Saturday, December 10, 2016

Petua Sihat Pengambilan Susu Dan Jenis Makanan Olahan Lain

Makanan olahan ialah makanan yang dihasilkan dengan mengubah bentuk dan rasa dari bahan asli / semulajadi untuk sebab-sebab kemudahan dan ketahanan. Namun malangnya, sebahagian bahan makanan yang sudah diolah secara amnya boleh mengandungi lemak, gula dan garam yang berlebihan.

Sebahagian besar produk yang dijual di pasar raya ialah makanan olahan, seperti: roti, keju, bijirin, sayur-sayuran dalam tin, makanan ringan. Makanan ringan dapat berupa kripik bungkusan, minuman ringan, hingga daging sosej. Proses membuat makanan olahan ini boleh berbeza-beza, mulai dari pengetinan, pembakaran, pembekuan, hingga pasteur.

Petua Sihat Pengambilan Susu Dan Jenis Makanan Olahan Lain

Sebahagian makanan olahan sebenar merupakan makanan sihat. Tetapi malangnya sebahagian lain cenderung mengandungi bahan tambahan yang berlebih sehingga boleh digunakannya perlu dihadkan. Perhatikan hakikat dan panduan berikut agar pengambilan makanan yang diproses tidak menjadi sumber penyakit.

Kandungan Tambahan di Dalam Produk Olahan

Produk olahan amnya menggunakan banyak bahan tambahan, seperti gula, lemak, ataupun garam untuk mengawet sekaligus menambah rasa serta struktur produk. Bilangan kandungannya yang sering lepas dari perhatian menjadikan pelanggan tidak sanggup mengawal jumlah kalori yang masuk ke tubuh. Pola inilah yang boleh menjadi salah satu faktor risiko timbulnya penyakit, di antaranya kanser saluran penghadaman.

Sebagai contoh, seorang pakar diet menyebutkan bahawa sodium nitrat yang terkandung dalam sebahagian daging olahan boleh mencetuskan pembuluh darah dan memberi kesan kepada cara tubuh memproses gula, menjadikan anda lebih berisiko untuk menghidap diabetis. Selain itu, kandungan lemak tepu dan garam yang tinggi juga boleh mengganggu kesihatan jantung.

Sosej dan daging Olahan Lain

Daging olahan ialah daging yang telah melalui pemprosesan seperti pengasapan, pengasinan, ataupun penambahan bahan pengawet hingga menjadi produk-produk tertentu, seperti daging ham, sosej, dan salami.

Pada amnya, sosej dibuat daripada daging sapi ataupun ayam yang dibungkus ke dalam pembungkus berbahan usus sapi maupun pembungkus sintetik atau plastik berbentuk silinder dengan tambahan rempah. Sosej ini boleh dijual dalam bentuk matang atau mentah. Sosej matang boleh terus dimakan, sedangkan sosej mentah perlu diolah dengan cara dibakar, direbus, maupun digoreng. Jangan lupa untuk membuka pembungkusnya terlebih dahulu sebelum diolah.

Penyelidikan mendapati bahawa mengambil terlalu banyak daging olahan serta daging merah boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser usus dan penyakit jantung.


Cara Menganggarkan Pengambilan Pemakanan secara Ideal

Setelah mengetahui hakikat di atas, bukan berarti anda harus benar-benar mengelakkan pengambilan makanan yang diproses. Ada cara yang boleh dilakukan untuk tetap mengambilnya dengan bijak demi mendapatkan faedah maksimum sekaligus mengurangkan risiko penyakit yang mungkin timbul.

  • Tambah pengambilan makanan laut / bahari pada menu harian makanan olahan.
  • Pengambilan daging yang diproses sebaik-baiknya tidak lebih daripada 70 gram per hari, atau setara dengan satu keping daging bersaiz sekeping roti tawar.
  • Berbanding mengambil daging olahan, lebih disyorkan untuk memproses sendiri bahan-bahan makanan dari bentuknya yang semula jadi, namun tetap dalam porsi yang wajar.
  • Anda boleh juga cuba sosej vegetarian yang diperbuat daripada kombinasi tahu, kacang-kacangan, dan sayur-sayuran.
  • Baca label nutrisi pada bungkusan produk olahan untuk memastikan kandungan gula, lemak, dan garam. Perhatikan juga maklumat tenaga (kJ / kcal), lemak tepu, dan protein dari makanan tersebut. Semua maklumat ini amnya berlaku untuk setiap 100 gram ataupun per satu kali pembentangan.
  • Lalu berapa kandungan kandungan yang disebut tinggi dan rendah? Berikut beberapa panduan untuk menyusunnya.


  1. Kandungan jumlah lemak disebut tinggi jika melebihi 17.5 gram lemak per 100 gram, dan termasuk rendah pada angka 3 gram atau kurang.
  2. Kandungan lemak tepu disebut tinggi jika melebihi 5 gram per 100 gram, dan rendah jika tertulis di angka 1.5 gram atau kurang.
  3. Kandungan garam sebaiknya tidak melebihi 1.5 gram atau 0.6 gram natrium per 100 gram.
  4. Kandungan gula sebaiknya tidak melebihi 22.5 gram per 100 gram.


Di samping cara-cara di atas, Anda juga boleh memilih makanan olahan yang bersifat sihat. Seorang nutrisionis menjelaskan bahawa sebahagian produk olahan sebenar merupakan produk yang sihat kerana proses pengolahannya justru berkesan dalam memusnahkan bakteria berbahaya, seperti halnya pada proses pempasteuran pada susu.

Begitu juga proses pembekuan sayur-sayuran dan buah-buahan berguna untuk mengekalkan kandungan vitamin, meski tentu saja sayur-sayuran dan buah-buahan segar lebih berkhasiat. Sementara proses pengolahan lain memang diperlukan untuk menghasilkan bentuk dan tujuan penggunaan produk yang berbeza, seperti peras ugut biji untuk mendapatkan minyak.

Pada akhirnya, mengolah makanan segar masih lebih menyihatkan daripada mengambil makanan olahan. Mengutamakan bahan-bahan makanan mentah akan membolehkan anda untuk tahu apa saja isi kandungannya dan kandungan bahan yang anda masukkan, termasuk jumlah garam yang diproses. Di samping itu, meski perlu menyediakan masa lebih, mengolah makanan sendiri tentu saja menjimatkan lebih banyak wang.

Related Posts

Petua Sihat Pengambilan Susu Dan Jenis Makanan Olahan Lain
4/ 5
Oleh