Thursday, November 24, 2016

Ayam Broiler Belum Tentu Percuma Bakteri

Salah satu jenis ternakan peliharaan yang paling popular bagi komuniti ialah ayam broiler. Ayam yang bernama latin Gallus gallus domesticus ini dikembangbiakan untuk diambil dagingnya demi memenuhi permintaan tinggi akan daging ayam di pasaran bebas.

Berbeza dengan ayam yang diternak untuk bertelur dan disembelih pada usia sekitar 12 bulan, pertumbuhan ayam broiler yang khusus direka lebih cepat ini hanya memerlukan 5-7 minggu saja untuk disembelih.

Ayam Broiler Belum Tentu Percuma Bakteri

Demi mendapatkan berat badan yang ideal, pengambilan makan ayam broiler tertumpu kepada pemberian nutrisi protein yang digabungkan dengan sistem pencahayaan buatan untuk memancing minat makan. Pada akhirnya menimbulkan pertanyaan, apakah teknik ini berkaitan dengan kes-kes gangguan kesihatan yang dianggap timbul akibat memakan daging ayam ternakan ini? Agar tidak terjadi salah faham, mari kita telusuri isu apa saja yang beredar di tengah komuniti.

Peluang tercemar bakteria

Ayam di pasaran, termasuk ayam broiler, berkemungkinan mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan sakit bagi seseorang yang memakannya. Sebuah kajian mengenai kelayakan daging ayam yang beredar di pasaran mencari sekurang-kurangnya enam jenis bakteria, iaitu salmonella, Campylobacter, E.Coli, Klebsiella pneumonia, dan Staphylococcus aureus. Tentu saja seberapa luas dan beratnya pencemaran ini berbeza-beza pada setiap negara.

Pada masa ini, ladang ayam broiler ada yang memakai antibiotik maupun tidak. Namun, kedua-dua jenis ladang ayam tersebut tetap berisiko menghasilkan ayam broiler yang tercemar oleh bakteria. Yang menjadikannya lebih ironis, sebahagian bakteria yang dijumpai di dalam daging ayam broiler sudah kebal terhadap antibiotik.

Penggunaan antibiotik untuk Mempercepatkan Pertumbuhan

Penggunaan antibiotik dalam rangka mencegah penyakit dan meningkatkan kecekapan pakan pada ayam broiler ialah hal yang lazim dilakukan di antara para penternak ayam. Hal inilah yang menjadi salah satu punca kenapa bakteria yang dijumpai di daging ayam broiler menjadi bersifat kebal terhadap antibiotik, walaupun terhadap yang berdosis tinggi sekalipun.

Memandangkan potensi yang membahayakan bagi manusia, maka penggunaan antibiotik pada ayam broiler mula dihadkan, bahkan dilarang di negara-negara tertentu. Penggunaan ubat antimikrob yang dibenarkan ialah yang sesuai dengan preskripsi doktor haiwan. Selain itu, peningkatan kualiti kandang baik dari segi kebersihan, pengudaraan, dan luas bilik untuk haiwan ternakan juga harus dilakukan guna meminimumkan persebaran bakteria.

Lakukan Hal Ini Saat Hendak Mengambil Daging Ayam

Untuk mencegah tercemar oleh bakteria dari ayam broiler, maka beberapa tindakan di bawah ini boleh dilakukan apabila memproses daging ayam.

  • Pastikan mencuci tangan dengan sabun saat hendak memproses daging.
  • Pisahkan daging dengan bahan makanan lain untuk mengelakkan penyebaran bakteria.
  • Gunakan papan pemotong berbeza untuk memproses daging ayam dan bahan makanan lain.
  • Jangan mencuci daging ayam sebelum dimasak sebab hal ini juga boleh menyebarkan bakteria ke dalam ayam.
  • Pastikan daging ayam broiler dimasak dengan suhu 74 darjah Celsius.
  • Jika ingin menyimpan daging ayam broiler mentah, maka pastikan menyimpannya di
  • Pastikan pinggan mangkuk tempat menyajikan ayam yang matang berbeza dengan pinggan untuk ayam mentah, kecuali dicuci terlebih dahulu.


Memandangkan menu yang berasal dari ayam broiler sangat akrab dengan kehidupan seharian, maka panduan memproses daging di atas wajib diperhatikan. Hal ini semata-mata demi terjaganya kesihatan seluruh keluarga di rumah.

Related Posts

Ayam Broiler Belum Tentu Percuma Bakteri
4/ 5
Oleh