mengurangkan kandungan LDL.
Satu hal yang perlu diperhatikan, tunda dulu mengambil buah ini jika anda sedang mengambil ubat-ubatan yang ada hubungannya dengan penyakit jantung, seperti penghalang saluran kalsium dan statin.
Kacang soya
Jenis kacang-kacangan yang satu ini bebas kolesterol, kaya akan serat, dan rendah lemak tepu. Inilah satu-satunya jenis kacang-kacangan yang mempunyai protein nabati lengkap, setara dengan daging. Sebuah kajian mendedahkan bahawa mengambil soya setiap hari boleh membantu mengurangkan kolesterol jenis LDL (low density lipoprotein) sebanyak 8-10 peratus.
Epal
Epal menjadi buah yang dapat membantu mengurangkan kandungan kolesterol kerana mengandungi pektin, iaitu serat larut yang bersifat mengurangkan LDL. Kolesterol LDL yang bertindak balas dengan radikal bebas akan teroksida dan dapat meningkatkan proses terjadinya keradangan dan pembentukan plak di arteri. Polifenol, iaitu antioksidan yang ada pada kulit epal, bekerja melambatkan pengoksidaan LDL. Oleh kerana itu, makan satu atau dua buah epal setiap hari yang tidak dikupas kulitnya boleh melambatkan pengoksidaan LDL.
Di samping mengambil kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur-sayuran pengurang kolesterol, lebih disyorkan lagi untuk digabungkan dengan pola makan dan gaya hidup sihat. Pada intinya, jangan biarkan kolesterol berada di atas batas normal agar anda tetap sihat dan terhindar dari ancaman serangan jantung dan strok di masa depan.
Pada dasarnya, setiap manusia memerlukan kolesterol. Kolesterol ialah lemak esensial yang bertugas membantu fungsi badan agar berfungsi dengan baik. Misalnya, membantu sel agar tetap sesuai struktur dan membantu kelenjar tubuh dalam menghasilkan hormon.
Tetapi, kolesterol yang melebihi kandungan normal, berisiko memberikan kesan buruk bagi kesihatan. Apabila hal ini berlaku, beberapa penyakit, seperti serangan jantung dan stroke akan mengintai anda.
Pertahankan jumlah total kolesterol anda pada angka normal, iaitu kurang dari 200 mg / dL. Apabila jumlah kolesterol anda 200-239 mg / dL bererti sudah menghampiri batas atas yang bermula berisiko, dan jika sudah di angka 240 mg / dL atau lebih bererti sudah masuk ke risiko tinggi.
Jika jumlah kolesterol anda sudah telanjur tinggi, anda boleh berusaha untuk menurunkannya dengan mengambil kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur menurunkan kolesterol. Tentu saja dengan hidangan secukupnya saja. Apa saja yang disyorkan untuk dimakan?
Tomato
Likopen, zat yang memberi warna merah pada tomato, selain dikenal membantu melawan kanser juga boleh membantu menurunkan kolesterol. Mengambil likopen tiap hari sebanyak 25 mg dikatakan dapat membantu menurunkan LDL (kolesterol jahat) sebanyak 10 peratus. Walaupun hakikat ini masih memerlukan kajian lebih lanjut, tidak ada salahnya anda menjadualkan pengambilan lycopene yang ada dalam tomato tiap harinya.
Setengah liter jus tomato atau tiga setengah sudu makan pes tomato ialah cara yang nikmat untuk dilakukan. Tambah sedikit minyak pada proses memasak tomato untuk memudahkan penyerapan likopen oleh tubuh.
Terung dan bendi
Siapa yang tidak kenal dengan terung? Sayur-sayuran menurunkan kolesterol ini mudah didapati di pasaran. Terung pada amnya bersifat rendah kalori. Di samping itu, terung termasuk jenis sumber serat mudah larut yang dapat membantu mengurangkan LDL. Anda juga perlu berkenalan dengan bendi sebagai sayur-sayuran yang mempunyai sifat sama dengan terung.
Limau gedang merah
Banyak orang yang menganggap limau gedang ialah limau bali. Padahal, limau bali dan limau gedang ialah dua buah yang berbeza. Untuk mengurangkan kolesterol, lebih disyorkan untuk mengambil grapefruit. Dalam hal ini, jika anda ingin makan limau gedang, utamakan yang isinya berwarna merah.
Buah yang satu ini mungkin masih jarang ditemui di pasaran, namun manfaatnya dalam mengurangkan kolesterol, boleh dipercayai. Bulir-bulir limau gedang merah mengandungi likopen dan liminoids sehingga mengambil satu buah limau gedang merah tiap hari selama satu bulan boleh membantu mengurangkan kolesterol sebanyak 20 peratus. Pektin, serat larut yang terkandung dalam limau gedang merah juga turut membantu mengurangkan kandungan LDL.
Satu hal yang perlu diperhatikan, tunda dulu mengambil buah ini jika anda sedang mengambil ubat-ubatan yang ada hubungannya dengan penyakit jantung, seperti penghalang saluran kalsium dan statin.
Kacang soya
Jenis kacang-kacangan yang satu ini bebas kolesterol, kaya akan serat, dan rendah lemak tepu. Inilah satu-satunya jenis kacang-kacangan yang mempunyai protein nabati lengkap, setara dengan daging. Sebuah kajian mendedahkan bahawa mengambil soya setiap hari boleh membantu mengurangkan kolesterol jenis LDL (low density lipoprotein) sebanyak 8-10 peratus.
Epal
Epal menjadi buah yang dapat membantu mengurangkan kandungan kolesterol kerana mengandungi pektin, iaitu serat larut yang bersifat mengurangkan LDL. Kolesterol LDL yang bertindak balas dengan radikal bebas akan teroksida dan dapat meningkatkan proses terjadinya keradangan dan pembentukan plak di arteri. Polifenol, iaitu antioksidan yang ada pada kulit epal, bekerja melambatkan pengoksidaan LDL. Oleh kerana itu, makan satu atau dua buah epal setiap hari yang tidak dikupas kulitnya boleh melambatkan pengoksidaan LDL.
Di samping mengambil kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur-sayuran pengurang kolesterol, lebih disyorkan lagi untuk digabungkan dengan pola makan dan gaya hidup sihat. Pada intinya, jangan biarkan kolesterol berada di atas batas normal agar anda tetap sihat dan terhindar dari ancaman serangan jantung dan strok di masa depan.
Senarai Kacang-Kacangan, Buah, Dan Sayur Sebagai Pengurang Kolesterol
4/
5
Oleh
shella